>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

Matura 2010

Status
Zamknięty.
nasty 12

nasty

Użytkownik
a ja dopiero od wczoraj się uczę pracy na ustny Polski a mam we czwartek. 3 strony A4 bez cytatów to jakieś 2. i dlaczego niby mam nie zdać? Nawet jak ktoś się uczy 2 dni wcześniej to jak to opanuje w miare to te 6 pkt będzie mieć. Zależy jeszcze jaki temat. Poza tym dostajesz pytania o książki , z których korzystałeś czyli literaturę przedmiotu więc żeby nie zdać to ktoś musiał chyba się tego uczyc 2 godz przed egzaminem i nie zajrzec w ogóle do tego. Tak naprawdę 4,5 dni to mnóstwo czasu i na te 10pkt spokojnie sie zda.
odnosnie ustego polskego to mam prace jeszcze nie skonczona - jak czytam spokojnym tempem to jest kolo 7 minut, pracy zaczynam sie dzisiaj uczyc a jutro mam egzamin, mimo to jestem dziwnie spokojny ???? blisko 98% uczniow w zeszlym roku zdalo ustnego polaka, wiec damy rade ????

W 0

wiola

Użytkownik
BURBON2009
a rozmowki jakie miales proste na angliku?
prosze pomozcie mi bo jestem w kropce ustnego mam 12 a wy juz to macie za soba i z calkiem dobrym wynikiem.... to co napiszecie dokladniej co meiliscie i mi pomozecie? ????

B 0

burbon2009

Użytkownik
WIOLA
mialem na prawde bardoz proste rozmowki moze dlatego taki wynik liczyl zeby tylko go zaliczyc na 30% a mianowicie:
1 - to mialem ze jestem w restauracji niemieckiej i mam sie zapytac kelnera czy mowi po angielsku ???? ,nastepnie czy serwuja dania wegetarianskie(serwują zastapilem czy maja i tez mi uznala)nastepnie jakos 3 kropka to poprosic o jedna z wymienionych potraw.
2 - mialem powiedziec gdzie bylem na ostatnich wakacjach,co zwiedzilem,jaka przygode przezylem czyli bardzo proste
3 - siedze z kumplem i rozmwiamy co by porobic wieczorem:mialem sie zapytac czy wieczorem bysmy nie wyszli do centrum handlowego,odrzucic jego propozycje(babka powiedziala ze woli jechac do kina na jakis film,powiezdilem ze nie thx bo nie lubie filmow)i 3 kropka to bylo ze mam zaproponowac cos innego
rozmowki jak widzisz bardzo proste ale z obrazka malo uzbieralem bo braklo mi slow,na pytania do obrazka tez nie odpowiedzialme bo byly trudne,dlaczego jest wojna na swiecie,i jeszcze jakies ale nie pamietam,no i za jezyk pewnie nic nie dostalem bo sie jakalem ????

W 0

wiola

Użytkownik
A co się dzieje, gdy skończymy prezentację przed czasem?
jezeli bedzie ona krotsza niz 10 minut to moze byc problem dla komisji ale wazne zeby byla mowiona w sposob ciagly to nie jest powiedzinae ze trzeba mowic dokladnie 15 minut to jest to maximum ????

E 0

emma426

Użytkownik
hej moj temat z polskiego to :
MIŁOŚĆ NAJWYŻSZĄ WARTOŚCIĄ W ŻYCIU BOHATERA LITERACKIEGO.
utwory jakie wybrałam to:

-antygona
-tristan i izolda
-hymn do miłości ojczyzny
-romantyczność
-legenda o św. Aleksym
-mit o demeter i korze

Jakie mogę dostać pytania na ustnym ?

bula-28810 0

bula-28810

Użytkownik
mam bardzo ważne pytanie... w prezentacji mam aż 7 lektur przez co stron mam ponad 6... obawiam się że mogę nie zdążyć opowiedzieć... jak myślicie jak będę skracał treść lektur, tzn. o każdej z niej mówił krócej to mogą się przyczepić i mnie oblać?

tomekbdg 0

tomekbdg

Użytkownik
jezeli bedzie ona krotsza niz 10 minut to moze byc problem dla komisji ale wazne zeby byla mowiona w sposob ciagly to nie jest powiedzinae ze trzeba mowic dokladnie 15 minut to jest to maximum ????
Ja słyszałem ze prezentacja powinna trwać między 7 a 15 minut.

nasty 12

nasty

Użytkownik
ludzie nie panikujcie, ciezko jest nie zdac, juz samo to ze przedstawicie podstawowe zalozenia tematu i nawiazecie rozmowe daje wam zdanie, wielu to wystrcza, ci co chca maxa to musza zakuwac ????

K 0

kubar91

Użytkownik
ja mam prezentacje w czwartek i dopiero 2/3 napisałem ;p mam temat o języku internatu, ma ktoś podobny? ????

