>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

PDC World Championship 2022 (15.12.2021–3.01.2022)

kacper091097 260,9K

kacper091097

Typer Ligi Mistrzów
Rozpocznę tegoroczne analizy typami na środę. Wolę zatypować teraz, kiedy jest chwila wolna. Pierwsza runda charakteryzuje się graniem tasiemek z pewniakami lub najczęściej szukaniem zakładów kombinacyjnych. Ja postaram się na każdy dzień proponować jakieś ako. Nasze typy pewnie będą podobne, bo przecież nikt nie zagra pewnie, że np. mecz wygra Wen albo rzuci więcej maxów.

Jak dla mnie środa to przede wszystkim granie maxów, ale dorzucam jeszcze win Edhousea i Lewisa. Zawodnicy, których gram potrafią rzucać 180-tki i w formacie, gdzie gra się zazwyczaj kilkanaście legów jakoś jestem tego w miarę bezpieczny, że kilka rzucą.
1639352085305.png
AKO przez zwrot kurs 2.7
Evans - Kumar
Tutaj zdaję sobie sprawę, że Kumar potrafi co jakiś czas rzucać maxy, ale jak prześledziłem grę Evansa na Playersach czy choćby w meczu na scenie z Wade to wyglądało to naprawdę optymistycznie. Poziomu nie wiem jakiego Evans nie prezentuje, ale te maxy raczej są. Gracz bardziej obyty na scenie powinno być dobrze.

Edhouse - Wen
Kolejny mecz faworyta z noname. Tu już do maxów dodaję win Ritchiego, bo on w tym sezonie ograł parę większych nazwisk i ten mecz nie będzie dla niego problemem. Tu również przewaga po stronie 180.Nie trzeba będzie grać w tym meczu na średniej 95+ i osiągać nie wiadomo jakich liczb, ale te 2-3 maxy wystarczą w zupełności tak mi się zdaje.

Lewis - Campbell
Tutaj znów potencjał na maxy, a kto kojarzy Matta z Grand Slama wie, że było średnio z grą i z maxami. Ja oglądałem w tamtym tygodniu Matta na Online Darts i szału nie było. Dużo spotkań na średniej około 90% i dramat na podwójnych w porównaniu z innymi graczami. Lewis jest zawodnikiem, który na Playersach potrafił danego dnia dojść do finału i grać naprawdę ładnie. Mimo, że teoretycznie to powinien być najbardziej wyrównany mecz pierwszej rundy z tego dnia to jak kurs łączony jest 1.8 (na Uni np. 1.73) to ja to biorę.

Mamy kurs prawie 4 i to gramy. Jeżeli tego typu zakłady grałoby się codziennie to wystarczy, że wejdzie raz na trzy dni i już będzie nieźle.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +810
W 51,8K

Wieczorek85

Użytkownik
Powoli trzeba zacząć rozkręcać ów dział, potencjał jest by to po raz kolejny był temat który przez dwa tygodnie z hakiem jest jednym z najczęściej odwiedzanych działów.

Jako że pierwsze rundy to ostrożnie. Natomiast chciałem się podzielić z Wami pewnym zakładem, którego albo ja nie rozumiem albo analitycy popełnili dość spore błędy.

Fortuna - prześledźmy linie na ilość maxow w poszczególnych spotkaniach

Edhouse - Wen - linia 3,5
Evans - Kumar - linia 3,5
Lewis - Campbell linia 6,5

Suma tych linii wynosi 13,5.

Co robi Fortuna? Wystawia na jutro linie maxow 22,5. Jak dla mnie to spore nieporozumienie - przecież to w każdym meczu musiałoby paść prawie 8 łanhandrydejti. Ktoś tam ewidentnie przestrzelił

Suma 180' pierwszego dnia - poniżej 22,5 Fortuna

marti55 6,7K

marti55

BOSS
Z tego co widzę https://www.sportinglife.com/darts/...esults-and-live-sky-sports-tv-coverage/196375 w 1 dniu są 4 pary:

• Ritchie Edhouse v Lihao Wen (R1)
  • Ricky Evans v Nitin Kumar (R1)
  • Adrian Lewis v Matt Campbell (R1)
  • Gerwyn Price v Edhouse/Wen (R2)
w sts jeszcze ciekawiej:
PDC Mistrzostwa Świata , Rozgr. międzynarodowe - Środa 15.12.2021
97295
może stąd linia 22,5?

