Za nami pierwsza runda ME w Austrii. Z grupy A awansowały kolejno Chorwacja,
Norwegia i
Rosja. Wszystkie mecze zakończyły się spodziewanymi rezultatami, różnice w wynikach nie były wysokie a mecz dosyć wyrównane. Z grupy B awans uzyskały kolejno
Islandia,
Dania i
Austria. Dużą niespodzianką jest awans Austryjaków. Przed ME bardzo popularny byl zakład, że ten zespół odpadnie w pierwszej fazie grupowej. Awans uzyskali oni koszten Serbii, zespołu składającego się z wielu bardzo dobrych doświadczonych zawodników. Z grupy C awansowały kolejno
Polska, Słowenia i
Niemcy. Grupa była bardzo wyrównana. Zaskoczeniem na minus są Szwedzi, którzy na kolejnej już imprezie prezentują sie dosyć słabo. Na plus zaskoczyli Słoweńcy, z którymi bardzo szczęśliwie zremisowali Polacy. Widać u Słoweńców dobrą pracę trenera Zvonimira Serdarusicia . Z grupy D awansowały
Hiszpania,
Francja i
Czechy. Zaskakuje w grupie słabsza gra Francuzów, którzy byli stawiani za murowanych faworytów imprezy. Niespodzianką jest też awans Czechów, kosztem Węgrów, którzy wydawali się być zespołem bardziej wyrównanym.
Z zespołów, które uzyskały awans utwórzono dwie grupy, z których zostaną wyłonieni półfinaliści:
Faworytem I grupy są na pewno Chorwaci, o drugie miejsce w półfinałowe będą walczyć
Dania,
Norwegia i
Islandia. Walka na pewno będzie bardzo zacięta, ponieważ są to zespoły prezentujący wyrównany poziom. W II grupie ciężko wskazać faworyta. Walczyć o awans będą
Hiszpania,
Francja,
Polska, o niespodziankę będą starali się Słoweńcy.
Dzisiaj rozgrywane są 3 mecze:
Francja - Niemcy godz. 16:30
Oba zespoły rozczarowują na turnieju.
Niemcy w słabszej dyspozycji, z brakami kadrowymi nie powinni sprawić większego problemu Francuzom.
Francja w pierwszej fazie grupowej zagrała słabo. Ogromne męczarnie z Węgrami i Czechami, remis z Hiszpanią nie zaspokajają oczekiwań mistrzów świata, ale myślę, że w decydujących meczach
Francja powinna pokazać swoje umiejętności.
Niemcy uzyskały awans do drugiej rundy, ale mają prowizoryczne szanse na odegranie większej roli na turnieju. Według mnie
Francja powinna wygrać ten mecz.
Typ: 1
Polska - Hiszpania godz. 18:30
Spotkania zwycięzców grupy C i D. W spotkaniu trudno wskazać faworyta, mecz powinien byc bardzo wyrównany. W składzie reprezentacji Polski prawdopodobnie nie zagra Michał Jurecki, który ma problemy z kolanem. Wynik spotkania będzie miał bardzo duże znaczeniu w sprawie awansu do półfinału.
Słowenia - Czechy godz. 20:30
Oba zespoły zaskakują swoją postawą, ale według mnie lepsze wrażenie sprawiaja Słoweńcy. Trener Zvonimir Serdarusić bardzo dobrze poukładał ten zespół, zawodnicy bardzo doświadczeni, w meczu z
Polska świetnie zaprezentował bramkarz Skof. Czesi awansowali kosztem Węgrów. Wcześniej może ich trochę niedoceniłem, ale myślę, że dzisiaj pokonać Słoweńców nie zdołają. W składzie Czechów oprócz Filipa Jichy dobrze grają Jan Filip, nieźli bramkarze Petr Stochl i Martin Galia. Słoweńcy mają szanse jeszcze na półfinał, ale ten muszą koniecznie wygrać. Przegrana praktycznie przekreśli ich w walce o medale. Według mnie Słoweńcy powinni dzisiaj pokonać Czechów.
Typ: 1