Czas na pierwsze ćwierćfinały... Dzisiejszego dnia rozegrane zostaną 2 ćwierćfinały:
Polska -
Niemcy
Rosja - Słowenia
Faworytami zdecydowanymi są oczywiście
Polska i
Rosja ale czy to będą mecze 3 setowe?
Polska -
Niemcy poniżej 181,5 1,50
3:0
Rosja - Słowenia
Słowenia +15,5 1,80
1:3
Polacy póki co idą jak burza ale prawdę mówiąc nie mieli żadnego mocnego przeciwnika na swojej drodze, jedynie Holendrzy u siebie można było myśleć, że będą trudnym rywalem. Polacy zaczęli od zwycięstwa 3:1 nad Estonią a następnie pokonywali już przeciwników 3:0, Holendrów, Czechów, Ukraińców, Czarnogórę i w 1/8 Hiszpanów. Trener bardzo rotował składem ale dziś już na 100% wyjdą najmocniejszym składem. Jeśli chodzi o Niemców to przegrali 0:3 bez walki z Serbami następnie po ciężkim meczu ulegli 2:3 z Belgią i na koniec fazy grupowej 1:3 z Hiszpanią gdzie nie grali już o nic. Zwyciężyli tylko 2 mecze w grupie a w 1/8 pokonali Holendrów 3:1.
Niemcy to już nie jest ta drużyna co walczyła z nami jak równy z równym o Igrzyska Olimpijskie, chociaż do kadry wrócił G. Grozer ale to już atakujący, który ma 35 lat i swoją fantastyczną formę ma za sobą. Wydaje mi się, że
Niemcy mogą zdobyć max 1 seta nic więcej.
Jeśli chodzi o drugi ćwierćfinał to Rosjanie również są zdecydowanym faworytem. W grupie pokonali już Słowenię 3:0 ale w małych punktach pokonali ich 12-punktami. Dziś stawiam, że Słowenia nie przegra 16 punktami. W Rosji nie zobaczymy dziś środkowego I. Kurkajew, który doznał kontuzji. Może nie jest to jakieś duże osłabienie. Ja uważam nadal, że jeśli Słowenia zagra swoją najlepszą siatkówkę to może napsuć sporo krwi Rosjanom zwłaszcza, że grają u siebie a to już jest ćwierćfinał i przegrywający odpada, w grupie można było jeszcze przegrać.
Francja -
Włochy Francja 1,52
3:0
Serbia - Ukraina
poniżej 172,5 1,50
3:2
Włosi to dla mnie najbardziej przereklamowana drużyna od kilku lat, nie wygrali nic ostatnio większego a są jednym z faworytów w każdym turnieju i nie inaczej było na ME. W grupie Francuzi pokonali Włochów 3:1 i na pewno są w lepszej sytuacji przed meczem. Grają u siebie co również jest plusem dla nich. F. Lanza nie zagra już na tych mistrzostwach, który doznał kontuzji i wrócił już do Włoch, kilka dni temu problemy żołądkowe miało 3 siatkarzy i na pewno będą jutro zdolni do gry. O. Juantorena także miał lekkie problemy i nie wiadomo czy jest zdolny do gry na 100%, na pewno wystąpi ale czy jest w pełni gotowy? Do gry we Francji wrócił już E. N'gapeth, który rozegrał z Finami dopiero pierwszy mecz na tych mistrzostwach. Stawiam na Francuzów.
Ostatnim ćwierćfinałem jest mecz chyba najłatwiejszy do wytypowania, Serbowie są ogromnym faworytem w tym meczu. Ukraina już co miała zrobić to zrobiła, Oni są wygranym w tym turnieju dla całego narodu. Stawiam dość spokojnie bo nawet przy 4 setach under może zostać pokryty chociaż wydaje mi się, że Serbowie będą chcieli jak najłatwiej wygrać i już przygotowywać się do półfinału. Serbowie bardzo dobrze grają póki co na tych mistrzostwach stracili tylko 1 seta z Hiszpanami, bardziej z przypadku.
Dla bardziej odważnych:
poniżej 134,5 2,34