>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

• Nowy projekt na forum!
    Podziel się swoim kuponem!

• Zaobserwuj nasze profile na Insta, X oraz FB i zgarnij gwarantowaną nagrodę!
    SOCIAL MEDIA!

Matematyka - pomoc

bananeq 0

bananeq

Forum VIP
Słuchajcie mam problem, jak wyprowadzić:
a(x-((-b-&quot;pierwiastek z delty&quot;)/ 2a))(x-((b+&quot;pierwiastek z delty&quot;)/ 2a))
Do wzoru:
y=ax^2+bx+c
??

sawas 27

sawas

Użytkownik
To zamiana funkcji kwadratowej z postaci kanonicznej na ogólną albo odwrotnie :/ A zresztą, ja nic nie mówię :p Ale coś z tym jest - to &quot;p&quot; i &quot;q&quot;, coś mi świta :p

edyyy 0

edyyy

Użytkownik
teraz ja mam takie zadanko... geometrii wprost nienawidzę więc prosiłbym o jakąś pomoc jak najszybciej ;)

Boki trójkąta ABC mają długość: |AB|=16 cm, |BC|=|AC|=17 cm. Oblicz pole tego trójkąta.

nie mam kompletnie pomysłu jak to zrobić;/

ted 12,8K

ted

Forum VIP
wyliczasz wysokosc z twierdzenia pitagorasa, 17(kwadrat)=h(kwadrat)+8(kwadrat)
i potem ta wysokosc (h) podstawiasz do wzoru 1/2 * 16 * h

caziq 0

caziq

Użytkownik
takie proste zadanie a Ty nie wiesz... ???? :p no bys sie wstydzil. Trojkat jest rownoramienny wiec narysuj sobie go najpierw, potem poprowadz wysokosc ktora spada na bok o dlugosci 16 cm... bedzie ona go dzielila na 2 rowne czesci. Zaznaczasz sobie ja jako h i jedziesz z pitagorasa. h^2 + 8^2 = 17^2 ..... dalej chyba juz sobie poradzisz nie??

caziq 0

caziq

Użytkownik
napisal ze nic nie kuma to chcialem mu dokladniej wytlumaczyc ???? a Ty moze pojdziesz jutro za mnie na kolo z matematyki dyskretnej co ??? ????

edyyy 0

edyyy

Użytkownik
no wielki wstyd... ale chwilowa niemoc mnie ogarnęła... za to później natchniony zrobiłem szybciutko 3 zadanka z rzędu xD
dzięki za pomoc

roni_10 0

roni_10

Użytkownik
Trochę tęsknie za takimi zadaniami jak tutaj na forum ???? Jestem na pierwszym roku Geodezji, rozjeżdżają z matmy ostro, ale jak do tej pory jakoś tam radę daje. Nie ma to jak równania różniczkowe, całki podwójne i potrójne :d

krzysztof1985 68

krzysztof1985

Użytkownik
napisal ze nic nie kuma to chcialem mu dokladniej wytlumaczyc ???? a Ty moze pojdziesz jutro za mnie na kolo z matematyki dyskretnej co ??? ????
Matma dyskretna z nazwy dziwne i straszne ale w rzeczywistości fajne i przydatne ;) oraz ŁATWE :!: Miałem. (zagadka mostów królewieckich, najkrótsza trasa(zagadnienie dyliżansu), metoda punktu północno zachodniego, drzewo spinające)
Kolega też student :p

edyyy 0

edyyy

Użytkownik
to teraz coś z wyższej półki... ponownie proszę o pomoc
Obwód pewnego trójkąta jest równy 20 cm, a jeden z kątów ma miarę 30* /stopni/. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość 6 cm. Wyznacz długości boków trójkąta tak, aby jego pole było największe. Oblicz pole trójkąta dla wyznaczonych długości boków.
wskazówka: skorzystaj z twierdzenia sinusów
obliczyłem właśnie z tw. sinusów jeden bok tego trójkąta, i dalej układając układ nierówności z tw. cosinusów chciałem obliczyć resztę boków... ale albo źle liczę w tym układzie albo inny sposób na to trzeba... nie mam zbytnio pomysłu a obliczenia sprawdzałem już 3 razy i rzekomo błędu nie znalazłem, ale wynik jest jakiś kosmiczny i zbytnio nie da się z niego dalej liczyć :/
pomoże ktoś? takie zadanko dla ambitnych ;)

edyyy 0

edyyy

Użytkownik
pochodnych nie brali my... to trzeba jakoś policzyć z wzorów na pole trójkąta bądź tw. sinusów/cosinusów... tylko zbytnio nie wiem już jak

caziq 0

caziq

Użytkownik
nie mam co robic wiec wzialem sie za zadanie ???? a wiec tak masz tutaj rysuneczek robiony w paincie i zaraz bedziesz mial tlumaczenia ????

a wiec tak. Zaczynamy od tego ze liczysz ten bok naprzeciw kata 30 stopni. Z twierdzenia sinusow wychodzi Ci on 6. Potem musisz zauwazyc ze promienie kola opisanego na trojkacie razem z tym bokiem tworza trojkat rownoboczny. Teraz tak: znasz wzor na pole trojkata...
Przypatrz sie na rysunku ze masz dany bok = 6 , kat(30stopni dany w zadaniu) ci sie nie zmienia, a wiec pole tego trojkata bedzie zalezalo od wysokosci. No i teraz wystarczy stwierdzic ze wysokosc tego trojkata bedzie najwieksza wtedy i tylko wtedy gdy jest ona rowna sumie naszego promienia r i wysokosci trojkata rownobocznego (tego malego o boku 6) - w miare &quot;przesuwania w lewo lub prawo bedzie ona malala&quot;...dalej Ci nie powiem bo nie chce mi sie gimnastykowac na klawiaturze. Wzory znasz, wiec do dziela. Mam nadzieje ze wstaniesz rano przed szkola i to przeczytasz. Pozdro
Do Zenka - Jakie pochodne i z czym do ludzi. Widzisz ze chlopak po poprzednim zadaniu nie mial za wielkich umiejetnosci i na jakim jest poziomie ono bylo. Trzeba sie umiec dostosowac a nie od razu z grubej rury i robic wyklad przy okazji n/t pochodnych bo niezrozumialby napewno.

Do góry Bottom