Chyba łatwiej trafić wynik w kosza niż rezultat meczu z udziałem Almagro, niestety nie oglądałem meczu, ale wynika że był zacięty i Hiszpan nie wytrzymał presji. Obronił co prawda parę piłek meczowych, ale na niewiele się to zdało. Davydenko pokazał klasę wyciągając ze stanu 6:3 2:0 i serwisie Niemca, wygrywając całe spotkanie. Podejrzewam, że jeżeli mecz układałby się odwrotnie znów pojawiłyby się głosy o ustawieniu meczu przez Rosjanina, a kto wie może właśnie wynik układał się tak a nie inaczej, gdyż Rosjanin był pewien swego:jezora: Pokazał dobry tenis, niestety ciągle nie grzeszy skutecznością. Bardzo ciekawy mnie jego jutrzejszy pojedynek z rodakiem Andreevem. Querrey nie wiem o co chodzi. Gasquet 1. set gładko 6:2 a tu nagle 2 sety w łeb. Pojawiło się bardzo dużo zagrań w siatke i przy najprostszych piłkach po prostu nie mogłem uwierzyć jak mógł to zepsuć. Amerykanin czasami przebłyski miał ale głównie to serwis, bardzo dobre drop-shoty i mocny forehand. Ale jutro zagram ostatni mecz z jego udziałem gdyż na ostatnich 10 spotkań może 1,2 trafiłem z jego udziałem więc jutro gram na niego bo nie macie pojęcia jak chce żeby w końcu odpadł z tego turnieju. Co do meczu Nalbandiana jestem trochę rozczarowany postawą Robredo gdyż myślałem że trochę więcej ugra, ale z drugiej strony Argentyńczyk pokazał kawał dobrego tenisa.Djokovic-A.Murray 1,35
Almagro-Andreev 1,52
Davydenko-Kohlschreiber 1,32
Nalbandian-Robredo 1,50
Gasquet-Querrey 1,24
Nadal-Ferrer 2:0 lub handi, zależy od ilości gemów
Dzisiaj wspaniałe spotkanie dwóch Hiszpanów- Nadala i Ferrero zakończyło się dość wysokim zwycięstwem Rafy. Niestety Juan był wstanie powalczyć tylko w 1. secie, gdzie pokazał że można wygrać z Rafą, gdyby nie duża liczba błędów kto wie jakby to spotkanie się zakończyło. Jest tylko 1 sposób na króla kortów ziemnych mianowicie gra na prawą rękę. Widać było że backhand nie należał do najlepszych- słaby i często niecelny lub stwarzający okazję do ataków wyrzucających z korty i okazji do atakowania bliżej siatki. Jeśli jednak Nadal miał okazję do użycia swojego forehandu to przeważnie kończyło się to zdobyciem punktu. Ferrer na clayu wygrał z Nadalem raz w 2004 roku, czyli baaardzo dawno temu. Ogólny H2H wynosi 4:3 dla Rafa, ostatnie 2 mecze wygrał Ferrer jednak było to na kortach twardych, a wiadomo Nadal na mączce i Nadal na hardzie to kompletnie inna bajka. Co do Ferrera dzisiaj ograł dość łatwo Tipsarevica, ale wie że raczej turniej się dla niego kończy, gdyż Rafa nie ma już praktycznie żadnego przeciwnika, który mógłby mu zagrozić w wygraniu tego turnieju. Handi raczej nie tykam bo pewnie będzie przesadzone jak to dzisiaj z Monfilsem, ale 2:0 powinno bezproblemowo pójść.
