Jestem akurat po sesji, 6 dni do Oskarow wiec akurat zdarze obejrzec wszystkie nominowane filmy w glownych kategoriach. Dzisiaj mialem zaplanowane obejrzenie Artysty i Spadkobiercow.
ARTYSTA
Niestety od 16 ogladam Artyste i nie moge skonczyc.. raz przysnalem, potem musialem przesledzic oferte na
ksw i troche zeszlo, potem obowiazki domowe, przed chwila wznowilem ale po kolejnych 20 minutach musze zrobic sobie przerwe w ktorej o to wlasnie pisze.
Film tak naprawde o niczym, porusza kwestie zmian nastepujacych w kinie w latach 30stych i plytka historia o milosci. Zadanie dla aktorow niby trudne ale czy az takie rewelacyjne ? Moze Dujardin robi wrazenie ale Bejo jest strasznie irytujaca.. No coz, wracam do dalszego ogladania potem zedytuje.. mam nadzieje ze czyms ten
film mnie jeszcze porwie bo narazie ciagnie sie jak flaki z olejem..
edit : obejrzałem.. druga czesc zdecydowanie lepsza. Pare razy szlo sie zasmiac, czas zlecial przyjemnie. Podsumowujac uczucia mam mieszane. Jest to zdecydowanie cos "nowego" w dzisiejszym kinie. Jednak czy akademia doceni belgijsko-francuski
film ? Jak wiemy niechetnie oni daja zagranicznym tworcom i filmom nagrody.
Film nie porusza jakos bardzo tematow waznych i nie wzrusza a takie daza sympatia jurorzy. Trzeba rowniez zaznaczyc ze gra Dujardina swietna. Kurs na najlepszy
film 1,10 poteznie zanizony, Dujardin faworyt do zwyciezcy aktora, Bejo mi sie nie podobala, o rezyserii i innych nominacjach wypowiem sie potem bo jest ich mnostwo.
Film oceniam na 7/10.
SPADKOBIERCY
Jestem po drugim seansie. Tutaj czas uplynal szybciutko.
Film rewelacyjny, akurat pod moj gust. Nie wiem czy to zasluga Clooneya czy rezysera czy scenariusza ale czulem emocje glownego bohatera i sie z nim utozsamialem. Temat filmu powazny lecz z dodatkiem humoru wszystko idealnie sie tutaj komponuje a wiec gatunek dramat-komedia odzwierciedla wszystko. Clooney bardzo dobry ale czy lepszy od Dujardina ? Tutaj w pojedynku dwoch faworytow raczej sklaniam sie ku Dujardinowi.
Film bardzo przygnebiajacy ale warty obejrzenia i polecam kazdemu. O Artyscie zapomnialem po 10minutach, o Spadkobiercach mysle bede jeszcze dlugo rozmyslal. Kurs 10,00 to ogromne value bo Akademia lubi takie filmy. Rezyser nic wielkiego tutaj nie dokonal wiec kandydatura Payne odpada, Clooney bardzo dobra ale jak pisalem, chyba nie lepsza od Dujardina ktory pokazal cos innowacyjnego mimo wszystko. na montazu sie nie znam a scenariusz adaptowany za 1,20 nie ruszam. 8,5/10
HUGO
Film z serii obejrzec i zapomniec. Nie powalil mnie. Ciezko mi ocenic taki
film, porusza on problem straconych marzen, dazenia do celu i ogolnie o dobroci. Do tego jest biografia Goergesa Meliesa. Zdecydowanie nie pod Oskara na glowny
film, najwieksza ilosc nominacji rowniez mnie dziwi. W kategoriach w ktorych bukmacherzy przwiduja ze moga sie dziwic : efekty specjalne( efektow malo i nie powalaja-juz w Harrym Potterze bylo wiecej i lepsze, jeszcze musze zobaczyc jak tam z Małpami bo sa faworytem do tego Oskara i Hugo nie powinien zagrozic), co do montazu i zdjec jeszcze czeka mnie lektura na ten temat bo na ta chwile nie potrafie sie wypowiedziec bo specjalista nie jestem, kostiumy nie szokuja i tutaj 1,7 za ta kategorie rowniez nie do brania i szukalbym niespodzianki. Scenografia jak najbardziej do grania nawet za 1,33 bo akurat to robi wrazenie w tym filmie.
Muzyka przecietna. Szanse ma rowniez za efekty dzwiekowe bo te bardzo udane. Podsumowujac ilosc nominacji spora ale to chyba bedzie najwiekszy przegrany calego rozdania. Aaa bym zapomnial, zdecydowanie value na Scorsese jako najlepszego rezysera. Akademia lubi swoich, Scorsese specjalista od filmow gangsterskich i kryminalow zabral sie za
film przygodowo. Moze to byc docenione tak samo jak docenili jurorzy Zlotych Globow. 6/10
SLUŻĄCE
Kapitalny
film. Wzruszajacy, zabawny i majacy jakies przeslanie. Chyba najlepszy ze wszystkich nominowanych no ale.. mysle ze za bardzo skrajny i rasisci mogliby sie oburzyc. Rola Spencer genialna, nie dziwne ze kurs na nia to marne 1,07. Dylemat mam jak ocenic kreacje Davis. Bohaterka wzbudza sympatie ale jest jej mało. Nie widac roznicy miedzy postacia Spencer a Davis procz narracji a chyba nie to chodzi.. powinna byc bardziej wyrazny i pojawiac sie czesciej. Wszystkie nominacje zasluzone ale watpie zeby 2 nagrody dla aktorek trafily do dwoch bohaterek tego filmu. Mialem odpuscic Zelazna Dame ale teraz ciekawi mnie typ na Streep wiec trzeba obejrzec i miec pewnosc. Za drobne probuje rowniez ze
film wygra bo kurs ogromny a moze byc niespodzianka. Dla filmu 8/10