Otrzymane punkty reputacji: +258
kacper091097 260,9K

kacper091097

Typer Ligi Mistrzów
Jaki to bukmacher, gdzie można łączyć te zakłady? :) Z góry dziękuje za odpowiedź :D
To jest akurat 22bet. Na pewno tego typu łączonych można spodziewać się na Unibecie, a czy polskie buki będą to wystawiać to jest póki co dla mnie zagadką. Jak pisałem posta to żaden buk nie miał tego w ofercie :)

Otrzymane punkty reputacji: +1
brodaty-zolw 78,3K

brodaty-zolw

Forum VIP
Można do ewinnera napisać, powinni wystawić. Co do ilości spotkań w każdej sesji powinno być ich 4, przynajmniej w początkowych rundach.

P 0

pavlinho

Gość
Przemyślenia, nic jeszcze nie grałem.

Krzysztof Ratajski awansuje do 4 rundy? Nie 1.96

Zastanawiam się nad zagraniem tego, w drugiej rundzie trafia na Razmę i już tutaj może być oklep, w trzeciej na Mervyna Kinga i po tym meczu Krzysztof może pakować walizki. Razma będzie wystawiony jako underdog więc szacuje 1.3 - 1.4 na Krzysztofa a z Kingiem będzie na odwrót o ile dojdzie do tego meczu.

W swojej ćwiartce znowu prawdopodobnie trafią na siebie Price z Claytonem.
Druga ćwiartka to Wade z van den Berghiem, według mnie Belg ma autostradę do finału swojej ćwiartki, Wade trafi po drodze na van der Voorta i Cullena ale obaj są do ogrania. VDB w 1-4 stoi po 3.8, Wade w 1-4 stoi po 5.50 i chyba skłaniam się ku Jamesowi.
Trzecia ćwiartka to dla mnie będzie kopalnia niespodzianek i może czarny koń mistrzostw jest akurat tutaj. Długi format Mistrzostw kusi mnie na zagranie przeciwko Wrightowi bo uważam, że za wcześnie wystrzelił z formą ale nic sensownego nie wymyśliłem xD Liczę tutaj na Aspinalla, jak się nie spali to może zobaczymy go w finale ćwiartki bo Dolan jest do ogrania pomimo jednorazowego wyskoku i zbiegu okoliczności w ostatnim turnieju a Suljovic i de Sousa są bez formy. Aspinall 1-4 po kursie 7.00? Może warto.
Czwarta ćwiartka z van Gerwenem który do finału ćwiartki powinien dojść, wątpię, żeby znowu Chisnall go zmasakrował bo z formą w lesie a Humphries to jeszcze nie ten poziom. Z drugiej strony Anderson który na MŚ prezentuje swoje najlepsze oblicze, Lewis do ogrania, Ian White również. Pytanie kogo trafi w czwartej rundzie, Cross czy van Barneveld (Gurney bez formy)? Chciałbym van Barnevelda. Oj będą w tej ćwiartce mecze, oj będą.

Ostatnio zmieniony przez nieznany:
brodaty-zolw 78,3K

brodaty-zolw

Forum VIP
Z czym wam się kojarzy grudzień? Zapewne ze świętami oraz dużą ilością zjedzonych pierogów. Od momentu kiedy zaczniecie oglądać darta to przełom grudnia i stycznia będzie wam się kojarzył także z MŚ w darcie! Wielu wydaję się, że to tylko rzucanie do tarczy. Do momentu aż nie obejrzą pierwszego, dobrego spotkania w darcie. W tym roku MŚ zapowiadają się jeszcze bardziej ekscytującą niż w zeszłym roku, ponieważ (na ten moment) wracają kibice, naprawdę fantastyczni kibice darta, a tak naprawdę ciężko wyłonić tylko jednego faworyta! W mojej zapowiedzi podrzucę wam ogólne zasady gry oraz małą zapowiedź jak ja to widzę, z paroma typami długoterminowymi.

