Dresdner SC - Tauron MKS Dąbrowa Górnicza
Niemiecka
siatkówka kobiet na pewno zrobiła krok do przodu, bo występy Dresdner czy Schweriner coraz bardziej mogą się podobać.
W składzie Dresnder na ten sezon są Karsten Tzscherlich i Anne Matthes znane z reprezentacji Niemiec. W dwóch kolejkach Bundesligi i w pierwszej kolejce
LM brakowało ich jednak w składzie (może kontuzje). Fajnie rozgrywa Maaren Apitz. Sporą siłą w ataku dysponuje Martina Utla, ale najczęściej bije przed siebie. Ogólnie bardzo młody zespół i to widać na boisku. Z Azzerail Baku wygrały pierwszą partię, ale potem było już bardzo słabo.
Tauron zaczął
LM od porażki z Eczacibasi i to nie było dla nikogo zaskoczeniem. Ostatnio podopieczne trenera Kawki przegrały również w ORLEN Lidze (1:3 z Muszyną). Bardzo solidny skład, na większości pozycji wartościowe zmienniczki, które mogą wnieść coś ciekawego do zespołu. Nie specjalnie podoba mi się Natalia Nuszel w pierwszym składzie. Potrafi przyjmować, ale w ataku to ona zbyt wiele nie zrobi. Lepiej obok Skowrońskiej postawić Leys albo Staniuchę-Szczurek, a Nuszel idealnie sprawdzałaby się wchodząc czasami do drugiej linii.
Tauron ma mocną grupę i jeżeli chce awansować to musi zdobywać punkty na niemieckiej ekipie. Dresdner tak jak pisałem to młody, jeszcze niezbyt ograny zespół. Polki powinny to wykorzystać.
Typ:
Tauron MKS Dąbrowa Górnicza @ 1.50 Bwin
Eczacibasi VitrA Istanbul - Azzerail Baku
Turczynki są bardzo mocne i do tego dochodzi oczywiście własny parkiet. Grę w ataku ciągnie przede wszystkim leworęczna Neslihan Darnel, ale wydaje mi się, że nie gra już tak jak kiedyś. Na przyjęciu Shashkova, Usic i Gumus. Każda ma swoje atuty, ale zacznie pewnie para Gumus-Shashkova. Na środku Cansu i świetna Maja Poljak. Zespół fajnie zbilansowany. Na pewno atutami zespołu jest trudna zagrywka, a co za tym idzie dobra gra w bloku. Rozgrywająca Cemberci Kirdar stara się rozgrywać, ale w trudnych momentach wiadomo do kogo posyłać będzie większość piłek.
Azzerail na papierze wygląda bardzo dobrze. Grę prowadzi Milena Radecka i musze przyznać, że w pierwszym meczu podobała mi się jej postawa. Była gra środkiem i przede wszystkim nie było wyraźnej liderki na skrzydle. Siła w ataku ze skrzydeł na pewno spora, zwłaszcza w zestawieniu Flier (atakująca), Hodge (przyjęcie) i Lipicer (przyjęcie). Jeżeli przyjmujące dobrze dogrywają piłkę do Radeckiej to wygląda to fajnie. Granie jednak z Hodge i Lipicer w składzie to spore ryzyko. W razie czego jest Debby Stam-Pilon. Na środku Anzanello i Wensink, więc też wygląda to nieźle.
Kurs na Eczacibasi według mnie troszkę zaniżony. Turczynki na własnym parkiecie są bardzo mocne, ale po drugiej strony będzie sporo zawodniczek, które grać jednak potrafią. Zgranie na pewno po stronie Eczacibasi, ale nie powinno to być jednostronne spotkanie.
Bwin i
Unibet nie wystawiły handicapów, więc później ewentualnie dopiszę.
Typy:
Azerrail Baku @ 3.55
Unibet
Azerrail Baku (+1.5 seta) @ 2.30
Unibet
Over 180.5 pkt @ 1.85 Bwin
EDIT: Tragiczna postawa w końcówkach dwóch pierwszych partii...
Urałoczka-NTMK Jekaterynburg - Vakifbank Stambuł
Urałoczka rozpoczęła tegoroczną
LM od wyjazdowego zwycięstwa z Cannes. W Superlidze jak na razie świetnie radzą sobie na własnym parkiecie (dwa zwycięstwa bez straty seta), na wyjazdach zanotowały porażki, ale z mocnymi zespołami.
