>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

NFL - luźne rozmowy, ciekawostki, pytania

ben85 55

ben85

Użytkownik
Wg: http://www.nfl.com/help/faq

What does the green dot on the back of the quarterback&#39;s helmet mean?

The green dot signifies a helmet with a communication device for receiving plays from the sideline. Only quarterbacks may wear them, and only one player with such a helmet may be on the field at a given time. A backup quarterback entering the game while the starting quarterback remains on the field must wear an alternate helmet without a radio device.
Z tego wynika ze tylko QB słyszy zagrywkii.

Natomiast wg wikipedi

&quot;Quarterback coaches or offensive coordinators on the sidelines talk to the quarterback with a radio, giving him specific plays and options.&quot;
Jak ktoś znajdzie cos dokładniejszego niech poda link ???? .

michael-ellis 1,6K

michael-ellis

Użytkownik
Bazowałem na tym artykule:
http://www.nfl.com/news/story?id=09000d5d809f61c6&amp;amp;template=with-video&amp;amp;confirm=true

This year, for the first time, defenses will enjoy the same benefit. Like their offensive counterparts, defensive coordinators will designate a player to wear a &quot;live&quot; helmet equipped with a Motorola transmitter.

Nie wiem na kiedy dokładnie jest datowany ten artykuł, ale ten z 2009 też o tym mówi:
http://articles.sfgate.com/2009-10-29/sports/17184585_1_patrick-willis-tight-defensive

For the past two seasons, Willis was the defensive player on the 49ers to wear the green dot - but the coaches figured that Willis has enough to do at middle linebacker as it is, so passing the Green Dot to Goldson at free safety might enable Willis to play faster, freed from the duty of relaying defensive signals to his 10 teammates.

Szczerze mówiąc nie znalazłem jeszcze jakiegoś nowszego artykułu, czy defence może odbierać info od trenerów przez zestaw.

2 0

2zlotowydziad

Użytkownik
wczoraj ogladajac ncaa trener mial taka ksiazke z roznymi obrazkami i pokazywal je zawodnikom, to byly zagrania? nie bylo ich stac na komunikacje radiowa ???? wyjasni ktos?

grzesio 91,5K

grzesio

Forum VIP
wczoraj ogladajac ncaa trener mial taka ksiazke z roznymi obrazkami i pokazywal je zawodnikom, to byly zagrania? nie bylo ich stac na komunikacje radiowa ???? wyjasni ktos?
Forma przekazu jaką zagrywkę zagrać.
W NCAAF są nieco inne zasady , tj. gra się tak samo , ale np. na TD wystarczy jedna noga w boisku , w NFL dwie.
Możliwe ze tam komunikacja radiowa jest banned.
To jest sport akademicki , nie zawodowy.

michael-ellis 1,6K

michael-ellis

Użytkownik
To nie dotyczy tylko zawodników uniwersyteckich... Niejednokrotnie mozna zobaczyć QB&#39;s w NFL, którzy przegladają zdjęcia ustawień obrony przeciwnej druzyny. Przecież trenerzy NFL także mają kartki z zagrywkami cały czas ze sobą. Zagrywek jest mnóstwo i zapamietanie ich jest po prostu niemożliwe... chyba wie o tym każdy kto grał kiedykolwiek w NFL Madden ... ????

QB także ma &quot;sciagę&quot; z zagrywek na przedramieniu...

bzyku 33

bzyku

Użytkownik
Późniejsza faza akcji skojarzyła mi się z Benny Hillem - jak ten pod koniec odcinka uciekał, a za nim setka ludzi ????

2 0

2zlotowydziad

Użytkownik
bylby w stanie ktos ogarniety wytlumaczyc mi te kilka niejasnosci? ????

1. po co przy puncie zawodnicy rzucaja sie na pilke gdy ta juz lezy na ziemie i tak ja otaczaja?

2. ostatnio na monday night football w meczu przy rozpoczeciu akcji center krzyczal taka sama kwestie, wiadomo co on krzyczy? czy to sprawa kazdej druzyny? bo wydawalo mi sie, ze obie krzyczaly to samo (przy snapie)

3. czy przy fg, jesli pilka poleci za wysoko ale w &#39;granicy&#39; bramki to pkt sa zaliczone?