Federer- Nalbandian
Z tego co widziałem na innych internetowych zakładach kursy dosyć wyrównane, a szkoda bo miałem jednak nadzieję że będą się kierowali rankingiem i kurs na Davida będzie oscylował w okolicach 2,50. No ale jaki by nie był warto grać. Federer widać że ma problemu. Wielu mu wróżyło już dzisiaj porażkę z Monfilsem, ale jednak na wyrost, wiadomo Federer to Federer i nawet w kiepskiej formie potrafi wysoko zajść. Teraz trafia na Argentyńczyka, który widać że wraca do formy. Dzisiejszy mecz, w którym oddał tylko 1 gema Robredo naprawdę budzi podziw. Szwajcar niestety serwis słabszy nawet Monfils złamał Federera, który nie wygrywał do 0, ale przeważnie do 30 lub po przewadze. Jedyną nadzieją dla Rogera może być jakiś przebłysk chociaż trudno go szukać patrząc na formę. Liczne błędy jakie popełnia- auty i często uderza w siatkę nie będą do zniwelowania w meczu z Nalbandianem. Nie wiem jakie jest H2H słyszałem że 8:8, na stronie livescore.cc 8:6 dla Feda, ale jeśli ta 1. opcja jest prawdziwa na pewno nie wypuści takiej szansy by przechylić wygrane pojedynki na swoją korzyść że Szwajcarem i jako jeden z nielicznych (nie wiem czy nie jako jedyny) mieć przewagę wygranych meczów po swojej stronie z królem ostatnich kilku lat kortów na całym świecie. Nalbandian- znakomity serwis, mocny forehand, dobry backhand, zdarzają mu się błędy lecz nie popełnia ich aż tak często, znakomite drop- shoty, szybki, w miarę gra przy siatce. Bardzo ciekawa będzie kolejna runda, czyli mecz Djokovic- Nalbandian gdzie Argentyńczyk nie stoi na straconej pozycji i zapowiada się bardzo ciekawy mecz i kto wie może nawet będzie w stanie jeśli wygra powalczyć z Rafaelem o miano króla kortów w Monte Carlo, chociaż i tak mu w sumie nikt na razie nikt chyba mu nie zabierze gdyż triumfował w ostatnich 3 latach tutaj i nawet ewentualna porażka nie powinna odebrać mu tego miana. Mimo że kurs nie jest satysfakcjonujący myślę że ok. 2,80 będzie na 2:0 więc warto zagrać.
Davydenko- Andreev liczba gemów jeśli będzie powyżej 23,5 lub podobnie
Moim zdaniem zobaczymy tu 3-setowy pojedynek. Andreev widać po wynikach że wraca już do formy jaką prezentować wcześniej na clayu. Davydenko również imponował w niektórych momentach meczu z Bolellim i dzisiejszym z Kohlschreiberem. Jednak na tym etapie nikt nie będzie chciał odpuścić. Obaj Rosjanie preferują clay i będzie to tez taki mały sprawdzian kto ma zostać nr 1 tenisistów w Rosji, niestety Marat obecnie w tej rywalizacji nie ma szans ???? Andreev raczej opiera swą grę na sile i regularności z dobrym serwisem. W przypadku Koli raczej nie możemy mówić o regularności ale dysponuje dobrym forhandem, bardzo dobrym backhandem, często wyrzuca zawodników poza kort, ale jednak rzecz mi sie nie podoba, mianowicie gra kątowa. W meczu z Niemcem zamiast zagrywać w takich przypadkach na drugą stronę zagrywał akurat na ta gdzie stał Phillip i kończyło się to odbiorem i kontynuowaniem akcji. Dopiero w miarę upływu czasu poszedł do rozum do głowy i zaczął rozrzucać go po korcie co przynosiło efekty. No i niech trochę popracuje nad volleyem bo nie za bardzo mu to idzie, większość w siatkę. Jestem dobrej myśli i chciałbym aby Denko przeszedł do kolejnej rundy bo gdy nie popełnia głupich błędów prezentuje naprawdę bardzo dobry tenis i może zdecydowanie więcej napsuć krwi Nadalowi niż Andreev. Niestety takie mecze jak ten musi wygrywać aby odbudować swoją reputację i zarabiać pieniądze wygrywając a nie przegrywając. Nie jestem jednak na tyle przekonany aby zagrać na Kole a poza tym już dosyć się nadenerwowałem dzisiaj przez niego. Myślę że tym na większą liczbę gemów będzie prawidłowy, gdyż wchodzi nawet w dwóch setach, w których będą tie- breaki, a jak będą 3 to lekko.