Wczoraj była debata na temat ustawy hazardowej, minister przedstawił cały plan, ale dokładnie nie słuchałem co ona będzie obejmować, dokładnie chciałbym wiedzieć czy dalej będzie zezwolone granie przez internet, obstawianie meczy bo takiej odpowiedzi jeszcze nie dostałem oraz czy naziemne zakłady
bukmacherskie np. sts, totomix będą objęte 50% podatkiem. To chciałbym wiedzieć. Pozdrawiam
Aktualnie w sejmie trwa debata nad projektem ustawy o grach hazardowych. Ustawę można przeczytać
tutaj. Nie ma w niej nic na temat internetu. Są zapisy dotyczące bukmacherów naziemnych oraz bezwzględnego zakazu reklamy. Posłowie PO chcą, aby ustawa została przyjęta do końca listopada, tak aby mogła wejść w życie z dniem 1 stycznia 2010 r. Mimo pewnych wątpliwości opozycji prawdopodobnie głosami PiS i PO uda się ustawę przegłosować już w piątek. Być może później zajmie się nią Trybunał Konstytucyjny, istnieją bowiem podejrzenia, że może być niezgodna z konstytucją. Najpewniej jednak wejdzie w życie z końcem br.
Część dotycząca internetu została póki co wyłączona z tej ustawy, gdyż wymaga notyfikacji Komisji Europejskiej. Taka procedura trwa i wydłużyłaby znacznie wprowadzenie całej ustawy, w tym punktów na których rządowi zależy najbardziej, czyli powolnej eliminacji automatów. Tak więc propozycje internetu zostały zawarte w nowelizacji owej ustawy, do przeczytania
tutaj, która wejdzie w życie o ile zgodzi się na to Komisja Europejska.
Podsumowując, prawdopodobnie z dniem 1 stycznia 2010 r:
- zmieni się forma opodatkowania naziemnych, ale podatek wzrośnie do 50%. Dla graczy to prawdopodobnie dobra wiadomość, bo nie będą musieli już płacić żadnych podatków przy wysyłaniu kuponu. O ile oczywiście bukmacherzy nie przerzucą części obciążenia na graczy i o ile nie zbankrutują,
- zostanie wprowadzony zakaz reklamy jakichkolwiek form hazardu, za wyjątkiem
lotto. Tak więc reklamy expektu, unibetu itd. będą musiały zniknąć,
- ustawa nie reguluje grania w internecie, tak więc ciągle pozostaje ono nielegalne, a dochód z takiej gry pozostaje nielegalnym źródłem dochodu.
Jeśli wejdzie w życie nowelizacja w takiej formie w jakiej jest proponowana:
- zawieranie zakładów wzajemnych w internecie będzie legalna, ale tylko w przypadku firm i domen zarejestrowanych w Polsce. Jeśli więc np. expekt będzie chciał oferować u nas zakłady wzajemne, będzie zobowiązany założyć całkiem odrębną firmę działającym na terenie Rzeczypospolitej i podporządkowanej jej prawu, m.in. podatkowi 50%,
- wszelkie inne formy hazardu internetowego, czyli ruletka,
poker itd. będą zakazane,
- reklama zakładów wzajemnych oferowanych przez internet będzie dozwolona, ale oczywiście jedynie dla podmiotów legalnie działających w Polsce,
- prawdopodobnie strony zagranicznych bukmacherów będą blokowane, podobnie jak wszelkie transakcje bankowe zawierane z tymi podmiotami.
Taka pokrótce jest moja interpretacja ustawy. Jej zapisy oczywiście mogą się jeszcze zmienić. Szczególnie dotyczy to nowelizacji, którą zajmie się Komisja Europejska i prawdopodobnie będzie miała swoje uwagi.