Przed nami cztery mecze, w których po pierwszej kolejce to przyjezdni prowadzą w seriach. Zapowiada się ciekawa noc, a ja tak jak ostatnio zaproponuję cztery typy ode mnie.
1. Toronto Maple Leafs vs Tampa Bay Lightning (0:1 w serii): Podwójna szansa: remis po 1. tercji lub w meczu (RT) Kurs: 2.05 //
Wynik 7:2 (3:0 po 1. tercji)
Wygraną Lightning w pierwszym starciu ciężko uznać za jakąś niespodziankę. Goście świetnie ułożyli sobie spotkanie już w 1. tercji, a po drugiej było już po meczu. Przyjezdni, tak jak pisałem ostatnio, radzą sobie świetnie w pucharach, lecz czy są w stanie wygrać dwa razy z rzędu w Toronto? To się okaże już tej nocy, ale nie liczyłbym na lekką przeprawę przez szeregi Leafs. Jeśli gospodarze przegrają nadchodzące spotkanie będą już praktycznie bez szans żeby się odkuć. Cały czas trzeba mieć na uwadze, że ekipa z Toronto nie jest drużyną słabą i raczej jakiś opór powinni być w stanie postawić. Biorąc pod uwagę powyższe, trudno przewidzieć kto może tutaj zwyciężyć, ja liczę na bardzo wyrównane spotkanie, dlatego poszukam dość niestandardowej opcji na remis po pierwszej tercji, bądź po upływie regulaminowego czasu gry.
2. NJ Devils vs NY Rangers (0:1 w serii): NJ Devils powyżej 2.5 goli w meczu (RT) Kurs: 1.65 //
Wynik 1:5
Rangers ze zwycięstwem w pierwszym meczu, solidna zaliczka jak na wyjazdy, teraz walczą bez presji o więcej. Ciężko powiedzieć kto tutaj może wygrać, ja skupię się tylko na gospodarzach, a konkretniej na liczbie ich goli w nadchodzącym starciu. W pierwszym meczu Devils zdobyli jedynie jedną bramkę i to po rzucie karnym. Mimo wszystko potencjał ofensywny jest u nich spory, co pokazali w sezonie zasadniczym. Myślę, że teraz odblokują się w ataku i trafią do siatki rywali minimum trzy razy, co być może przyniesie im pierwsze zwycięstwo w tegorocznych play-off'ach.
3. Colorado Avalanche vs Seattle Kraken (0:1 w serii): Powyżej 5.5 goli w meczu (RT) Kurs: 1.75 //
Wynik 3:2
Kraken wygrali swój historyczny pierwszy mecz w fazie pucharowej i to przeciwko broniącym tytułu Avalanche. Robi to wrażenie, lecz pojawia się pytanie, czy przyjezdni mogą ponownie zaskoczyć Avs. Odpuszczę typowanie potencjalnego zwycięzcy i pójdę znowu w stronę liczby goli, choć ostatnio padło tylko cztery bramki. Gospodarze powinni dać z siebie trochę więcej, mają kim straszyć w ofensywie i przy dobrej skuteczności sami są w stanie zamknąć to zdarzenie. Podsumowując, liczę na łącznie co najmniej sześć trafień w tym spotkaniu, na które przy odrobinie szczęścia i przyzwoitego wykończenia nie powinniśmy czekać długo.
4. VG Knights vs Winnipeg Jets (0:1 w serii): VG Knights wygra mecz (RT) Kurs: 2.00 //
Wynik 5:2
Ponownie stanę po stronie gospodarzy w tym zestawieniu. Ostatnio Jets pokonali Knights aż 1:5, jednak nie sądzę, aby taki rezultat powtórzył się drugi raz i to znowu w Las Vegas. Nadal uważam, że Knights mają większe szanse na awans dalej, choć oczywiście w
NHL może stać się wszystko i nie można lekceważyć nikogo. Poszukam tutaj wygranej gospodarzy już po 60' meczu licząc, że Knights nie wypuszczą dwóch spotkań rozgrywanych przy własnej publiczności, ponieważ potem mogą zacząć się poważne problemy liderów Dywizji Pacyfiku.