4. co to jest rush?

5. co oznaczaja litery na stojach sedziow?

6. dlaczego zawodnicy wybiegaja po za linie boczna?

7. co to jest fumble?

8. dlaczego zawodnicy w nfl sie nie tluka? w nhl sa normalne bijatyki, w nba tez czesto sie szarpia, a tutaj nic sie nie dzieje, mimo, ze to najbardziej kontaktowy sport

9. czy czesto ludzie umieraja na boisku grajac w football? kiedy ostatnio byl taki przypadek?

10. dlaczego czasem zamiast kopac na bramke druzyna robi punt?

z gory dzieki za odp, w necie tego nie znalazlem

grzesio 91,5K

grzesio

Forum VIP
1. Jesli zawodnik ktory odbiera pilke ja wypusci jest strata i wtedy wszyscy walcza o pilke.
1a. Jesli returner odpusci pilke i tak poleci za niego , obowiazkiem zawodnikow druzyny , ktorej to wykonywali kopniecie jest zatrzymanie pilki przed EndZone , aby jak najblizej od swego wlasnego pola punktowego wznawiala druzyna odbierajaca.
Jest szansa na Safety.
jesli pilka wyleci w EndZone to ekipa odbierajaca punt zaczyna od OWN 20
2. Krzycal &#39;&#39;hot&#39;&#39; ?
Zazwyczaj przy trzecim lub czwartym hocie center podaje pilke/wyrzuca ja w rece rozgrywajacego.
Center krzyczy zazwyczaj to samo , a rola rozgrywajacego jest ew. korekta zagrywki , ale na korekte kazda ekipa ma swoje tajemne hasla
3. Chyba tak , ale nie sie ktos inny powie
4. Bieg z pilka.
Maurice Jones Drew rushed for 24 yards. TOUCHDOWN
tzn ze Maurcie pobiegl na 24 jardy i wykonal 1 rush [przy okazji zodbyl przylozenie]
5. http://en.wikipedia.org/wiki/Official_%28American_football%29b
6. Zeby zatrymac zegar
7. Strata pilki , tj pilka wypada zawodnikowi ekipy ofensywnej z rak.
8. Wolisz aby na Ciebie pokrzyczeli czy aby ekipa stracila 15 jardow/ew. wiecej a ty wylecisz na cale spotkanie ??
Wybor twoj , ale w NHL dostana 5 minut czy dwie i jest stawianie autoubusu w bramce , a tutaj nie bardzo jest jak.
9. Pewnie na nizszych szczeblach futbolu.
Dba sie o bezpiecznestwo w NFL jak i w College
Nie wiem kiedy , zapytaj w Google
10. Bo
-&gt; za daleko
-&gt; nie kazdy ma bombe atomowa w nodze [akurat nasz Seba Janikowski ma rakiete w nodze]
-&gt; po np ilosc jardow przy czwartej probe nie pozwala ani na kopniecie ani na podanie
-&gt; zeby zagrac fake action [rzadkosc - tj maja zamiar kopac , ale holder przejmie pilke i pobiegnie , ew. poda]

http://www.usasports.pl/forum/viewforum.php?f=4&amp;amp;sid=ee4990cb7673841f8e519e977fdbb785

Otrzymane punkty reputacji: +1
ben85 55

ben85

Użytkownik
8. dlaczego zawodnicy w nfl sie nie tluka? w nhl sa normalne bijatyki, w nba tez czesto sie szarpia, a tutaj nic sie nie dzieje, mimo, ze to najbardziej kontaktowy sport
To jest powód dlaczego uwielbiam ten sport. Niektóre są naprawdę ostre, po czym dany zawodnik odchodzi jakby nigdy nic. Oprócz zderzeń dochodzi ich ten trash talking czyli zaczepki słowne co powoduje gorsze zdenerwowanie. W porównaniu do piłki nożnej gdzie kupa na żelowanych gamoni wycina się, symuluje później jakieś fochy achy żale itp. itd. eh szkoda słów.
Cytując Raya....&quot; ....Football!Football is getting hit..&quot;
http://www.youtube.com/watch?v=EkQaI0cW2dw

Do góry Bottom