cytat z dnia 23 czerwca 2019 23:39 przez polon83
Mam taki pomysł aby spróbować to rozwiązać, aczkolwiek nie wiem na ile byłby skuteczny. Obecnie dział "Kupony" jest podzielony, patrząc od góry, na dwie kategorie: "Przyklejone tematy" oraz "Pozostałe tematy".
A co, jeśliby ten dział podzielić na trzy kategorie w następujący sposób: "Przyklejone tematy", "Tematy z typami rozliczanymi", " Pozostałe tematy".
Kategoria "Tematy z typami rozliczanymi" byłaby pod "Tematami przyklejonymi" bo jako typy rozliczane prezentowałaby większą wartość od kategorii "Pozostałych tematów", gdzie z kolei znajdowałyby się tematy z typami niekoniecznie rozliczanymi. Tym samym byłby jakiś porządek i jasność, którzy użytkownicy rzetelnie rozliczają swoje typy. A i czytelnicy mieliby łatwy dostęp do rzetelnie prowadzonych typowań.
Jednocześnie w ten sposób mogłaby być wywarta presja na użytkowników którzy nie do końca rozliczają swoje typy. Presja ta byłaby spowodowana tym, że ich tematy znajdowałyby się w mniej zaszczytnej kategorii, sugerującej jakiś poziom nierzetelności w rozliczaniu typów. A ponadto ich tematy byłyby umieszczone w kategorii, która znajduje się dopiero jako trzecia w kolejności, czyli w gorzej eksponowanym miejscu, co mogłoby się przełożyć na mniejsze zainteresowanie czytelników ich typami.
Analogiczne rozwiązanie można by zastosować w dziale "
Kupony ze statystykami".
Inny, bardziej hardkorowy pomysł, to stworzyć jeszcze dodatkową kategorię o przykładowej nazwie "Tematy z nierzetelnie rozliczanymi typami" i wrzucanie tam takich tematów.
Natomiast nierzetelni użytkownicy, którzy postanowią się poprawić mogliby mieć szansę na przesunięcie ich tematów z kategorii nierzetelnych do kategorii rzetelnie prowadzonych. Warunkiem byłoby np. przez miesiąc prowadzenie rzetelnych rozliczeń. Jeśliby przez miesiąc prowadził rzetelne rozliczenia, wówczas jego temat po tym czasie zostałby przeniesiony do kategorii tematów rzetelnie prowadzonych.
I na odwrót, temat będący w kategorii rzetelnie prowadzonych, mógłby być zdegradowany do kategorii nierzetelnie prowadzonych, jeśliby były do tego przesłanki. Tutaj można opracować jakieś zasady, regulamin w tej kwestii.
To taki mój pomysł, nie wiem na ile mógłby być skuteczny, ale wydaje mi się że presja na nierzetelnie prowadzone tematy mogłaby być na tyle spora, że jednak sporej liczbie osób prowadzących tematy mogłoby zależeć aby być postrzeganym w pozytywnym, a nie negatywnym świetle.