Zasady gry:

Mniej więcej każdy z was wie jak wygląda tarcz. Nad każdym dużym polem widać liczbę od 1 do 20, która określa ilość punktów po rzuceniu w tarcze. Każdy z 20 segmentów posiada również dwa pola wyróżnione kolorem czerwonym lub zielonym. Rzucenie mniejszego, wewnętrznego pola w danym kolorze mnoży nam ilość punktów x3, a rzucenie tego większego, zewnętrznego x2. Przykładowo jeżeli zawodnik rzuci duże pole nad którym napisane jest 20, zdobywa on 20 punktów. Jeżeli rzuci wewnętrzne zielone pole obok liczby 16 to zdobywa on 3x16 punktów, czyli 48. Jeżeli rzuci duże czerwone pole obok 10, zdobywa on 2x10 punktów czyli 20. Każdy zawodnik ma 3 lotki w jednym podejściu, których suma daje nam punkty z jednej tury. Tarcz ma również dwa pola w środku, gdzie zielony, zewnętrzny środek to 25, a czerwony zwany bullem 2x25 czyli 50. Aby punkty się zaliczyły to wszystkie 3 lotki muszą być wbite w tarcze.

Każdy z zawodników rozpoczyna od 501 punktów i żeby wygrać lega musi wyzerować swój licznik dokładnie do 0 punktów przed przeciwnikiem. Niby prosto jednak dochodzi zasada, że aby zakończyć lega należy go zakończyć podwójnym czyli zewnętrznym polem. Jeżeli gracz A ma do końca 40 to musi od rzucić 2x20 czyli podwójne 20 itd. W momencie kiedy zawodnik rzuci zbyt dużo to kończy się jego tura i do tarczy podchodzi przeciwnik,

Na MŚ gramy w formacie setowym, gdzie aby wygrać jednego seta należy wygrać 3 legi. Co za tym idzie jeżeli gramy do trzech wygranych setów to mecz może się skończyć 3-0, 3-1, 3-2 w którąś ze stron jednak aby wygrać seta należy wygrać 3 legi. Co do formatu to zaczynamy od „Lepszy z 5 setów” czyli do 3 wygranych setów, a następnie format będzie się zwiększał.

Jeżeli po przeczytaniu macie problem to się nie bójcie. Obejrzycie dwa mecze i wszystko powinniście zrozumieć.

Słownik:

180’s/MAX
– jest to najwyższa możliwa ilość punktów w jednym podejściu, gdzie zawodnik musi rzucić 3x60, czyli 3 krotnie rzucić swoje lotki w potrójne 20.
Checkout/CO/Zamek – jest to „zamknięcie danego lega”. Jeżeli danemu zawodnikowi do końca zostaje 170, 167, 164, 161, 160, 158 oraz mniej to jest on to wstanie zakończyć trzema lotkami przy odpowiedniej kombinacji. Jeżeli danemu zawodnikowi zostaje 120 do końca to może on to np. zamknąć rzucając T20/S20/D20 i dzięki temu wygrać lega.
Big Fish/170 CO – najwyższe możliwe zejście jakie można zobaczyć. Aby to zrobić należy rzucić 60/60/Bull aby wygrać lega.
9 darter/9 dart finish – najszybsze możliwe wygranie lega jest możliwe dzięki 9 perfekcyjnym lotkom. Sytuacja praktycznie niespotykana, ale osobiście uważam, że w tym roku to zobaczymy. Najczęstsza kombinacja to 180/180/141.

To by było na tyle jeżeli chodzi o zasady, jeżeli ktoś nie będzie rozumiał to można śmiało pytać lub obejrzeć dwa mecze i wiele powinno się wyjaśnić. Polscy komentatorzy w ostatnim czasie prezentują się bardzo dobrze i również objaśniają jakieś niezrozumiałe sytuacje, więc każdy powinien zrozumieć.

Kto faworytem?!

