W finale będzie Real i Barcelona. UEFA od samego początku ustawia sobie losowania, po to aby przepchnąć obie drużyny i w finale mieć Gran Derby. Taki mecz lepiej się sprzeda niż np. Bayern - Real czy Borussia - Barcelona. Do tej pory katalońsko - madrycka wojna miała zasięg lokalny, a finał wyniesie ją o poziom wyżej. Pojedynki ligowe śledzi cały świat, a co dopiero będzie się działo jak obie drużyny spotkają się w finale. Platini już może pomału liczyć hajs.
W tamtym sezonie było blisko Gran Derby w finale. Barca odpadła z Chelsea na własne życzenie, bo nie potrafili sforsować defensywy Chelsea, mimo gry w przewadze i karnego, którego nie wykorzystali. Real z Bayernem też miał wiele sytuacji, których nie wykorzystał. Myślę, że tym razem jeśli Barcie czy Realowi nie będzie szło, to włączą się sędziowie.
Wróćmy do dzisiejszego losowania. Po pierwsze Barca i Real mają ułatwione zadanie, bo mecz rewanżowy grają u siebie. Zresztą Barca w tej edycji w 1/8 i 1/4 też grała swoje mecze rewanżowe na Camp Nou. Myślę, że pierwszy mecz wygra Bayern, ale w drugim zobaczymy już festiwal sędziowania, czerwone kartki i rzuty karne. UEFA nie będzie chciała w finale po raz kolejny Bayernu, zresztą po co im drużyna, która grając na swoim obiekcie z osłabionym rywalem nie potrafiła wygrać. Oba mecze zapowiadają się bardzo ciekawie i emocjonująco. Wśród drużyn nie ma żadnego słabiaka, typu Malaga, którą od półfinału dzieliło kilkadziesiąt sekund, no ale sędziowie wykonali swoją robotę. Pojedynek Borussia - Real z marketingowego punktu widzenia zapowiada się ciekawie jako wielki rewanż za fazę grupową.
Także do finału awansuje Real i Barca. Myślę też, że trofeum zdobędzie Real. Barca dominowała w ostatnich latach, a Real czeka na trofeum już ładnych parę lat. Oto zakłady na półfinały i finał:
Półfinały:
Bayern - Barcelona 1 @2,52 Marathonbet
Bayern - Barcelona awans Barcelona @1,72 Bwin
Barcelona - Bayern Barcelona hc-1, bez kursu i buka
Barcelona - Bayern czerwona kartka w meczu
Barcelona - Bayern rzut karny Barcelona
Borussia - Real awans Real @1,50 Bwin
Finał:
Zwycięzca: Real Madryt @3,00 Bwin