legionista696
Użytkownik
Co się dzieję w momencie, gdy chcemy zdawać przedmiot na maturze, którego nie ma w naszej szkole, np. jakiś język obcy ? Musimy zdawać w innej szkole, czy matura jest normalnie pisana w swojej szkole ?
http://www.poczytaj.pl/155438Witam
Poszukuję arkuszy maturalnych z matematyki poziom rozszerzony od razu mówię że nie chodzi mi o arkusze z oficjalnych matur tylko przykładowe.
Twoja koleżanka nie kłamała. Rozszerzona ustna z angielskiego w jej przypadku to 'sztuka dla sztuki'.Na tegoroczną maturę wybrałem rozszerzony język angielski jako dodatkowy przedmiot. Od rana podstawa, po południu rozszerzenie. Później zostanie ustna. I tutaj moje pytanie. Ustna z podstawy jest obowiązkowa, czyli muszę ją zdać na 30%. Czy próbował ktoś "ominąć" rozszerzenie z ustnej? Koleżanka(matura 2010) w ogóle nie przystąpiła ozszerzenia z ustnej, miała na świadectwie 0% i zdaną maturę. No chyba, że wpuściła mnie w malinki.
Jeśli ktoś coś słyszał o takim przypadku, proszę o jakieś info.
Rozumiem, że w moim przypadku to także 'sztuka dla sztuki' i nie muszę w ogóle przystąpić do rozszerzenia z ustnej? I później przy rekrutacji normalnie mi policzą punkty za poziom rozszerzony?Twoja koleżanka nie kłamała. Rozszerzona ustna z angielskiego w jej przypadku to 'sztuka dla sztuki'.
Żeby zdać maturę musisz zdać wszystko co jest obowiązkowe czyli POLSKI+MATEMATYKA+JĘZYK OBCY pisemnie oraz POL+JĘZYK OBCY ustny. Wszystko to na poziomie podstawowym. Ponadto jeśli wybierasz język obcy na poziomie rozszerzonym (czyli przedmiot dodatkowy) to musisz też zdawać język obcy ustny rozszerzony. Ponieważ są to przedmioty dodatkowe to ich wynik nie wpływa na to czy matura jest zdana czy nie. Można do nich nie przystępować i mieć na świadectwie maturalnym 0 punktów. Z mojego doświadczenia wynika że większość maturzystów potrzebuje rozszerzonego języka obcego pisemnego, więc na to się spinają i piszą jak najlepiej, a na obcy ustny rozszerzony przychodzą na luzie i na ile nie zdadzą to i tak są zadowoleni (chyba że się idzie na filologię to wtedy to jest ważne). Co do rekrutacji na uczelnie wyższe - każda uczelnia ma swoje wymagania, więc musisz tego poszukać u nich.Rozumiem, że w moim przypadku to także 'sztuka dla sztuki' i nie muszę w ogóle przystąpić do rozszerzenia z ustnej? I później przy rekrutacji normalnie mi policzą punkty za poziom rozszerzony?
MaciekLeo, masz może jakieś oficjalne info, że tak jest, np. jakaś stronka?