No tak, po to Chorwaci ściągnęli Modricia, żeby miał więcej sił na mecz o 3 miejsce, bo ten mecz jest im niemal obojętny
Pierwszym pytaniem zadanym przez Dalića było pytanie dziennikarza Marca o Lukę Modrića – czy spodziewasz się, że Luka Modrić będzie z tobą na EP-2024?
„Mam nadzieję, że Luka nadal będzie z nami, rzeczywistość jest taka, że powinien być członkiem naszego zespołu i nie mogę się tego doczekać, ale oczywiście decyzja należy do niego” - powiedział Dalić.
Trener Maroka wspomniał po meczu z Francją, że mógłby wystawić drużynę B. Co sądzicie o tym? Ciekawi mnie też Mateo (Kovačić), jak się teraz czujesz po emocjach po meczu z Argentyną i jak bardzo jesteś podekscytowany meczem o drugi brązowy medal w historii Chorwacji?
OGŁOSZENIE
- Oni wiedzą, że to wielka sprawa, odnieśli rewelacyjny sukces i niezależnie od tego, co mówi nasz przeciwnik, my wiemy, że dla nich to wielki finał. To wielki finał małych reprezentacji, tak jak dla nas i nie przejmujemy się ich decyzjami”, powiedział Dalić, po czym odpowiedział również Kovačić.
"Kiedy jesteś już w półfinale, to oczywiście chcesz być częścią finału. Tym razem się nie udało i po porażce zwróciliśmy się do tego spotkania o trzecie miejsce, gdzie zrobimy wszystko, aby przynieś naszym ludziom brąz” – powiedział Kova.
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
Co oznaczał brązowy medal w 1998 roku i co będzie oznaczał, jeśli zdobędziesz go ponownie?
OGŁOSZENIE
„Moment z 1998 roku to część historii, w której Chorwację poznał cały świat. Teraz jest trochę inny moment, bo odnieśliśmy sukces ze srebrem z Rosji. Oczywiście chcielibyśmy uszczęśliwić naszych ludzi nowy brązowy medal.Może ten z Francji miał większą wagę bo był to pierwszy od naszej niepodległości.Odnieśliśmy duży sukces już sam fakt, że jako mały kraj drugi raz z rzędu dotarliśmy do samego końca turnieju - powiedział Dalić.
Jak wygląda sytuacja w kadrze w sprawie Juranovicia i Brozovicia. Czy możemy spodziewać się nieco innego składu niż zapowiadaliście?
- To siódmy mecz od początku turnieju, zagraliśmy dwa razy w doliczonym czasie gry i oczywiście byliśmy wykończeni.
Juranović, Brozović i Gvardiol mieli trochę problemów i zawsze może się zdarzyć coś, czego się nie spodziewasz. Podkreślałem wcześniej, że Chciałbym, żeby wszyscy byli sprawiedliwi wobec mnie, wobec całej drużyny i żeby każdy zgłaszał swój najmniejszy problem.Oczywiście w meczu na takim poziomie trudności o brąz każdy chciałby grać, a my damy najlepszą analizę kto jest we właściwym miejscu od pierwszej minuty. Musimy być uczciwi wobec siebie i innych, i powiedzieć, że jeśli ktoś nie jest gotowy, zróbmy to na czas, a nie wtedy, gdy mecz się rozpocznie. Jutro w południe zdecydujemy kto zacznie” – ujawnił Dalić.
W dzisiejszych czasach dużo się mówi, że to będzie wielkie starcie, a sędzia z Katro będzie sędziował, więc chcielibyśmy usłyszeć twój komentarz na ten temat.
- Nikogo nie lekceważę, ale uważam, że FIFA podjęła duże ryzyko. Mam nadzieję, że po meczu nie będziemy komentować sędziego, ale mam też nadzieję, że z jego strony wszystko będzie dobrze - uważa Dalić.
OGŁOSZENIE
W pewnym sensie zarówno my, jak i Maroko byliśmy outsiderami w mistrzostwach, ale obaj jesteśmy udekorowani tą walecznością w grze. Jak myślisz, jak bardzo zmienimy podejście w tym meczu o trzecie miejsce?
„Maroko przypomina mi nas cztery i pół roku temu, nikt nie spodziewał się, że będą tak wysoko, ale dotarli tam, gdzie są ze swoją jakością i emocjami. Z meczu na mecz tylko rosły i myślę, że czeka nas dużo trudniejszy mecz niż ten z otwarciem grupy. Mamy do nich pełen i wielki szacunek. Pokazują jedność i nikogo się nie boją" - powiedział Dalić, a Kovačić dodał:
POWIĄZANE WIADOMOŚCI
MA SWÓJ BRĄZLegendarny Vatreni został wyeliminowany w półfinale i otrzymał morze gratulacji: „Zdradzę wam to, co powiedzieli mi Kaka i Cafu…”
NIEWYGODNE PYTANIAInfantino: To najlepszy mundial w historii!; Dziennikarze: Ile osób zginęło do tej pory?
