Niestety PU nie jest atrakcyjny dla bukmacherów :;/: - GB ma " okrojoną wersję" - czyli 7 z 15 meczy w ofercie.
Wiadomo /z układu par/ , że w 1/8 PU zagrają :
4 zespoły z (PL), 1 zespół z (1L) i 1 zespół z (2L)
Logiczne jest, że kilka klubów poeksperymentuje skłądami (głównie zespoły z PL), do tego dochodzi lekceważenie przeciwnika z niższej ligi i niespodzianki są gotowe /na tym etapie dopuszczalne/, jednak w historii PU nie doszło do takiego przypadku jak u Nas (III-ligowa Lechia Gdańsk) i sporym sukcesem byłoby, gdyby któraś drużyna z niższej ligi zagrała w finale. To jest raczej niemożliwe. Największą uwagę skupiają 2 mecze :
"Dniepr Dniepropietrowsk (PL) - Tavria Simferopol (PL) i "Metalist Charków (PL) - Kijów Arsenal (PL) co jest zrozumiałe, jednak kurs na Charkov [1,50] GB jest dla mnie śmieszny. Z pewnością bardzo poważnie do tego podejdzie drużyna Dnipro, bo sytuacja w tym klubie obecnie jest nerwowa i potrzebny jest im "sukces" w formie awansu do następnej rundy. MEdia się śmieją, że na początku sezonu (jak Dnipro był liderem) ta sytuacja byłaby nie do pomyślenia, że mogłoby ich ucieszyć (Dnipro) taki "awansik".
Jednak Tavria broni pucharu i skóry tanio nie sprzeda z pewnością.
O tym może świadczyć chociażby wczorajszy mecz, gdzie "amatorski" zespół Jaremcze Karpaty sprawił sporo kłopotu drużynie z Vołynia.
Oto krótkie omówienie poszczególnych meczy :
"Flint" Kremenczug (2L) - Szachtar Swierdłowsku (2L)
Obydwie drużyny grają w grupie "B" (2L), jednak po 9 kolejkach zajmują w tabeli "odmienne bieguny". Flint obecnie 4 miejsce, a Szachtar 10 na 12 zespołów.
Prognoza - 1 [1-0]
"Połtawa" (2A) - Kijowie Obolon (PL)
Ciekawy mecz. Połtawa jest jednym z liderów w grupie "A" (2L) i może postawić ciężkie warunki gościom, którzy w poprzedniej rundzie męczyli się strasznie z zespołem CSKA pokonując ich dopiero w rzutach karnych [4-2]
Prognoza - 2 awans [2-1] OT
Rezerwy Obolona nie dały rady. Rzut karny 94 minuta dała zwycięstwo gospodarzom.
"Titan" Armenii (1L) - Sewastopol (PL)
Hmm zapowiadają się bardzo ciekawe derby /nie chodzi o miasto, lecz o półwysep/. Zespoły te dawno ze sobą nie grały. Titan w tym sezonie awansował do (1L), a Sewastopol do (PL). Z tego co wyczytałem to ostatnio spotkali się oficjalnie ... 15 lat temu w PU.
Prognoza - X [0-3]
"Jedność" Pliska (2h) - "Gilman-Ukrnafta Ohtyrka (1L)
Goście mają ciekawy poukładany zespół i powinni spokojnie udowodnić to na boisku.
Prognoza - 2 [0-1]
"Komsomolsk Miner-Sport (2L) - Karpaty Lwów (PL)
Zespół Karpat nawet w okrojonym składzie /zmiennicy/ nie powinien mieć problemów z wygraniem tego meczu. Różnica klas spora coś w stylu Concordia - GKS Bełchatów.
Prognoza - 2 [0-5]
"Alczewsk Stal (1L) - "Arsenał" Biały Kościół (1L)
Ciekawy mecz. Gospodarze poważnie podchodzą do PU o czym świadczy fakt, że w ostatnich 9 sezonach ZAWSZE awansowali do 1/8 PU. U siebie zawsze "mocni" obecnie zajmują 3 miesjce w lidze i u siebie zremisowali tylko z wiceliderem (1L) reszta to WIN. Pokonali dzisiejszych rywali w sezonie odnosząc w sierpniu spokojne WIN [3-0].
Goście zajmują obecnie 11 miejsce w (1L) i na wyjazdach nie zachwycają.
Dodam, że Arsenal na tym etapie PU zagra po raz pierwszy.
Prognoza - 1 [3-1]
"Stal" Dniprodzherzhinsk (2L) - Phoenix-Ilicziwiec Mariupol Kalinin (1L)
Goście na 11 meczy zaliczyli już w lidze ... 7x LOST i media prognozują im szybki powrót do (2L). Zupełnie inaczej jest w przypadku Stali, która ma spore aspiracje /i szanse/ na awans do (1L) i taki mecz do dla nich "dobre przetarcie" na przyszłość.
