Olga Zaitseva - Tora Berger @ 2 kurs 1.62 bet365
6-16 Myślałem, że będzie bezbłędna i będzie walczyć o medale jednak 1 błąd i już brak szans, bieg też nie rewelacyjnyl.
W Pucharze Świata idą łeb w łeb. Rosjanka na 4 miejscu, Norweżka 6 punktów za nią. Tylko, że mistrzostwa jak w każdej dyscyplinie rządzą się własnymi prawami i dotychczasowe osiągnięcia idą w odstawkę, tak jest i tutaj. Jutro odbywa się sprint a tu też wyrównana walka. Rosjanka zdobyła w tym sezonie 309 punktów, natomiast Norweżka jest ponownie tuż za nią z 300 punktami na koncie. Jak widać, forma do mistrzostw Pań była podobna, natomiast ja się kieruje głownie tym co się działo 2 dni temu w sztafecie mieszanej.
Nie wiadomo w jakiej formie jest Rosjanka, natomiast wiemy w jakiej Berger. Norweżka jak pociąg TGV zmiotła przeciwniczki na swojej zmianie. Dość powiedzieć, że wygrała z przewagą 25 sekund, to jeszcze strzelała bez pudła. Widać, że jest świetnie przygotowana i nie łatwo nawet Neuner czy Domrachevej będzie ją wyprzedzić. Norweżka szybciej biega niż Rosjanka, myślę, ze może pozwolić sobie nawet na jedno pudło więcej a i tak będzie przed nią. Trasa skonstruowana jest pod dobre biegaczki, mianowicie na początku bardzo płasko, dopiero później się dzieje, gdzie mamy dwa fajne podbiegi. Szczególnie tuż przed metą można sporo zarobić, gdy słabe biegaczki już są bardzo podmęczone. Tutaj upatruje, przewagi Berger, która w sztafecie na tym podbiegu zarobiła około 6-7 sekund nad Brunet. Szczerze mówiąc Norweżka ma duże szanse na złoto ale taki odważny nie będę i na to nie postawie. Po tym co zobaczyłem w czwartek myślę, że typ ma szansę powodzenia.
Norwegia zdobyła już złoto, to czemu Berger ma się nie udać? ????
Marie Dorin - Marie Brunet 1 kurs 1.85 Bet365
9-5 Brunet zadziwiła mnie dziś biegowo, przegrać minimalnie z Ekholm, bardzo ładna postawa. Dorin myślę, ze by ją wyprzedziła no ale bez pudła.
Tak jak w przypadku powyższej pary, dwie francuski również sąsiadują koło siebie w Pucharze Świata. W sprincie zajmują odpowiednio 12-11 miejsce więc też wyrównanie. Pamiętam jak z miesiąc temu się przejechałem na Brunet, która miała 23 sekundy przewagi nad Dorin po ostatnim strzelaniu i przegrała z nią na mecze o parę sekund więc teraz nie popełnię tego błędu. W dość dobrej formie są obie zawodniczki, jednak w sztafecie mieszanej lepiej wypadła Dorin.
Po 1, nie od dziś wiadomo, że Brunet jest słabszą biegaczką. Często strzela bezbłędnie a plasuje się w drugiej dziesiątce. Dorin myślę, że na trasie sprinterskiej jest w stanie odrobić koło 10-20 sekund do koleżanki z reprezentacji.
Po 2, strzelanie.
Brunet w sprincie 36/40 trafionych co daje skuteczność 90%! Dorin wyjmując feralny występ w Nowym Mieście 29/35 co daje również dobrą skuteczność 83. Tak więc skoro są obok siebie w klasyfikacji Dorin musi nadrabiać to biegiem.
W sztafecie lepiej wypadła Dorin, bez żadnego pudła i szybki bieg. Brunet dla porównania 1 pudło i gorszy bieg, myślę, że Dorin lepsza była 20 sekund. Niestety wydaje mi się, że Brunet nie popełni jutro błędu, góra 1. Dorin pomimo tego jest w stanie z nią wygrać co pokazała w ostatnich biegach w Oslo.
