FC Schalke 04 Esports
Można powiedzieć, że kompletnie przebudowali roster. Bardzo dobry TOP – Vizicsacsi – może im niezwykle pomóc w zdobyciu wysokiego miejsca na koniec splitu. Na środkowej alei też nie byle kto, bo Nukeduck. "Kaczka" ma swoje picki, umiejętności odebrać mu nie można, ale w najważniejszych momentach potrafi zawieść. Mimo wszystko zmiana na plus. Pridestalker wylądował w jungli, nie jest to jakoś bardzo doświadczony gracz, ale w poprzednim splicie potrafił namieszać. Botlane się zna, chociaż do składu wrócił Vander. Grał już z Upset'em, więc zgranie jakieś będzie, tylko czy wystarczy na przeciwników? Polak potrafi zagrać świetnie, ale wg mnie nie jest to "top tier" wśród supportów. Upset także do super ADC moim zdaniem nie należy.
Trener: Krepo
Fnatic
Tylko jedna zmiana w składzie – w miejsce Jesiz'a wszedł Hylissang, który poprzednio grał w UOL. Wg mnie nie była ona konieczna. Jesiz pokazywał się z dobrej strony, chociaż niewątpliwie Bułgar jest topowym supportem w EU. Reszta składu mocna, po tym co sOAZ pokazywał w poprzednim sezonie o TOP można być spokojnym, na ADC bestia Rekkles. Jungle/Mid wg mnie średniej klasy – Broxah i Caps. Potrafią zagrać bardzo dobrą grę, ale przytrafiają się im też fatalne mapy.
Trener: Dylan
G2 Esports
Zacznę od tego, że wg mnie to przyszły zwycięzca sezonu 2018. Niby przebudowany skład, stracili ważnych graczy, ale zastąpili równie dobrymi lub nawet lepszymi. Wunder, Jankos, Hjarnan i Wadid dołączyli do team'u, a na MIDLANE został Perkz. TOP i JUNGLE wg mnie jak najbardziej na plus, stabilni gracze i trzymający najwyższy poziom w EU LCS. Botlane już poddaję lekko wątpliwości, ale to przede wszystkim przez to, że przecież w poprzednim splicie Zven i Mithy grali znakomicie. Hjarnan i Wadid grali ze sobą w Roccat przez rok, ale sądzę że są jednak ciut gorsi od poprzedniego duo.
Trener: GrabbZ
Giants Gaming
Nie mają jeszcze pełnego składu, ale nie daję im większych szans. Jak na razie trzech zawodników zgłoszonych, ale oprócz Ruin'a pozostałe dwa nick'i nic mi nie mówią. Koreańczyk też do najlepszych nie należał, więc będą walczyć tylko o utrzymanie.
Trener: brak podanego
H2k-Gaming
Całkowicie nowy roster. Smittyj, Santorin, Sheriff i Caedrel. Support i Jungle jeszcze jakiś poziom trzymają, Smittyj i Caedrel też ograni, ale to raczej przeciętniacy, Sheriff nieznany dla mnie ADC. Podobnie jak Giants będą walczyli w dole tabeli o utrzymanie.
Trener: Veteran
Misfits Gaming
Całkiem ciekawy skład, ale czy zgranie nie będzie przeszkodą? Dołączyli Sencux i Mikyx, bardzo solidny MIDLANE, to samo zresztą można powiedzieć o Słoweńcu. Martwić może jedynie to, że nie wymienili górnej alei. Wg mnie tam był największy problem poprzedniego Misfits. Alphari grał nierówno, mały pick pool, dla mnie to błąd po ich stronie, że nie znaleźli nikogo lepszego. Maxlore'a i Hans sama'y nie trzeba nikomu przedstawiać, więcej niż solidni gracze jak na EU LCS.
Trener: Daku
Splyce
Kolejna drużyna z praktycznie całym nowym składem: Odoamne, Xerxe, Nisqy, Kobbe i kaSing. Wszystkich znamy z EU/NA LCS, wg mnie mogą powalczyć o coś naprawdę dużego. TOP 3 jak najbardziej w ich zasięgu, ale przez brak zgrania wg mnie wylądują gdzieś w okolicy 5 miejsca. TOP – solidny (wg mnie czołowa
trójka na swojej alei), JUNGLE – ma swoje dziwne pomysły, ale gra niestabilnie, MIDLANE – to tak naprawdę odkrycie poprzedniego sezonu w NA (gracz z Europy), ADC – w mojej opinii bardzo niedoceniany, ale grający dobrze i stabilnie, SUPPORT – pozwiedzał już trochę drużyn, kojarzę go głównie z tych lepszych map, nie przypominają mi się jego głupie wpadki, czy błędy na mapach.
Trener: Peter Dun
Team ROCCAT
Piątka nowych, praktycznie zero zgrania na start, więc tutaj będzie im bardzo ciężko. Skillowo też nie są na najwyższym poziomie. Profit, Memento, Blanc, HeaQ i Norskeren to skład Roccat na split 2018. Utrzymanie powinni wywalczyć, ale tak naprawdę ocenić będzie można dopiero po 2-3 tygodniach wspólnej gry na LCS.
Trener: fredy122
Team Vitality
W drużynie został tylko Cabochard, dołączyli Gilius, Jactroll, Jiizuke i Minitroupax. To kolejny team, który będzie walczył raczej o utrzymanie niż o playoffy. Podobny potencjał do Roccat, jednak z dużo mniej stabilnymi graczami. Może ich nie doceniam, ale moim zdaniem 6-7 miejsce będzie już ich sukcesem.
Trener: YamatoCannon
Unicorns Of Love
Nie mają jeszcze supporta, jeden całkowicie mi obcy gracz – WhiteKnight. Wydawałoby się, że Kold'a też nikt nie zna, ale to tak naprawdę Trashy, który zmienił nick. Wracając do Fina, nie widziałem go chyba jeszcze w akcji lub bardzo małą liczbę razy. W team'ie są jeszcze Exileh oraz Samux. O ile ADC to solidna firma, tak MIDLANE wg mnie mocno przeceniany. Zresztą cały poprzedni sezon i porażki UOL, to głównie za jego sprawą (nie mówię o tych pod koniec sezonu, bo wtedy cała drużyna grała źle). Playoff to max w ich wykonaniu, o TOP 3 nie będą w stanie walczyć.
Trener: Sheepy
Wieczorem pewnie podrzucę podobny opis dotyczący NA LCS. Dane brałem z gamepedia, więc jeżeli ktoś ma jakieś nowe informacje lub moje są przestarzałe, to prosiłbym o poprawienie.