Kto wygra Ligę Mistrzów ?
Lube Banca Marche Macerata @ 9.00
Unibet
Rywalizacja Trentino z Maceratą to według mnie przedwczesny finał. Wielka szkoda, że te zespoły nie mogły się spotkać w wielkim finale, bo obecnie są to dwie najlepsze drużyny na świecie (nie tylko według mnie).
Macerata wygrała pierwsze spotkanie z Trentino i w rewanżu tak naprawdę potrzebuje 15 punktów, żeby awansować. Oczywiście wcześniej jest jeszcze mecz, w którym Macerata da z siebie wszystko i ma szanse na zwycięstwo.
Trentino/Macerata, Zenit Kazań, Lokomotiv Novosibirsk i Skra Bełchatów. Tak najprawdopodobniej będzie wyglądać sklad Final Four w Łodzi.
Zenit spora siła w zagrywce, ale słabsze przyjęcie. Kluczową postacią jest Maxim Mikhaylov, który spisuje się świetnie, ale brakuje mu trochę wsparcia kolegów. Priddy od jakiegoś czasu bez formy, powoli do dobrej dyspozycji wraca Berezhko. Minie sporo czasu zanim do zdrowia po operacji wróci Volkov. Vermiglio to dobry rozgrywający, ale o klasę słabszy od Balla, który po prostu kreował grę. Valerio Vermiglio najczęściej gra po prostu do Mikhaylova.
Novosibirsk może być największym zaskoczeniem tego sezonu i wcale się nie zdziwię jak wyeliminują w półfinale Zenit. Bardzo dobrze rozgrywa Butko. Mocna w ofensywie para przyjmujących Divis - Biryukov, która jednak słabiej spisuje się w odbiorze zagrywki. Mocną stroną Lokomotivu jest na pewno zagrywka i blok. Kuleje przyjęcie i średnio spisują się w defensywie. Nie można zapomnieć o atakującym Michaelu Sanchezie, który gra po prostu genialnie i jest bardzo trudny do zatrzymania.
Skra ? Mocny zespół, który przed własną publicznością może zaskoczyć. Nie ma sensu się rozpisywać, bo wszyscy doskonale znają podopiecznych Trenera Nawrockiego.
Wydaje mi się, że jeżeli Macerata awansuje do FF to będzie głównym faworytem do triumfu w Lidze Mistrzów. Przejście Trentino może dodać wiary we własne umiejętności i pewności siebie. Po tym sezonie z Maceraty odchodzi kapitan Igor Omrcen i jestem pewien, że charyzmatyczny Chorwat zrobi wszystko, żeby ze swoją ekipą wywalczyć Ligę Mistrzów.
To taki krótki wstęp. Potem dopiszę coś więcej.