Trwa dyskusja o Sportingu i nowym trenerze więc nieco postaram się przybliżyć sytuację jaka tam panuje. Sporting zmaga się z poważnymi kłopotami. Klub jest na skraju bankructwa (długi sięgają prawie 280 mln euro), a ostatnie fatalne wyniki w lidze zmusiły władze Sportingu do zwolnienia jak wiecie Domingosa Paciencię.
Postawiono na kompletnego trenerskiego żółtodzioba, jakim jest Ricardo Sa Pinto. Były piłkarz Sportingu i reprezentacji Portugalii to ekscentryczny człowiek, który ma za zadanie wstrząsnąć zespołem. Taktycznie nie ma zbyt wiele do powiedzenia, jeśli chodzi o motywację jest to kozak.
- Dla Legii źle się stało, że Portugalczycy przyjechali z nowym szkoleniowcem. Z Domingosem Paciencią można było liczyć, że w Warszawie znowu zobaczymy słaby, źle przygotowany i skłócony Sporting - mówi Mielcarski, który przez cztery sezony grał w FC Porto. - Byłem zaskoczony zmianą na Ricardo Sa Pinto, ale widocznie z drużyną było tak źle, że nie mogli dłużej czekać - dodaje.
Poza tym Sporting u siebie i Sporting na wyjeździe to zupełnie dwa odmienne oblicza. Na wyjazdach potrafią się zmobilizować i pokazać pazur, a czasami odpuszczają mecze z teoretycznie słabszymi.
Mielcarski doskonale zapamiętał Sa Pinto z rywalizacji na portugalskich boiskach. - To był furiat. Zaangażowaniem i podejściem do meczu, walecznością przypominał mi Piotrka Świerczewskiego. Jak mawiają piłkarze, padał i nie podnosił się dopiero, gdy ktoś mu wbił topór w plecy. Myślę, że tak samo impulsywnym będzie szkoleniowcem. Sporting potrzebuje mocnego wstrząsu. Sa Pinto to świetny motywator, taktycznie niewiele zmieni. Nie wymyśli nowego ustawienia, ale pobudzi drużynę - uważa Mielcarski. Ja myślę że piłkarze zagrają gości podobnie jak w swoich ostatnich meczach. Czyli bez pomysłu z przodu, chaotyczne ataki i dalekie podania.
Proponuję odpuścić mecz pod względem typerskim, jest tyle innych ciekawych spotkań
LE w czwartek, bardziej klarownych.. Nie wiadomo podziała ta zmiana trenera podziała na zespół Sportingu, więc
NO-BET
Informacje w poście oparte na źródle: http://sport.wp.pl/kat,1752,title,Trener-Sportingu-Lizbona-to-furiat,wid,14253195,wiadomosc.html?ticaid=1ded8&_ticrsn=5
Typ dla zabawy: Ljuboja strzeli bramkę i Legia wygra mecz
Kurs: 7.00