Brazylia - Polska 1.70 Expekt
4/10
Drugi pojedynek młodych Polaków w grupie. Po łatwym zwycięstwie nad Tunezją (85:57) przychodzi zmierzyć się im z drużyna Brazylii, która wczoraj pechowo uległa Rosji. Zaczynając od Polskiej kadry. Mamy samych chłopaków z rocznika 1993/1994 czyli większość srebrnych medalistów z MŚ U17 zeszłego roku., zaś graczy Brazylii to 11 graczy z rocznika 1992 i tylko jeden rodzynek z rocznika 1993. Jak już wspomniałem o sukcesie Polskiej kadry to wypada też wspomnieć o dużym sukcesie obecnej reprezentacja Brazylii U19, która w ubiegłym roku zajęła drugie miejsce na turnieju FIBA Americas U18
Championship przegrywając w finale z gromiącą wszystkich reprezentacją Stanów Zjednoczonych ledwie 78-81.
Brazylijczycy mają bardzo wysokich graczy w swoim zespole - 8 graczy na 12 ma więcej niż 2 metry, gdy drużyna Polski ma tylko 3ech graczy, którzy mierzą więcej niż 2 metry i tutaj widzę bardzo duża przewagę po stronie graczy z Kraju Kawy. Myślę, że bez problemu będą zbierać większość piłek w obronie jak i wywalczą sporo w ataku. Może statystyki po pierwszych meczach tego nie potwierdzają, bo Polacy mieli 16 piłek zebranych w ataku i 34 w obronie, ale działa to i w drugą stronę. Nie oszukujmy się, ale Tunezja bez swojego najlepszego gracza nie jest mocną drużyna, a mimo to, potrafili zebrać 9 piłek w ataku i 20 w obronie. Świadczy to również o niskim procencie rzutowym Tunezji jak i Polaków.
Ale ja nie o tym chciałem... Brazylijczycy z pewnością są drużyną o wielkim potencjale (nie ujmując młodym Polakom) wczoraj toczyli wyrównany bój z reprezentacją Rosji. (Rosjanie w zeszłym roku zdobyli Wicemistrzostwo Europy U18 i zabrali na Łotwę prawie nie zmienioną ekipę!) Przegrali bardzo pechowo bo w ostatnich sekundach Rosjanie rzucili im 3jke i wygrali. Kto śledził mecz, wie jak toczył sie losy tego meczu. Zawodnicy z Kraju Kawy mieli już przewagę 8 pkt, jednak dali się dogonić i w walce "na styk" przegrali. Dzisiaj myślę, że Brazylijczycy wyjdą skupieni w 100% i będą chcieli rewanżu za wczorajszą bardzo pechową porażkę. Można przedstawiać statystyki i góra po pierwszej kolejce meczów grupowych będą z pewnością Polacy, ale nie ma co porównywać ich rywali.
Brazylia po prostu dzisiaj musi wygrać, aby powalczyć o jak najwyższe miejsce w grupie, bo z Tunezją to problemów oni nie będą mieć, a wygrana z Polakami im w tym pomoże.
Myślę, że Polacy przyjeżdżając składem rok/dwa młodszym myślą o następnych MŚ i chcą aby ta Nasza młoda drużyna zgrywała się ze sobą i te MŚ były takim przetarciem.
Widzę tutaj faworytów po stronie Brazylii i 1.70 które dał
Expekt biorę z pocałowanie ręki.
+6.8j.