ZIMNA WOJNA WYGRA OSCARA ZA NAJLEPSZY FILM NIEANGLOJĘZYCZNY - TAK @13 LVBET
Najwyższy kurs na rynku. Co ciekawe u tego samego bukmachera to samo zdarzenie możemy znaleźć również po kursie znacznie niższym, bo tylko po @8,5. Jednak jeśli wejdziemy w kategorię "Oskary", a potem nie w "The Academy Awards" tylko w "Zimna Wojna" to tam naszym oczom ukaże się taki super kurs.
Kurs warty ryzyka (oczywiście za rozsądną stawkę), ponieważ
film ten jest
naprawdę dobry.
Tylko, że Nagrody Akademii nie zawsze wpadają do tych "najlepszych" filmów, więc argument, że
film jest "dobry" to zdecydowanie za mało.
Argumentem, który przemawia za moim typem jest przede wszystkim popularność tego filmu. "Zimna wojna" leciała w kinach w
ponad 60 krajach (w tym oczywiście w
USA), a za granicami naszego kraju jego dystrybucją zajmował się
Amazon Studios!
Film generalnie został obsypany wieloma nagrodami a wśród międzynarodowych krytyków filmowych zebrał świetne recenzje. W grudniu 2018 roku
film otrzymał też prestiżową
Europejską Nagrodę Filmową w kategorii najlepszego filmu fabularnego, a Pawlikowski został wybrany najlepszym europejskim reżyserem roku. W ogóle akademicy Pawlikowskiego w Stanach znają i to bardzo dobrze.
Na koniec argument moim zdaniem najważniejszy:
Roma - a więc główny faworyt do wygrania tegorocznej nagrody za najlepszy
film nieanglojęzyczny, jest również faworytem do wygrania głównej oskarowej kategorii, czyli nagrody za najlepszy
film. Romie nie można niczego odmówić. To
film uniwersalnie dobry, wszyscy się nad nim zachwycają i okej. Widziałem i choć nie jest moim zdaniem najlepszym filmem w tym roku, to doceniam i rozumiem te wszystkie zachwyty. Tylko, że akademicy od wielu lat pokazują, że nie lubią nudy i że nie lubią być przewidywalni.
Czasy kiedy jeden film zdobywał po 10 nagród już dawno minęły i myślę, że w tym roku będzie podobnie.
Uważam, że Roma z 10 nominacji zdobędzie maksymalnie 3 statuetki. Moim zdaniem Alfonso Cuarón na 98% zostanie najlepszym reżyserem, drugi Oskar dla Romy wpadnie za jedną z mniej znaczących kategorii (np zdjęcia) i teraz albo Roma zostanie wybrana najlepszym filmem albo najlepszym filmem nieanglojęzycznym. Myślę po prostu że
na pewno akademicy nie przyznają jej statuetki w tych obydwu kategoriach, bo po prostu wiałoby nudą.
Stąd też typ mój typ na Zimną Wojnę i stąd też na pewno spróbuję poszukać niespodzianki w głównej kategorii, choć mam przeczucie, że to właśnie w kategorii nieanglojęzycznego filmu Roma będzie musiała obejść się smakiem.
Reszta typów i analiz ode mnie wkrótce, choć warto pograć już teraz
Christiana Bale za Vice
jako najlepszego aktora oraz
Green Book w głównej kategorii, bo kursy na te zdarzenia mogą spadać.