@MacieqLeo
Niestety, ale głupia analiza. Przede wszystkim, nie postawiono sobie pytania o przyczynę dlaczego Nowa Prawica się umocniła.
1)Gdyby nie zaczynał od kontrowersji, to pewnie byłoby go tyle w
tv co np. liderów Partii Libertariańskiej, czy dzisiejszego UPR.
2)Gdy w sondażach miał 5%, w
tv rozpoczęła się kampania w mniej/więcej takim stylu:
Sensacyjny wynik! Partia JKM , tego kontrowersyjnego
polityka ma szansę się dostać do EuroParlamentu!
Po takiej reklamie, wielu uwierzyło że oddanie głosu na KNP to nie strata głosu bo mają realną szansę.
3) Kolejne sondaże pokazują więcej niż 5%
4) Tzw. elektorat protestu, w sytuacji gdy Twój Ruch ma stosunkowo niewielkie szanse na 5%, chętniej odda głos na Nową Prawicę. 2-3% + elektorat żelazny (3-4% przy niskiej frekwencji, 2-3% przy normalnej.
Jak widać, trzeba dobrze przeanalizować związki przyczynowo skutkowe by cokolwiek oceniać.
A tak z ciekawości, kto by dziś słyszał o Arturze Dziamborze, Jacku Wilku, gdyby JKM nie skoncentrował uwagi na swojej partii?
Przykro mi, ale w Polsce mało kto czyta programy, spójrz na spoty np. Twojego Ruchu. I kto tu bardziej jest kontrowersyjny i gada głupoty?
Myślę, że jak KNP wejdzie do Brukseli to Korwin-Mikke może zmienić retorykę na bardziej merytoryczną, bo siłą rzeczy będzie mieć więcej czasu antenowego ze względu właśnie na merytorykę.
Wybacz, ale jeśli ktoś mówi, "za czasów Adolfa Hitlera, podatki były niższe a administracja w państwie była sprawniejsza niż obecnie w Polsce" to dla człowieka, który ma odrobinę rozumu w głowie jest to analiza gospodarczo-ekonomiczno-administracyjna a nie mówienie że Hitler był dobry. Czy morderca z góry musi być słabym urzędnikiem państwowym? Myślę, że sprawy sumienia, etyki i kompetencji urzędniczych to różne sprawy.
E: Nowa Prawica od dziś ma swojego posła w Sejmie. Wszystko za sprawą Przemysława Wiplera, który powrócił do partii rządzonej przez Korwin-Mikkego.