Emil Svendsen - Martin Fourcade 1 kurs 1.66 bet365
1-2 Było bliziutko, fantastycznie pobiegł Francuz.
Stawiałem na Norwega w czwartek postawie i dziś. Svenden jest w tej chwili myślę, że najszybszym biegaczem i najlepszym biathlonistą w stawce. Dość powiedzieć, że w tym roku
wypadł po za dziesiątkę tylko 5 razy, a w większości startów był na podium! To pokazuje siłe Norwega w tym sezonie. Często zdarza mu się pudłować po 1,2 na strzelaniu ale potrafi odrobić w biegu do minuty na dystansie 7,5 kilometra. Wczoraj tak było w sztafecie, gdzie do Niemca miał stratę 1 min 15 sek. Nie ukrywam, że również sympatyzuje z tym zawodnikiem, gdyż ma wszelkie możliwości zastąpić wielkiego Ole, a może już to powoli robi. Francuz niestety dla mojego typu, również jest w dobrej formie w tym roku. 3 zwycięstwa w tym 1 w sprincie pokazują, że jest to jeden z jego lepszych sezonów. 2 Razy wypadł tylko po za "20", pełno miejsc na podium, będzie na pewno groźny.
Więc dlaczego Norweg? Po prostu liczę na jego bardzo dobry dzień. Sztafeta trochę zaciemnia obraz Francuzowi, gdyż ten już był bez szans na dobre miejsca po tym jak wszystko zaprzepaścił jego brat. Jednak wydaje mi się, że może mieć problemy na tych mistrzostwach, skoro razem się przygotowywali z bratem to Martin też może "dać ciała". Biegowo trochę lepszy Norweg, strzelecko trochę lepszy Francuz. Będzie liczyła się dyspozycja dnia, mam nadzieję, że zwycięsko wyjdzie z niej Norweg ????
I PEFFKA DNIA! BIRNBACHER - SLESINGR 1 kurs 1.50 bet365
To co zrobił Niemiec we sztafecie pokazuje, że będzie cholernie mocny na tych mistrzostwach, sądze, że będzie czarnym koniem paru konkurencji. Świetne, szybkie strzelanie, piękny bieg i odskoczenie rywalom na minutę. Forma widać zajebista, nic tylko wskoczyć na podium jutro. Z zawodów na zawody coraz lepsza i stabilniejsza dyspozycja. Co do Slesingra to zamykał wczoraj stawkę u Czechów. Niczym się nie wyróżnił 3 pudła, słaby bieg. w Pucharze też cienko. Po prostu nie ma szans z Niemcem. Tu trzeba grać grubo! ????
2 PEFFKA DNIA! Fak - Hofer 1 kurs 1.66 Bet365
Nie wiem czemu taki wysoki kurs. Ostatnie 5 biegów i 5 razy w pierwszej dziesiątce! Wczoraj w sztafecie piękny występ, nie sądze, że to był pierwszy a zarazem ostatni raz na tych mistrzostwach. Świetne szybkie strzelanie, dobry bieg i piękna pogoń za Niemcem na ostatniej zmianie. Włoch bez specjalnych wyskoków, taki niezły średniak. Wczoraj bardzo dobrze wypadł na ostatniej zmianie, dzięki temu Włosi tak wysoko zakończyli rywalizację. Jednak na pewno jest to zawodnik chimeryczny, nie wiadomo co pokaże w kolejnych zawodach, jednak nie sądze, żeby wyprzedził Faka. Jeśli ten pokaże chociaż 80% tego co wczoraj to typ wejdzie na 99%.
Liczę, na bardzo fajne zawody, pełne dramaturgii jak te czwartkowe. Trzeba też dopingować, Sikorę, żeby się chłopina nie załamał tylko dociągnął do Soczi. Powodzenia w typach ????