Przeglądałem ofertę Pinnacle i znalazłem zajebisty typ, tyle, że długoterminówka, rozliczenie pod koniec przyszłego sezonu koszykarskiego.
Euroliga Kobiet 2010/2011, Outright Winner
Spartak -
The field 1.562/1.60
Pinnacle/
Unibet
8/10
To jest jeden z najbardziej zajebistych typów jakie ostatnio widziałem.
Spartak miał zajebisty sezon, naprawdę, wygrały dziewczyny w wielkim stylu Euroligę. Ale w tym już wg mnie tego nie powtórzą. W Spartaku sporo ruchów transferowych.
Zostaje: Osipova, Sue Bird, Anete Jekabsone-Zogota, Sonja Petrovic, Marina Karpunina,
Przychodzi: Shchegoleva, Ilona Korstin?, Noell Quinn, Lauren Jackson, Jelena Milovanović (Sopron), Griszewa,
Odchodzi: Diana Taurasi (Fenerbahce) , Sylvia Fowles (Galatasaray), Janell McCarville
Wszystkie odejścia są już potwierdzone, większość transferów do Spartaka też.
Od razu rzuca się w oczy ogromna strata jaką jest odejście Diany Taurasi - najlepszej koszykarki na świecie, która sama potrafi niemal wygrać mecz. Odchodzą też 2 inne ważne ogniwa zespołu czyli Janel i Sylvia.
Przychodzi przede wszystkim Lauren Jackson, zajebista koszykarka, prawie jak Diana, ale prawie tutaj robi naprawdę różnicę. Przychodzą też inne zawodniczki, ale one raczej jako uzupełnienie składu, w którym 2 gwiazdami będą Bird i Jackson.
Jest to mocny skład, ale są mocniejsze wg mnie.
Przede wszystkim Fenerbahce, które zajebiście się wzmocniło i wg mnie są pewniakiem niemal do Final Four i jednym z najpoważniejszych kandydatów na majstra.
Zostaje:Penny Taylor, Birsel Vardarli, Nevin Nevlin, Nevriye Yilmaz
Przychodzi: Laszlo Ratgeber (trener), Diana Taurasi (Spartak Moskwa), Ivana Matović (Lotos), Anna Vajda (Mizo Pecs), Saziye Ivegin (Mersin Büyükşehir Belediyesi) , Hanna Horakova (Brno), Maltsi ?
Odchodzi: Tammy Sutton-Brown, Nicole Powell (Wisła)
Taurasi + Penny na obwodzie to jest moc. Widać to w Mercury, które w zeszłym roku zdobyło mistrzostwo WNBA. W tym póki co szału nie ma może, ale Diana kontuzjowana była. A może dojdzie jeszcze do nich Maltsi.
A poza wyżej wymienionymi to ogromna siła pod koszem. Yilmaz, Matovic, Vajda, naprawdę mega trójca. Każdy zespół będzie miał bardzo ciężko pod koszem z Fenerbahce.
Czas na Avenidę.
Zostają: Anka deMondt, Sancho Lyttle, Marta Xargay, Alba Torrens, Isabel Sanchez, Sylvia Dominguez,
Przychodzą: Erika de Souza, Anna Montanana, Belinda Snell (Ros Casares), Amaya Gastaminza, Lucas Mondelo (trener), Laura Gil
Odchodzą: Olga Podkovalnikova, Sheila Alana
W zeszłym sezonie odpadły w 1/4 z Ros, ale w tym porządnie się wzmocniły głównie kosztem ekipy z Valencii. Erika, Montanana i Belinda w zeszłym sezonie były ważnymi ogniwami Casares. Myślę, że będą naprawdę dobrymi wzmocnieniami Halconu. A przecież w składzie są jeszcze Sancho, Dominguez, deMondt, no i cały czas rozwijające się młode Alba Torrens i Marta Xargay.
Odeszły póki co zawodniczki, które i tak wiele nie znaczyły dla ekipy.
Wg mnie jest to zespół, który powinien walczyć o FF i chciałbym, żeby tam się znalazł.
Kolejna ekipa to Nadezhda Orenburg.
W zeszłym sezonie wygrały damski EuroCup.
Zostają: Snytsina, Veremeenko, Berseneva, Zakalyuzhnaya, Tatiana Burik
Przychodzą: Tina Charles, Becky Hammon, Ludmila Sapova (AZS Gorzów)
Odchodzi:
To część transferów. Generalnie duża część zeszłorocznej ekipy została utrzymana.
A wzmocnienia zostały poczynione ogromne.
Tina Charles - rookie w NBA, a już jedna z najlepszych jeżeli nie najlepsza zawodniczka na pozycji centra. Ogromnie utalentowana zawodniczka.
Becky Hammon - no tutaj wiele pisać moim zdaniem nie trzeba. Po prostu Becky, zajebista rozgrywająca, jedna z najlepszych na świecie.
Ludmila Sapova - gwiazda zeszłorocznego sezonu PLKK. Gdyby nie jej kontuzja to Lotos miałby spore kłopoty z Gorzowem w finale. Jako wzmocnienie świetnego duetu Hammon - Charles się nada bardzo dobrze.
Generalnie myślę, że ich gra będzie się opierała na właśnie wyżej wymienionym duecie. Coś w stylu Nash - Amare czy Parker - Duncan. Do tego skład uzupełnią Sapova i zeszłoroczne zwyciężczynie EuroCup i moim zdaniem mocno zawalczą o FF.
Poza tym są inne fest mocne ekipy - Galata czy UMMC.
Ekipa ze Stambułu wzmocniła się duetem Wiggins - Augustus, a to spore wzmocnienie. No i przyszła jeszcze Fowles ze Spartaka.
A co do UMMC to zostają Cappie, Bibka, Celinka i Wauters, a to już bardzo dużo. Będą mocne. Czy tak jak w zeszłym roku w FF, nie wiem, ale po drodze mogą namieszać.