Dyscyplina: Siatkówka kobiet - Liga Mistrzyń
Data: 15.12.2016 18:00
Spotkanie: Chemik - Modena
Typ: Powyżej 178,5 pkt 8/10
Kurs: 1,86
Buk: Winmasters
Jako posiadacz karnetu na Chemika przez trzy ostatnie sezony i obserwator na żywo niemalże wszystkich spotkań tego zespołu u siebie, również z uwzględnieniem potyczek w Lidze Mistrzyń, zostałem niemiło zaskoczony niezmiernie przeszacowanym kursem na zawodniczki z Polic grające w Szczecinie (1,30 na zwycięstwo Chemika) i w związku z tym, że rzadko gram przeciwko swoim zespołom, postanowiłem poszukać czegoś, co najbardziej wpasuje się w klimat tego meczu. I znalazłem
Zacznijmy może od tego, że Chemik w każdej z poprzednich edycji Ligi Mistrzyń palił się, i to niemiłosiernie. Najpierw był finał w Szczecinie bez historii, a w zeszłym sezonie słabiutka gra i brak awansu z grupy do play off. Z każdym rokiem pompująca w klub ogromne środki, jak na ligę kobiet przystało, Grupa Azoty, oczekuje czegoś więcej niż grupowe rozgrywki i jak na razie Chemik nie jest w stanie tego spełnić, grając nierówno i nie prezentując w Lidze Mistrzyń takiego poziomu, jak w rodzimych rozgrywkach.
W tym roku startujemy z tą samą śpiewką i każdy ma nadzieję, że do trzech razy sztuka i Chemik zagra na miarę własnego potencjału - a o tym, że takowy posiada, wszyscy doskonale wiemy nie trzeba nawet tego pisać. Ja, jako kibic zespołu, również mam na to nadzieję, jak i na dobry start dzisiaj, ale nadmierne faworyzowanie gospodyń w tak wyrównanym meczu, w którym wszystko jest możliwe, to totalne nieporozumienie.
Modena zajmuje co prawda obecnie tylko siódme miejsce w lidze włoskiej i ma stosunek spotkań 4/5, ale należy pamiętać, że przez wielu fachowców była i nadal jest uważana za jednego z faworytów do zdobycia medalu, a nawet końcowego zwycięstwa w lidze!
Zespół tworzą zawodniczki o wysokich umiejętnościach, znane i doceniane na całym świecie, ze znakomitą wielokrotną reprezentantką Serbii Jovaną Brakocević w ataku, Neriman Ozsoy z kadry Turcji na przyjęciu i leworęczną rozgrywającą reprezentacji Włoch Franceską Ferretti na czele.
W zaistniałej sytuacji i podsumowując to, co napisałem powyżej, należy oczekiwać zaciętego spotkania, które na pewno nie zakończy się 3:0 dla żadnej ze stron. Typ na powyżej 178,5 pkt wydaje się być tu idealny, bo do jego wypełnienia wystarczy, że spotkanie zakończy się 3:1 i w każdej partii będziemy mieć minimum 25:20 (w jednej może być nawet 25:19). Nic tylko grać!