NYK vs NOP,
typ: Pelicans @ 2.50 (betano)
Drugi przystanek podczas wyjazdowego tripu NOP (5 spotkań - najdłuższa seria w sezonie), na początek przegrali 108-117 w Bostonie. Kolejny rewelacyjny występ A.Davisa, który zanotował 36-15 i był to już 8 występ w sezonie na poziomie 35-15 (dla porównania reszta ligi ma łącznie takich występów - 6 ).
Niestety te świetne występy lidera Pelikanów nie przekładają się na grę drużyny, przegrali 3 ostatnie spotkania , a z tej serii 8 występów Davisa na minimum 35-15 - jego team wygrał tylko 3 spotkania ...
Z bilansem 14-24 Pelikany zajmują 11 miejsce na Zachodzie ale dzięki temu że 8 miejsce jest tam cały czas do wzięcia to praktycznie każdy team z miejsc 8-15 ma cały czas realne szanse myśleć o P-O (tam oczywiście raczej szybkie boom-boom od GSW ale sam fakt zagrania w PO dla wielu znaczy już bardzo dużo) Ja przeczuwam , że Pelicans moga jeszcze zaskoczyć w tym sezonie ,tracą obecnie tylko 1.5 meczu do ósmych obecnie - graczy Portland
Mają w składzie gracza z minimum TOP 10 jak nie TOP 5 ligi , do tego w końcu pierwszy raz od niepamiętnych czasów są zdrowi. Na dodatek podpisali ostatnio wolnego agenta D.Motiejunasa, który zaliczył już całkiem udany debiut (11 pkt, 5 zb, 4 as w 20min z ławki) .
Motiejunas po całych zawirowaniach z jego odejściem z Houston, potem nieudaną próbą dołączenia do Nets, powinien starać się bardzo mocno aby nie przekreślić szansy grania dalej w NBA.
W NOP bardzo się przyda, myślę że za jakiś czas może śmiało byc starterem, a póki co sprawdzać się będzie w ustawieniach rezerwowych.
Fakt, że gracze NOP są zdrowi to dla mnie podstawowy argument dzisiejszego betu. W NY dla odmiany na problemy z barkiem skarży się Melo, który notuje w tym sezonie najgorszą w karierze skuteczność z gry na poziomie 42,0% (średnia z kariery bliska 46%)
Jego średnia punktowa też nie zachwyca 22.1 pkt , a ciągnące się kłopoty zdrowotne nie wróżą nic dobrego , w końcu nie jest już młodzieniaszkiem. Takim jest Porzingis, typowany przez wielu na nowego Dirka, gra Łotysza również bardzo mi się podoba ALE jego ciało powoli zaczyna odczuwać fakt, że gra całkiem niemałe minuty (ostatnie 3 mecze przed urazem średnio 39 min / mecz), niewiadomo czy to było przyczyną drobnego urazu Achillesa , przez który opuścił 3 spotkania ale na pewno w przypadku gracza tego typu - czyli wysokiego, młodego, który jeszcze nie posiada solidnej podbudowy mięśniowej - granie wielkich minut może skończyć się bardzo źle. Trener Knicks ma niemały orzech do zgryzienia. Niby NYK na tym ciasnym Wschodzie licza się cały czas w walce o PO i muszą wygrywać, a z drugiej strony nie może ryzykować poważniejszych urazów swoich najlepszych gracz. O dziwo D.Rose jest jak na siebie nadspodziewanie zdrowy
Knicks w tym momencie sezonu nie zachwycają, oo bardzo obiecującym starcie sezonu ostatnio przegrali 7 z ostatnich 8 spotkań, w końcu pokonali dosc niespodziewania Bucks 3 dni temu, ale juz dzien pozniej oberwali blowoutem w Indianie. Dlatego patrząc na obecną formę obydwóch zespołów, ich roostery, zdrowie - trochę nie rozumiem tak wysokiego kursu na gości i biorę go z pocałowaniem ręki
Davis powinien zaliczyć kolejny świetny indywidualny występ, jest obecnie drugim strzelcem NBA ze średnią 28.8 pkt na mecz i 6 zbierającym (12.1zb/mecz) , bardzo dobrze odnajduje sie w nowych ustawieniach trenera , w których gra jako center. Oczywiście potrzebuje pomocy, taką zapewnia mu na pewno J.Holiday, od czasu jego powrotu Pelicans grają lepiej ale nadal nierówno. Przede wszystkim liczę na lepsza grę graczy obwodowych oraz mocne wsparcie ławki, w końcu zdrowej ławki i wzmocnionej wspomnianym powyzej Motiejunasem
Przeczuwam 8 porażkę w ostatnich 9 spotkaniach Knicks, którzy mogą mieć poważne problemy z atakiem biorąc pod uwagę problemy zdrowotne swoich dwóch najlepszych strzelców. NYK maja jeden z najsłabszych ataków w lidze, liczę na dominację Davisa - kolejny wybitny mecz dla odmiany (w porównaniu do Knicks) on w ostatnich 9 meczach - 8 razy zaliczal double-doubles. Miałem dla bezpieczeństwa spróbować +hc 3.5 @ 1.93 na gości ale czyste zwycięstwo lepiej mi się tutaj widzi