Tak jak wspominałem, w tym roku ciężko określić tak naprawdę jednego faworyta, ponieważ ostatnie turnieje pokazały, że przynajmniej czterech darterów powinno się liczyć w walce o wygraną. Johny Clayton miał fantastyczny początek roku, gdzie wygrał praktycznie wszystko co mógł i mimo tego, że zagrał dość średni Grand Slam i można powiedzieć słabe Playersy to był naprawdę bardzo równy przez cały rok, a jego podwójne to naprawdę rzecz, na której można budować przewagę nad rywalem. Problemem jest jednak fakt, że w swojej ćwiartce ma on Price, który broni tytułu sprzed roku i mimo że nie grał jakoś wybitnie w pierwszej części sezonu to wygrana na Grand Slamie mimo słabego początku niewątpliwie go powinna podbudować. Do tego MVG oraz Wright, którzy pokazywali w tym sezonie, że nadal potrafią grać w darta. Wright wygrał ostatni turniej przed Grand Slamem i niewątpliwie wysłał informację, że on tutaj „tanio skóry nie sprzeda”. U Holendra widzieliśmy zalążki dawnego MVG jednak w decydujących spotkaniach jego forma spadała i ostatecznie przegrywał on mecze, które w najwyższej formie wygrywałby bez większego problemu. Ja osobiście uważam, że publiczność może mu pomóc i jeżeli wejdzie na swój najwyższy poziom to jest wstanie pokonać każdego. Do tego dochodzi nam Gary, który lubi MŚ i nawet jak nie jest w wybitnej formie to buduje ją sobie z meczu na mecz i koniec końców dochodzi do finału jak to miało miejsce chociażby rok temu. Ja osobiście Szkota typuje jako czarnego konia i chociaż po drodze do półfinału ma chociażby White, Crossa/Barneya oraz MVG to uważam, że ma on spore szansę. Jest jeszcze jeden Pan, ale o nim niżej, bo będzie grany jako typ długoterminowy.

Czarny Koń

Krzy… nie, na pewno nie, ale o tym niżej… Cullen, Smith, Searle to nazwiska o których na pewno trzeba pamiętać, bo wszyscy Ci Panowie walczą o potencjalne miejsca w Premier League, a przecież w tym sezonie pokazywali, że potrafią wygrywać ze wszystkimi. Mocno życzeniowo kibicuje Barneyowi, bo jestem jego fanem, ale duża scena, format setowy? Czemu nie. Drabinka trudna, ale szansę na pewno są.

Typy długoterminowe:

Van Den Bergh wygra swoją ćwiartkę – 3.8/fortuna

To właśnie młody Belg jest jednym z faworytów, o których nie wspomniałem w wypowiedzi wyżej. Mimo, że van den Bergh nie wygrał żadnego dużego turnieju w tym roku, to finał World Series można uznać za naprawdę spory sukces. Dima przyzwyczaił nas do świetnego punktowania, wielkiej ilości 180’s oraz bycia naprawdę ultra dokładnym przy kończeniu zamków 80+. Ćwiartkę ma wyrównaną, ale w moim odczuciu żaden z zawodników, który się w niej znajduję nie będzie faworytem aby go pokonać. Pierw wygrany z Niemieckiej pary Hempel/Schindler, gdzie obaj są bardzo nierówni, następnie ktoś z trójki Devon, Hughes, Smith gdzie każdy z darterów jest półkę niżej, a później Rataj, Razma lub King. Moim zdaniem każde te spotkanie jest bez większego problemu do wygrania przez Belgijskiego dartera. W potencjalnym ćwierćfinale Wade, który jest faworytem, ale nie będzie dojeżdżał punktowo lub ktoś z dwójki Whitlock/Cullen gdzie obaj Ci zawodnicy przy dobrym meczu są wstanie zagrać 100+, ale też mogą grać 20% na podwójnych i rzucać w okolicach 90. Uważam, że van den Bergh i Wade są najrówniejsi w tej stawce, a przy potencjalnym, bezpośrednim spotkaniu faworytem będzie właśnie Dima. Kurs przyjemny i uważam, że można spróbować go ugryźć.
Powyżej 4.5 170 C/O w turnieju – 1.9/fortuna

Moim zdaniem linia wystawiona dosyć nisko. Z roku na rok dostajemy co raz więcej takich zakończeń, ponieważ zawodnicy bardzo lubią ustawić sobie 170 zamiast chociażby 161 czy 164. Na poprzednich mistrzostwach było takich zakończeń 7, a dwa lata temu 8. Czy w tym roku będzie ich minimum 5? Moim zdaniem jak najbardziej, a kurs jest tak wysoki, że głupio go nie ugryźć.

