-
MKS SCA OŁAWA - CHROBRY GŁOGÓW
Spotkanie w 3 lidze dolnośląsko-lubuskiej. Do Oławy na stadion przy ulicy Sportowej przyjeżdża zespół z Głogowa. Mecz dwóch głównych faworytów do awansu do wyższej klasy rozgrywkowej. Jako, iż jestem z Oławy i czytając lokalną prasę mniej więcej wiem co i jak. Warto zacząć od tego, iż na stadionie zabraknie kibiców z Głogowa. Remont stadionu trybuny dla gości uniemożliwia im przyjazd i dzisiaj się nie pojawią. Ciekawym zauważenia jest na początek, iż to zespół z Głogowa dzięki swojej dobrej grze uniemożliwił awans MKS Oława do drugiej ligi w ubiegłym sezonie. W ostatnim spotkaniu, kiedy to zwycięstwo dawało awans, Oławianie ulegli w Głogowie aż 4-0. W ubiegłym roku MKS Oława doszedł do fuzjii z Wulkanem Wrocław, dzięki której rundę wiosenną zaczynał z 2 miejsca. Jednak awansu nie przypilnowali, mając mocną kadrę wtapiali ważne pkt i ostatecznie jak zwykle z awansu było kolejne rozczarowanie. Ostatecznie 4 pozycja , o 1 pkt mniej od Świdnicy. Głogów rozgrywki zakończył na 6 pozycji.
Wartym opisania jest, iż w zespole MKS było spore zamieszanie w okresie przygotowawczym. W miesiącu czerwiec przewinęło się przez skład bodajże 4/5 trenerów i nikt nie wiedział kto poprowadzi drużynę w nadchodzącym sezonie. Jednak dość późno bo w połowie lipca, drużynę przejął Wiesław Wojno. Znany trener , z bogatym CV. (m. in. Zagłębie Lubin , ŁKS Łódź , KSZO Ostrowiec czy Chrobry Głogów). Na zżycie z zespołem i poznaniem jego wad i zalet miał malutko czasu. Jednak wiele sparingów, chyba pomogło na wybranie optymalnej 11. Tak przedstawiały się gry wstępny, w których skład nigdy nie był ten sam :
Śląsk ME Wrocław -
MKS Oława 1:3 i 5:0,
MKS Oława - LZS Leśnica 1:4,
Górnik Polkowice -
MKS Oława 2:2,
MKS Oława - Foto - Higiena Gać 3:3,
Ślęza Wrocław -
MKS Oława 1:2,
MKS Oława - Orzeł Sadków 5:4,
MKS Oława - Skalnik Gracze 0:0,
MKS Oława - LZS Czarni Jelcz - Laskowice 2:1.
Wiele bramek traconych jak i strzelanych. Mecze również z drużynami z okręgówki. Co do osłabień i wzmocnień przed sezonowych. Z drużyny odszedł 17 letni bramkarz Konrad Forenc (Zagłębie Lubin), który w ubiegłym roku bronił często bramki w podstawowej jedenastce, Hubert Adamski (Ślęza Wrocław) , Przemysław Stasiak. Do klubu przybył Jakub Kalinowski (Gawin Królewska Wola) , Sebastian Wiraszka (Śląsk ME), Kosztowniak i Wielguś. Zespół zasilili też gracz z juniorów. Najważniejszym chyba wzmocnieniem klubu jest pozyskanie nowego sponsora. Przez ostatni rok bez wyraźnego wsparcia, w tym jednak do wsparcia Oławskiej drużyny przystąpiła szwedzka firma wyrobów higienicznych
SCA Hygiene Products.
Co do zespołu Głogowa. W sparingach prezentowali się przeciętnie, jednak często grając z zespołami z wyższych klas rozgrywkowych
Chrobry Głogów - Miedź Legnica 1:3
Chrobry Głogów – Promień Żary 1:0
Warta Poznań -
Chrobry Głogów 5:2
Chrobry Głogów – Sprotavia Sprotawa 0:0
Chrobry Głogów - Prochowiczanka Prochowice 6:2
Polonia Świdnica -
Chrobry Głogów 2:1
Zespół wzmocnił się paroma piłkarzami. Na bramkę sprowadzono Łukasza Stepokury (wrócił z wypożyczenia z Żar), do tego obrońca Krzysztof Kotlarski, Jarosław Mikutel, Paweł Woźniak (wszyscy Miedź Legnica), pomocnik Mateusz Hałambiec (Tęcza Krosno Odrzańskie). Zespół zasilił również napastnik z pierwszoligowej Floty Świnoujście Igor Bikanov. Odeszli gracze już wiekowi (zakończenia kariery) oraz gracze, którzy nie wg zarządu klubu nie spełniali oczekiwań.
Najważniejszym podsumowaniem będą spotkania h2h obu drużyn. Oprócz wcześniej opisanego spotkania zespoły spotkały się aż 19 krotnie. 6 zwycięstw dla Głogowia, 4 MKS i aż 9 remisów. Co ciekawe piłkarze MKS z Głogowem nie potrafią wygrać od 9 spotkań. Ostatnie zwycięstwo jeszcze w 2 lidzie w 1991 roku.
Myślę, że dzisiaj ta seria nie zostanie przełamana. Co rok słyszę szumne zapowiedzi o rzekomym awansie, które kończą się tak samo. Klub z mojego miasta tracił bramki w sparingach z okręgówką. Skład rotowany, trener choć z bogatym doświadczeniem objął drużynę późno, do tego wielu młodych piłkarzy. Chrobry zatrzymał ważnych graczy i wydaje się, że powalczy. W klubie mobilizacja na awans w tym roku do 2 ligi. Większość bukmacherów (scandic , tobet) za faworyta ma zespół z Głogowa. Dla porównania w Betsafe na gości 3,1 w scandic 2,3) Betsafe dał dobre kursy na gości, którzy nawet bez braku swoich fanów powinni remis co najmniej wywieźć z Oławy. Najchętniej postawiłbym tutaj jakiś over
, lecz nie mam tego w ofercie betsafe, dlatego na gości. Kibice obu klubów zaprzyjaźnieni niegdyś więc żadnych nieprzyjemności goście nie odczują.
MKS SCA OŁAWA - MZKS CHROBRY GŁOGÓW X2 (0:1) @ 1,76 Betsafe
WYNIK 1-4