E 0

emma426

Użytkownik
hej moj temat z polskiego to :
MIŁOŚĆ NAJWYŻSZĄ WARTOŚCIĄ W ŻYCIU BOHATERA LITERACKIEGO.
utwory jakie wybrałam to:
-antygona
-tristan i izolda
-hymn do miłości ojczyzny
-romantyczność
-legenda o św. Aleksym
-mit o demeter i korze
Jakie mogę dostać pytania na ustnym ?

B 0

burbon2009

Użytkownik
idz do swojego nauczyciela i sie zapytaj,ja mam temat getto warszawskiego w literaturze i w filmie mysle ze temat fajny i chyba nie az tak trudny tym bardziej ze nie jest mi obca ta tematyka.

bananeq 0

bananeq

Forum VIP
Zastanawiacie się ile wam to czasu zajmie, co za problem włączyć stoper i mówić, i później sprawdzić jak wyszło? Ja siebie nagrałem na telefon i później słucham wkółko, jak gdzieś wychodziłem, czy jechałem. ????

Ja miałem temat zwycięstwa i klęski Polaków w literaturze i malarstwie, swoją prace oparłem na:
- wiersz, &quot;Grób Agamemnona&quot; Juliusza Słowackiego
- nowela, &quot;Gloria victis&quot; Elizy Orzeszkowej
- wiersz, &quot;Żołnierz polski&quot; Władysława Broniewskiego
- obraz, &quot;Bitwa pod Grunwaldem&quot; Jana Matejki
- obraz, &quot;Bitwa Warszawska&quot; Jerzego Kossaka

Tak, celowo ograniczyłem pracę tylko i wyłącznie do jednej lektury, która ma około dwudziestu stron. ????

Pracę miałem napisaną na 6 stron z cytatami, czcionką 12.
Do tego miałem prezentacje multimedialną którą zgrałem idealnie z tym co mówię, obrazki zmieniały się tematycznie odpowiedni do tego o czym mówiłem, dzięki temu mówiłem przez równe 15 minut, jednak muszę zaznaczyć, że z publicznymi występami nie miałem nigdy problemu i poprostu potrafię gadać.

Pytanie jakie dostałem to:
-Narracja w &quot;Glori victis&quot;
-porównać znaczenie przywoływania postaci Króla Leonidasa w &quot;Gloria Victis&quot; i &quot;Grobie Agamemnona&quot;
-czym się kierowałem w wyborze obrazków do prezentacji i co przedstawiają

Zdane na 12/20 = 60%.
Porównując do innych osób (byłem trzecią osobą która zdawała) to:
pierwsza 8/20 (ten sam temat)
druga 8/20
trzecia ja
czwarta 6/20

Przyznam nauczycielka z poza szkoły która przyszła, pozostawiała wiele do życzenia, to ona mi zadała ostatnie pytanie i się czepiała dosłownie o wszystko. Miałem w prezentacji herb Powstania Styczniowego przyczepiła mi się o postać jakiegoś anioła z tarczą i mieczem, który nie wiedziałem kogo ma symbolizować, zdjęcie grobu &quot;Gloria Victis&quot; z Powstania Warszawskiego, zapytała gdzie on się znajduje po zastanowieniu odpowiedziałem, że na Powąskach Warszawskich, a ona mi, że jak się przygotowujemy z jakiegoś tematu, to wypada być ekspertem w swojej dziedzinie. Wróciłem do domu, sprawdziłem i miałem racje ku*wa. Ale co się dziwić skoro szmata przyszła ze szkoły do której idą osoby, które sobie nie radzą u nas i na siłe chce pokazać, że wcale lepsi nie jesteśmy.

No przyznać muszę, że to jest chyba najgorsze co może być, czułem stresik przed tym, to nie jest to samo co pisemne. Na szczęście mam to już za sobą. Ja jutro angielski ustny i koniec. Powodzenia wszystkim. ????

macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
a ja mam takie pytanko za same przedstawienie prezentacji sie zdaje ? czy trzeba odpwoiedziec na te ich pytania ?
za samą prezentację można otrzymać 5 punktów, więc do zdania jeszcze ciut brakuje, trzeba podjąć rozmowę z komisją

bam14 7,4K

bam14

Forum VIP
za samą prezentację można otrzymać 5 punktów, więc do zdania jeszcze ciut brakuje, trzeba podjąć rozmowę z komisją
to lepsze jaja.
człowiek siedzi nie wiadomo ile nad pracą, zbiera materiały, układa to w logiczną całość, później godzinami siedzi żeby sie tego nauczyć sensownie prezentować, a Ci przyznają tylko 5 pkt, czyli jeszcze nie zaliczasz?
+pytania które nie dotyczą tematu prezentacji czasem.

śmiesznie ...

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom