adwokat_typera
Użytkownik
Hm... Kolejny dobry mecz reprezentacji... Widać jakiś styl tej drużyny. Gramy ofensywnie, ładnie dla oka. Wywieramy na przeciwnika mocny presing po stracie piłki. Pierwsza połowa, to była pełna dominacja strony polskiej. W drugiej odsłonie gra się bardziej wyrównała. Jestem pełen podziwu dla tego, co zrobił Smuda w tak krótkim okresie. Są co prawda mankamenty takie jak zbyć wielka waleczność Peszki, słabości fizyczne i gra na alibi Dudki, nierozważność i zbyt duża asekuracja w grze Sadloka oraz niezbyt odpowiedzialne zachowanie Wojtkowiaka. Smuda ma przed sobą sporo pracy, ale widać, że naszym piłkarzom się chce. Są mankamenty, ale jest również sporo pozytywów. Myślę, że idzie to w dobrym kierunku. Selekcjoner mówi, iż w meczu z Hiszpanami nie przegramy wysoko. Podzielam jego pogląd, chociaż uważam, że po meczu z taką ekipą może nie być tak różowo jak po dwóch ostatnich spotkaniach. Serbowie mieli kilka dogodnych okazji do strzelenia gola, Hiszpanie ich nie zmarnują. Sądzę, że nawet jeśli zagramy poprawnie, to i tak dostaniemy trzy, cztery bramki. Myślę, że Smuda popełnił ewidentny błąd w meczu z Serbami. Zdecydowanie za późno zdecydował się na zmiany. Serbowie w przerwie dokonali ich kilku i widać było różnicę w świeżości. Fakt można powiedzieć, że ogrywa zawodników, ale po co trzymać słaniających się na boisku graczy ? Nie wiem. Myślę, że ten mecz można było śmiało wygrać, ale Polacy ewidentnie zadowoleni byli remisem. Zamiast przycisnąć na początku drugiej połowy Serbów odpuścili, dając im nadzieję, że mogą walczyć z Polską jak równy z równym po okresie dominacji w pierwszej połowie Polaków. Końcówka też była grana na alibi, zamiast przycisnąć Serbów, graliśmy notorycznie podania do Fabiańskiego. Szkoda, że kadra nie walczy do końca o zwycięstwo, pamiętajmy nie gramy w eliminacjach i każde spotkanie powinniśmy traktować jako mecz o 3 pkt. Tego wymaga profesjonalizm piłkarski. Jeśli nadal będziemy pięknie grać, a nie wygrywać to w następnym eliminacjach do mundialu zagramy w grupie śmierci ? Dlaczego ? Ano dlatego, iż nie będziemy rozstawieni z drugiego koszyka, kto wie może nawet nie z trzeciego, gdyż jako gospodarz euro nie gramy w eliminacjach, czyli mamy zerowe konto za grę w eliminacjach, a ostatnie wiemy jak wyglądały. Za mecze towarzyskie są znacznie mniej opłacalne. Za wygranie meczu w eliminacjach dostaje się 3 pkt, za towarzyskie spotkanie 1 oczko do rankingu. Liczę na to, że w końcu zaczniemy wygrywać. Z taką gra są na to szanse… Tylko, oby bramki padały…