„W Rosji w 2018 roku pełniłem inną rolę niż dzisiaj. Miałem wtedy zaszczyt patrzeć, jak
Luka (Modrić), Rakitić, Mandžukić przygotowują się do meczów. Marzyłem, że na kolejnych mistrzostwach będę tak przygotowany jak oni walcząc za nasz kraj i mam nadzieję, że sprostałem moim oczekiwaniom na tych mistrzostwach”.
Kto według ciebie jest najgorszą niespodzianką tych mistrzostw?
"Myślę, że jest więcej rozczarowań niż niespodzianek,
Włochy nie zakwalifikowały się. Moim zdaniem
Niemcy,
Hiszpania,
Belgia,
Portugalia,
Holandia miały dużo większe oczekiwania i zbyt wcześnie zakończyły te zawody" - powiedział Dalić.
Mateo Kovačić ujawnił również, że słyszał od swojego przyjaciela Ziyecha.
„Afrykańskie drużyny to zawsze trudny przeciwnik, a Maroko pokazało to również na tych mistrzostwach. Byłem w kontakcie z moim kolegą z drużyny z Chelsea,
Hakimem Ziyechem , zarówno przed mundialem, jak i podczas mundialu, więc chociaż wielu myślało, że będziemy wśród jako pierwsi wróciliśmy do domu, zostaliśmy do końca i jesteśmy z tego niezwykle dumni”.
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
Porównanie pierwszego meczu z Marokiem i oczekiwania na jutrzejszy mecz
„Pierwszy mecz był dla nas i dla nich kompletną niewiadomą. Zagraliśmy w kiepskim momencie, w południe, co zupełnie nam nie pasowało. Wykonaliśmy świetną robotę, weszliśmy do top 4 drużyn, ale oczywiście chcemy więcej i więcej i zrobimy wszystko, aby tak się stało. Potem czekają nas
eliminacje do Mistrzostw Europy 2024, potem Final Four Ligi Narodów, ale na czym powinniśmy się skupić, to mecz o trzecie miejsce”.
Czego oczekujesz po meczu Argentyny z Francją o mistrzostwo?
„Każda drużyna ma jednego gracza, który może dominować. Francuzi mają
Mbappe, Argentyńczycy mają
Messiego. Myślę, że to będzie niepewny mecz na wysokim poziomie i nie sądzę, aby było wskazane przewidywanie, co się stanie. skoncentruj się na naszym finale i niech ten, kto tam wygra, będzie lepszy”.
Czy te mistrzostwa oznaczają koniec futbolu tiki-taka opartego na posiadaniu piłki i jak to wpłynęło na twój zespół?
„
Hiszpania miała 900 dotknięć piłki przeciwko Maroku i nie udało im się wygrać tego meczu. Z drugiej strony Francuzi grają w tym transferze o drugie mistrzostwo z rzędu i oto są na samym końcu. Zwarty solidny blok, a potem szybkie otwieranie będzie atutem w przyszłości.Co jeśli chodzi o naszą reprezentację, to może być koniec jednego z naszych złotych pokoleń, bo przybyło 18 nowych, których nie było w Rosji, w przeciwieństwie do ósemki, która była z nami, kiedy zdobywaliśmy srebro. Chorwacja ma ciągłość i to, co robimy, nie może wyrzucić tego, co zrobiliśmy teraz. Zawsze ważne jest, aby ktoś z tego pokolenia został z nami w przyszłości, więc że ci nowi gracze mogą się od nich uczyć w przyszłości, tak jak Mateo powiedział, że nauczył się od Modricia” – powiedział Dalić, a Kovačić przyznał:
JACK GUEZ Af
„Trudno mi na to odpowiedzieć, ponieważ jestem wielkim fanem posiadania piłki, tiki-taka, ale faktem jest, że wytrzymałość i kontrataki przynoszą trofeum”.
Zlatko Dalić skomentował również możliwe pojawienie się Josipa Stanišicia, który jutro mógłby zastąpić Juranovicia na lewej obronie.
- Jest naszą przyszłością, ponieważ jest zawodnikiem, który odegrał już kilka znaczących ról w reprezentacji narodowej. Chociaż nie jest standardowym zawodnikiem pierwszego zespołu Bayernu, cały dzień jest z zawodnikami światowej klasy i jest to dla ciebie normalne. się rozwijać. Możliwe, że zobaczymy go jutro od pierwszych minut na boisku, abyśmy mogli być świadkami pojedynku między nim a jego klubowym kolegą
Noussairem Mazraoui”.
Zlatko Dalić i Mateo Kovačić najavili su zadnju utakmicu Hrvatske na SP-u, povijesnu bitku za broncu
sportske.jutarnji.hr