Najwyższa średnia zawodnika w 3 lotkach powyżej 106.99 – 1.45/fortuna

Na pięć ostatnich turniejów MŚ zaledwie raz ta linia nie została zrobiona, a na mistrzostwach, gdzie zostawała ona pokryta to bywało to więcej niż raz. Mamy wielu zawodników, którzy mogą to zrobić w 3 rundzie jak im wyjdzie dobre spotkanie. MVG, Price, Clayton, Dima? Każdy może tego dokonać, więc jestem zdania, że wejdzie to bez większego problemu.

Czy Krzysztof Rajski dotrze do 4 rundy – NIE – 1.96/fortuna

Perełka, perełka. Rajski żeby dotrzeć do 4 rundy musi pierw pokonać zwycięzcę meczu Razma/Lennon, a następnie pokonać Kinga lub kogoś z dwójki Joyce, Banecky. Uważam, że szansę są na to bardzo małe, ponieważ „Polish Eagle” nie prezentuje się zbyt dobrze w ostatnim czasie. Słaby występ na PCF oraz tragiczny występ na Grand Slamie, gdzie nie udało mu się wyjść z grupy. Z bardzo słabej grupy.. Jeżeli zrozumiem potencjalną wygraną w 2 rundzie z kimś z dwójki Razma/Lennon to pojedynek z Kingiem to zupełnie inna sprawa. W moim odczuciu przy aktualnej formie to polski darter nie ma szans z Kingiem, więc kurs na to zdarzenie pobieram bez zastanowienia.

Fortuna wystawiła również bety na 170 C/O poszczególnych graczy na całym turnieju i uważam, że można się tym pobawić, bo kursy są naprawdę bardzo przyjemne. Nie mniej jednak zostawiam to w kwestii indywidualnej dla każdego z was, bo można wyciągnąć moje pomysły z analizy. Jedna noc dzieli nas od największej imprezy darterskiej w roku!

GameOne!

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +1084
hiro 99,6K

hiro

Użytkownik
Najwyższa średnia zawodnika w 3 lotkach powyżej 106.99 – 1.45/fortuna

Na pięć ostatnich turniejów MŚ zaledwie raz ta linia nie została zrobiona, a na mistrzostwach, gdzie zostawała ona pokryta to bywało to więcej niż raz. Mamy wielu zawodników, którzy mogą to zrobić w 3 rundzie jak im wyjdzie dobre spotkanie. MVG, Price, Clayton, Dima? Każdy może tego dokonać, więc jestem zdania, że wejdzie to bez większego problemu.
Byłbym ostrożny. Generalnie mecz drugiej rundy gra się małym nakładem sił, nie potrzeba wielkiej formy, tryb ekonomiczny. Forma ma przyjść dopiero po świętach.

A co do graczy przekraczających tę średnią to byli to:
  • 2021: Michael van Gerwen R2 108.98
  • 2021: Dave Chisnall QF 107.34
  • 2020: brak
  • 2019: Michael van Gerwen R4 108.08
  • 2018: Michael van Gerwen 2 108.65
  • 2018: Rob Cross F 107.67
  • 2018: Jamie Lewis 2 107.27
  • 2017: Michael van Gerwen SF 114.05
  • 2017: Raymond van Barneveld SF 109.34
  • 2017: Michael van Gerwen F 107.79
  • 2017: Gary Anderson 3 107.68

Kto odpowiada za połowę przekroczeń? Michael van Gerwen, który już tak "nie lata" jak kiedyś. To jest naprawdę trudne, żeby 9 legów (a realnie 12) zagrać na 107. A im dłuższy format tym jeszcze trudniej. Wiadomo może wyjść jakiś "Jasiu" i pozamiatać na 110. Ale nie uważam tego za coś łatwego.