Prognoza - 1 [1-1] *[5-6]
"Prykarpattya" Iwano-Frankowsk (1L) - Zarya Lugansk (PL)
Zespół gospodarzy wydaje się być obecnie pod "dobrą opieką", ponieważ po kilku latach tułąnia się w (1L) zabłysło dla nich słoneczko w postaci sponsora, którym ma być ... prezes Dnipro. Niestety obecnie gospodarze grają jeszcze gorzej niż wymieniony przeze mnie powyżej zespół Phoenix.
Prykarpattya w tym sezonie w lidze zajmuje przedostatnie miejsce z bilansem 2-0-8 :!: wygrała i siebie tylko z outsiderem i niewiele lepszą od niej drużyną. Oba WIN HOME. Teoretycznie gospodarze nie mają żadnych szans w starciu z Zorya, jednak wiadomo, że goście podchodzą obojętnie do meczy PU i może być suprise. Jednak mimo wszystko ja cudów się nie spodziewam.
Prognoza - 2 [0-1]
"Krymteplitsa" Youth (1L) - Dynamo Kijów (PL)
Cóż można o tym meczu powiedzieć. Spokojnie rezerwami Dynamo powinno zaliczyć WIN - przyda im się to w tej chwili bardzo, tym bardziej, że
Krymteplitsa to typowy średniak w swojej (1L). Powinno być spokojne WIN z hc. Kurs na Dynamo na GB [1,12].
Prognoza - 2 [0-1]
"Czernomorec Odessa (1L) - Worskla Połtawa (PL)
Zeszłoroczny spadkowicz rozczarowywuje w (1L) zajmując obecnie 8 miejsce w rozgrywkach. Jednak może to być ciekawy mecz, ponieważ goście są obecnie w pewnym dołku (3x LOST) prawie miesiąc bez wygranej, a gospodarze obecnie nieustabilizowani przeplatają mecze WIN/LOST. Co ciekawe ostatnie 8 meczy to same undery i tu widzę podobny winik. Goście z pewnością będą chcieli się podbudować, jednak w poprzednim sezonie w PU obydwa zespoły odpadły w 1/16 - dziś któraś z nich się przełamie
- jednak kurs na 2 [1,90] imo trochę wątpliwy.
Prognoza - X [1-1] trafiony remisik
under
"Dniepr Dniepropietrowsk (PL) - Tavria Simferopol (PL)
Jak wspomniałem jedna z ciekawszych par, jednak po takim kursie [1,45] śmiech ruszać gospodarzy, tym bardziej, że są teraz bez trenera. Goście regularnie od 7 sezonów grają w 1/8 PU i bardzo poważnie traktują te rozgrywki zdobywając w zeszłym roku PU. Będzie się działo.
Prognoza - X [4-1]
"Metallurg Zaporoże (PL) - Ilicziwiec Mariupol (PL)
Nie czuję tego meczu. Oba zespoły mają większe problemy w (PL) i myślę, że będzie to nudny /under'owy/ mecz. Nie wiem, która drużyma będzie miała większą motywację na awans.
Prognoza - X [1-0] under
"Alexandria" (1L) - Metallurg Donieck (PL)
Oj tu będzie się działo :!: Gospodarze to obecny lider (1L) i z pewnością powalczy. MD też powinien podejść do rozgrywek PU poważnie, bo imo to obecnie jedyna szansa, aby zaistnieć w europejskich pucharach. Droga co prawda daleka, ale warto uczynić pierwszy krok. Gospodarze jednak mogą namieszać, co prawda h2h dla nich niekorzystne na 5 meczy 1 WIN, ale z pewnością powalczą. 3 lata temu MD tylko dzięki dogrywce awansował w meczu z Alexandrią.
Prognoza - 2 awans [0-0] *[5-3] - niewiele brakowało porażka w rzutach karnych
"Szachtar Donieck (PL) - "Kryvbas" (PL)
Na 4 spotkania w PU 4x WIN Szachtar i tak powinno być teraz, jednak wg mnie Lucescu da odpocząć kilku podstawowym graczom /w końcu ma solidne zaplecze/, ponieważ Szachtar czekają w następnych dniach trudne mecze z Metalistem i wyjazd do Bragi. Pomimo tego nie oczekiwałbym sensacji w tym meczu. Może być skromne WIN gospodarzy - nie będą się pewnie szarpać, chyba że zmiennicy zechcą się pokazać trenerowi.
Prognoza - 1 [6-0]
"Metalist Charków (PL) - Kijów Arsenal (PL)
No i na deser na koniec. Ciekawe jak postąpi Miron Markevich przed meczem ligowym z Szachtarem - czy też da odpocząć kilku zawodnikom?
Wg mnie kurs nie wart ryzyka. W poprzednim sezonie Arsenal trafił w 1/16 na Dynamo Kijów i pechowo przegrał. Teraz trafili na Metalista. Dwa lata temu przegrali w Charkovie w PU [1-3] i obawiam się, że teraz też im się to nie uda. Układu chyba nie było tzn. pkt w lidze za PU.
Charkov nie może sobie teraz na to pozwolić w związku z niedawną aferą.
Prawdopodobnie under - mecz walki.
Prognoza - 1 awans [1-2]
P.S. Jestem ciekaw czy ktoś to wszystko przeczyta