Czytałem już, teraz wolałbym zaszaleć u buka... Jest ktoś normalny kto mi odpowie czy jak zagram od 1 stycznia to jest szansa ze będzie jak dotychczas, czy może lepiej zwijać interes i wypłacać wszystkie pieniądze?
PS. Od razu zaznaczam ze inne lektury tez czytałem, prosiłbym o odpowiedź na temat
Samo odwiedzanie stron bukmacherów internetowych nie powinno być karalne. Wcale nie jest przecież powiedziane, co dokładnie robiłeś na stronie bukmachera internetowego - mogłeś np. tylko sprawdzać kursy "z ciekawości", a nic nie obstawiać. W momencie stawiania zakładu i tak wszystko idzie po SSL (jest szyfrowane), więc nikt poza Tobą i bukmacherem nie jest w stanie sprawdzić, co dokładnie robiłeś na stronie bukmachera.
Z kolei proxy będzie Ci potrzebne dopiero wtedy, gdy Twój provider internetu zablokuje dostęp do strony bukmachera. To jest BAAAAARDZO odległa sprawa i nawet jeśli prawnie uda się to rozwiązanie przeforsować (za rok?), to wymogi techniczne prawdopodobnie spowodują, że to prawo będzie martwe. Np. znaczna część ruchu w Polsce przechodzi przez łącza TPSA (nawet jeśli nie jesteś bezpośrednim klientem TPSA, to możliwe, że Twój provider działa na łączach TPSA), a TPSA raczej nie będzie się bawić w tego typu blokady - za duże koszty infrastruktury.
Faktyczny praktyczny problem rodzi się dopiero w momencie wpłaty pieniędzy na konto u bukmachera lub wypłaty ich na swoje konto na polskim rachunku bankowym. Póki co nie ma wprawdzie narzędzi prawnych do tego, by ktokolwiek kontrolował te przelewy, ale np. za rok już mogą być i ktoś to może sprawdzić, co robiłeś rok wcześniej. Najbezpieczniej chyba założyć rachunek bankowy w jednym z krajów Unii Europejskiej, który zezwala na internetowy hazard i robić przelewy z tego/na to konto. To oczywiście też będzie przestępstwem w świetle polskiego prawa, ale praktycznie niemożliwe będzie wykrycie takiego przestępstwa.
Podsumujmy: bukmacher zagraniczny, rachunek bankowy za granicą, wprawdzie obstawiane zakłady z terytorium RP (pogwałcenie przepisów ustawy), ale w jaki sposób mają to sprawdzić, skoro treść przekazu pomiędzy Twoim komputerem a serwerem bukmachera jest szyfrowana? Mogę się mylić, ale moim zdaniem się nie da.