Czy Krzysztof Rajski dotrze do 4 rundy – NIE – 1.96/fortuna

Perełka, perełka. Rajski żeby dotrzeć do 4 rundy musi pierw pokonać zwycięzcę meczu Razma/Lennon, a następnie pokonać Kinga lub kogoś z dwójki Joyce, Banecky. Uważam, że szansę są na to bardzo małe, ponieważ „Polish Eagle” nie prezentuje się zbyt dobrze w ostatnim czasie. Słaby występ na PCF oraz tragiczny występ na Grand Slamie, gdzie nie udało mu się wyjść z grupy. Z bardzo słabej grupy.. Jeżeli zrozumiem potencjalną wygraną w 2 rundzie z kimś z dwójki Razma/Lennon to pojedynek z Kingiem to zupełnie inna sprawa. W moim odczuciu przy aktualnej formie to polski darter nie ma szans z Kingiem, więc kurs na to zdarzenie pobieram bez zastanowienia.
Ratajski jak już ;)

Dla mnie żadna perełka. Razmę czy Lennona Krzysiek zgra spokojnie, a w meczu z Kingiem lub Joycem (bo w Benecky'ego kompletnie nie wierzę) też będzie faworytem. To że Grand Slam i PCF nie wyszły to nic nie znaczy. Blisko 3 tygodnie przerwy, odpowiedni trening i odpoczynek i Krzysiek wychodzi i wygrywa. King coraz starszy (55 lat) i widać po nim, że już niekoniecznie daje radę. Joyce chimeryczny, ale to taki grajcar na 90. A Ratajski, jak przystało na numer 12 na świecie koło 100 się zakręci. Ja raczej dałbym że Krzysiek dotrze do 4 rundy @ 1,70 efortuna.

No to propozycja ode mnie:
Krzysztof Ratajski awansuje do 4 rundy @ 1,70
PDC Mistrzostwa Świata - Liczba zamknięć 170 powyżej 3,5 @ 1,38
PDC Mistrzostwa Świata - Liczba 180 powyżej 855,5 @ 1,55
AKO: 3,63 efortuna (od 16:00 do 18:00 bez podatku)

Odnośnie 170 i 180 trzeba prześledzić lata 2019-2021, bo od 2019 nastąpiło rozszerzenie liczby zawodników z 64 do 96 i zwiększenie formatu w pierwszej rundzie.

170
2019:
3
2020: 8
2021: 7

180
2019:
880
2020: 864
2021: 868

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +945
kacper091097 260,9K

kacper091097

Typer Ligi Mistrzów
Edhouse - Wen
Kolejny mecz faworyta z noname. Tu już do maxów dodaję win Ritchiego, bo on w tym sezonie ograł parę większych nazwisk i ten mecz nie będzie dla niego problemem. Tu również przewaga po stronie 180.Nie trzeba będzie grać w tym meczu na średniej 95+ i osiągać nie wiadomo jakich liczb, ale te 2-3 maxy wystarczą w zupełności tak mi się zdaje.
Edhouse zagra jutro z Peterem Hudsonem. Wen wycofał się.

kacper091097 260,9K

kacper091097

Typer Ligi Mistrzów
1639507288344.png
AKO
Wstawiam już moje typy na czwartek, a jutro już tylko oglądanie i kibicowanie :cool:

Barstow - Norman
Chas to jest maszynka do maxów. Oglądałem i grałem nieraz jego maxy w Online Darts i miał ich zazwyczaj więcej niż rywale. On nie nawala na siłę w sektor z 3x20 i czasami schodzi na 3x19, a i tak robi te maxy. Mecz będzie zapewne 4-5 setowy i Chas zrobi sobie przewagę w 180, pomimo tego, że Norman też coś od siebie dołoży.

Meulenkamp - Ashton
Nie uważam, że tu będzie 3:0 i tak samo nie uważam, że babcia Lisa nie walnie z dwóch maxów, ale Ron stoi w tym zakresie dużo lepiej. Na MŚ dwa lata temu w spotkaniu 13-legowym rzucił 4 maxy, a potem w pięciosetówce z Dobeyem walnął ich aż 7. Oczywiście nie jestem na tyle naiwny by sprawdzać jedynie spotkania sprzed 2 lat, ale prawda jest taka, że Rona stać na rzucenie kilku maxów, a że mecz nie zanosi się dla mnie na jakiś bardzo krótki, bo za Lisą będzie publika to powinno się udać.