Największym atutem Rosjanek jest zespołowość. Warto zwrócić na rozkład ataku, który proponuje Anastasia Salina (Warto spojrzeć w statystyki z meczu z Cannes. Naprawdę
). Mnóstwo gry środkiem, brak wyraźnej liderki. Warto zwrócić uwagę na to, że w meczu z Cannes udział w przyjęciu brały wszystkie skrzydłowe. Po przekątnej z rozgrywającą występuje Alexandra Pasynkova, ale w Superlidze w przyjęciu nie bierze udziału Viktoria Chaplina.
Vakifbank kadrowo wygląda świetnie. Za rozegranie odpowiada ściągnięta z Fenerbahce Naz Aydemir. Młoda i bardzo, bardzo utalentowana. Przyszła również Jovana Brakocevic i świetna reprezentantka Japonii Saori Kimura. Ciekawe jak sobie poradzi w Europie. Jest Małgorzata Glinka-Mogentale, Christiane Furst, Bahar Toksoy czy Gozde Sonsirma Kirdar. Mnóstwo ciekawych nazwisk i sporo możliwości. Wszystko to w całość układa Giovanni Guidetti (jeden z moich ulubionych trenerów).
Zapowiada się wyrównane spotkanie. Urałoczka mocna na własnym parkiecie, zawodniczki tworzą kolektyw. Vakifbank to jeden z faworytów do wygrania Ligi Mistrzów. Świetne zawodniczki, świetny trener. W swoim premierowym spotkaniu Vakifbank wygrał gładziutko z Volero Zurych. Teraz zmierzą się z mocniejszym zespołem i jeżeli zagrają na miarę swoich możliwości to odniosą kolejne zwycięstwo.
Typ:
Vakifbank Stambuł @ 1.50 Bwin
Unendo Yamamay Busto Arsizio - Galatasaray Daikin Stambuł
Yamamay po zdobyciu Mistrzostwa Włoch nadal jest mocnym zespołem, ale według mnie już nie tak mocnym jak z Havelkovą i Havlickovą. Przyszły Brinker i Kozuch, więc zawodniczki ograne, ale według mnie słabsze. W zespole dwie fajne rozgrywające Carli Lloyd i Valeria Caracuta. Świetnie wygląda środek z Valentiną Arrighetti i przede wszystkim Christiną Bauer, która ma doskonałe warunki fizyczne i potrafi z nich zrobić użytek. Bardzo mocnym punktem jest libero Giulia Leonardi. Oprócz Kozuch i Brinker, która ostatnio wypadła ze składu nie ma skrzydłowych na najwyższym poziomie. Francesca Marcon ładnie wygląda, a Juliann Faucette widziałem tylko raz, więc ciężko coś więcej powiedzieć.
Galatasaray to kolejny potężny klub ze Stambułu. Trener Massimo Barbolini dysponuje ciekawym i w dużej mierze doświadczonym składem. O sile ataku stanowią przede wszystkim Rosir Calderon Diaz i Neriman Ozsoy. Obu zawodniczek nie trzeba chyba przedstawiać (jednak to zrobię). Ozsoy mieliśmy okazję oglądać w barwach Atomu Trefla Sopot. Bardzo dynamiczna, mocny atak i wcale nie takie słabe przyjęcie. Rosir Calderon Diaz dysponuje potężnym (jak na kobiety) zasięgiem w ataku, jak to Kubanka. W zespole są jeszcze doświadczone: rozgrywająca Eleonora Lo Bianco, środkowa Simona Gioli i przyjmująca Brizitka Molnar. Do Galatasaray dołączyła genialna libero reprezentacji Japonii Yuko Sano, ale nie wiem czy znajdzie się od razu w składzie na mecz z Yamamay.
Yamamay na własnym parkiecie przegrywa bardzo rzadko. Trzeba jednak przyznać, że obecnie na skrzydłach Włoszki wcale tak dobrze jak w poprzednim sezonie nie wyglądają, a samym środkiem wygrać się nie da. Turczynki bardzo mocne, spora siła właśnie ze skrzydeł. Zwycięstwo ekipy ze Stambułu jest jak najbardziej możliwe. Powinien to być zacięty mecz.
Typy:
Galatasaray Stambuł @ 2.40 Bwin
Over 180.5 pkt @ 1.70 Bwin