NHL 4/10
New Jersey Devils - New York Islanders
Na moją pierwszą analizie w nowym sezonie ligi
NHL wybrałem spotkanie New Jersey Devils z ich lokalnym rywalem, czyli New York Islanders. Gospodarze w lecie stracili najwiekszą gwiazde i lidera zespołu, Ilje Kowalczuka, który swym wizerunkiem postanowił wesprzeć lige
KHL. W jego miejsce pozyskano kilku graczy, są to m.in Jaromir Jagr czy Michael Ryder. Oprócz nich zespół wzmocnił także bramkarz Cory Schneider, który ma zostać następcą Brodeura. Mimo tego wszystkiego drużyna została pozbawiona nominalnego lidera, który potrafiłby zmotywować kolegów do lepszej gry. Bo przecież trudno spodziewać sie by tą role miałby pełnić leciwy już Jagr czy tymbardziej jeszcze młody Henrique. Diabły są na ten moment ekipą nie ułożoną i łatwą do pokonania. Dowiedli tego znakomicie hokeiści Pittsburgha, którzy to ograli wczoraj Diabłów do zera. Islanders którzy tym spotkaniem zainaugurują dziś sezon, wyglądają ostatnimi czasy znacznie lepiej od dzisiejszych rywali. Po latach niepowodzeń wkońcu w Uniondale nastały lepsze dni i drużyna w zeszłym sezonie awansowała do fazy postseason. Spory wkład miał w to niewątpliwie John Tavares, który to swoimi umiejętnościami udowadnia, że już na dzień dzisiejszy należy go wymieniać w grupie najlepszych centrów ligi. Myśle że progres u wyspiarzy bedzie postępował, co sprawi że mogą zostać jedną z lepszych drużyn w konferencji wschodniej, czego szczerze powiedziawszy nie spodziewam sie po Devils. Są to dopiero pierwsze spotkania, wiec niezbyt wiele można jeszcze wywnioskować. Ja jednakże już dziś zaufam gościom, którzy wg mnie są tutaj drużyną lepszą.
Typ:
Islanders OT (3:4)
Kurs: 1.88
Buk:
Unibet