Meikle - Schmutzler
No i tutaj mecz dwóch młodych zawodników. Jednego to nawet można nazwać szczylem, bo ma 16 lat. I sądzę, że pierwszy mecz dla Niemca na wielkiej scenie to będzie za dużo. Zresztą na samym Development Tour Fabian nieraz miewał mecze na średniej 70-80 i ogólnie rzadko kiedy dobija do średniej 90+ co Meiklemu już częściej się zdarza. Szczerze to dziwi mnie, że kursy na Meikle nie są niższe, ale dla mnie to za mało i dorzucam jeszcze więcej maxów Ryana, który ze 180 raczej nie ma wielkich problemów.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +273
L 1,8K

lucekksz

Użytkownik
Witam.
Z jakich stron korzystacie do analizy meczów? Wyniki, statystyki, historia, H2H? Kiedyś długo używałem strony dartsdatabase, ale od połowy 2020 roku przestali ją już niestety aktualizować.

hiro 99,6K

hiro

Użytkownik
I RUNDA MŚ PDC

Wszystkie kursy STS

Ritchie Edhouse v Peter Hudson
Typ: Ritchie Edhouse @ 1,20 3-2
Typ: Ritchie Edhouse -1,5 seta @ 1,55 3-2

Edhouse miał grać ze słabiutkim Chińczykiem Wen, ale ten nie umiał załatwić sobie wizy. Ritchie zagra więc z szybko dowołanym Peterem Hudsonem, który aktualnie zajmuje 131 miejsce w głównym rankingu. Dorobek Anglika to 6,000 funtów, zdobyty w 30 turniejach Players Championship, w których wygrał zaledwie 8 spotkań. Jego przeciętna średnia wynosi 85,33 i jest dopiero 142 średnią w tym cyklu (dla porównania nawet beznadziejny w tym sezonie Durrant ma wyższą średnią - 85,89).

Edhouse wybitnym zawodnikiem nie jest, ale w PC ma przeciętną średnią 92,27 i sporo wygranych nawet z czołówką. Hudson co prawda był pierwszym rezerwowym i mógł się spodziewać, że chociażby z powodu pewnej choroby może być dowołany, ale jednak to troszkę inna sytuacja, gdy masz pewne miejsce i spokojnie przygotowujesz się do turnieju, a trochę inna jak 2 dni przed meczem informują, że grasz. Edhouse na pewno nie jest zadowolony z innego, trudniejszego rywala, ale ja tak -1,20 zamiast 1,05 na zwycięstwo Ritchiego jest przyjemnym kursem.

Ricky Evans v Nitin Kumar
Typ: Ricky Evans -1,5 seta @ 1,12 3-0
Typ: Ricky Evans -2,5 seta @ 1,48 3-0

Evans to pewne widowisko, festiwal min, a czasem i dobry dart. Generalnie stawianie na niego jest jak wycieczka po polu minowym. Ale tu trzeba. Reprezentant Indii to obok reprezentanta Chin zawsze najsłabszy zawodnik w stawce mistrzostw (swoją drogą ciekawe, że dwa kraje stanowiące trzecią część ludności na świecie nie wychowały jeszcze porządnych darterów).

Kumar zagrał w MŚ PDC już 2 razy: w 2019 pokonał go Jeffrey de Zwaan 3-0 (9-3 legi), a w 2020 przegrał w Brendanem Dolanem 0-3 ugrywając 1 lega wiecej (4-9). Średnie Nitina wyniosły odpowiednio: 77,75 i 90,17. Evans powinien spokojnie poradzić sobie z Hindusem, 3-1 to najłagodniejszy wymiar kary, ale spodziewam się wyniku 3-0.

Ryan Joyce v Roman Benecky
Typ: Ryan Joyce -1,5 seta @ 1,21 3-2 zachowanie Joyce'a przy 2-0 i 1-0 w secie to jakiś żart...
Typ: Ryan Joyce -2,5 seta @ 1,80 3-2 zachowanie Joyce'a przy 2-0 i 1-0 w secie to jakiś żart...

Benecky to młody gracz z Czech, który dostał się z "naszych" kwalifikacji (Europa środkowo-wschodnia). Roman uczestniczył w tym roku w Delopment Tour i osiągnął przeciętną średnią w wysokości 78,39 punkta, podczas gdy przed rokiem rzucał po 76,11 punkta. Rozwój jest, ale nie na tyle oszałamiający, żeby okrzyknąć go talentem. No i nie zapominajmy, że Development to podłogówki do 4/5 wygranych legów, bez kamer i publiczności.

Joyce to średniak jak na standardy PDC, ale solidny. Przeważnie rzuca co rundę 90 punktów, a do tego ma bardzo dobre podwójne. Z Czechem poradzi sobie bez problemu, 1 set to maksimum co odda Anglik.

Raymond van Barneveld v Lourence Ilagan
Typ: Raymond van Barneveld @ 1,27 3-0

Nie po to Raymond wznowił karierę, nie po to cisnął w Players Championshipach (finalnie 26 miejsce) i pewnie awansował do mistrzostw, żeby teraz przegrać w pierwszym meczu. Jego forma z ostatnich tygodni była naprawdę dobra. Solidne 90+, zdarzały się i 100+. A Ilagan jak to Ilagan, oprócz wolnego tempa i natrętnego podciągania rękawów nie pokaże nic ciekawego. Myślę, że 88 to max na co go stać. Mecz w poniedziałek wieczorem (jeden z dwóch dni w pierwszej fazie z jedną sesją), więc publiczność nie będzie miała przesytu i na pewno wielokrotnie usłyszymy "Barney Army". Przyjemny kurs na wygraną pięciokrotnego Mistrza Świata.

Scott Mitchell v Chris Landman
Typ: Scott Mitchell @ 1,40 0-3 😂

Chris Landman to kwalifikant z Europy zachodniej. W drodze po wygraną pokonał kilka głośnych nazwisk: Zonneveld (średnia 81), Kist (87), De Vos (78) czy Klaasen (73), ale czy oni coś konkretnego zagrali? Nie. A sam Landmann zamknął średnie między 81 a 92. Landmann dotąd grał w BDO/WDF i właśnie tam w latach 2018-2020 wystąpił w mistrzostwach świata. 5 meczów, w tym 2 wygrane, średnie w przedziale 84,17-89,01.

Mitchell od zdobycia karty PDC w tym roku rozwinął się niesamowicie i praktycznie poniżej 90 nie schodzi. A nie zapominajmy, że Anglik umie grać w formacie setowym, wszak jest mistrzem świata BDO z 2015 roku. Mitchell w 71 spotkaniach cyklu Players Championship osiągnął średnią 93,69 punkta, co jest dobrym wynikiem. Przeważnie ma 9 z przodu przy średniej i myślę, że jego obycie na scenach i spokój pomogą, a powolne odchodzenie dodatkowo przeszkodzi rywalowi.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +340
P 0

pavlinho

Gość
Evans - Kumar over 3.5 180' 1.60
Evans over 2.5 180' 1.65

Sam Evans jest w stanie pokryć pierwszą linię na cały mecz. Kumar w 2019 rzucił 3 maksy w tej rundzie. W 2018 0 maksow. Progres jest to licze, że tego jednego maksa czy dwa trafi a Evans te 3 rzuci w 9-12 legach. Chociaż i nawet set Kumara mnie nie zdziwi, bo Evans jest zdolny do wszystkiego.

Adrian Lewis 1.30

No myślę, że tą rundę przejdzie bezproblemowo. Na playersach był bliski sprawienia niespodzianki i wyrzucenia Wrighta. Powiedzmy, że forma jest. Campbell na Grand Slamie nie pokazał nic specjalnego.

Siara_89 22,1K

Siara_89

Użytkownik
Uff... Jestem świeżo po meczu Edhouse. Niespodziewałem się takich męczarni po 1,20. Koniec końców się udało. Ritchie fatalny na doublach. Na szczęście nadrabiał na potrójnych i to chyba było kluczowe. Inna sprawa, że rywal też nie był najwyższych lotów.

P 0

pavlinho

Gość
Price - Edhouse

Z przymrużeniem oka.

9 lotka w meczu - 60.00 - Fortuna

Gram to dla jaj za końcówkę z konta ale kurs na takie zdarzenie normalnie w meczach Price wynosi około 23.00-25.00 a nie 60.00.
Czy to nie byłoby piękne gdyby Mistrz Świata przyzwitał się z Ally Pally nine dart legiem?

Do góry Bottom