Aż trudno uwierzyć, że po dwóch wygranych meczach Lecha, teraz to 1X dominuje
Dwukrotne wygrane 4:1 - w PP z Cracovią oraz ligowa z Wisłą na pewno jednak podbudowały naszą ekipę. Jeśli dobra passa w lidze się utrzyma to jest nawet realna szansa walki o 3 miejsce (o MP zapomnijmy).
Jednakże
Liga Europy to inne progi :;/: Teraz przyjdzie nam się zmierzyć nie z zespołami, które grają słabo i to w naszej lidze, lecz z bogatym Manchesterem City. Zespołem posiadającym kadrę dwudziestukilku zawodników, którzy z miejsca stali by sie gwiazdami naszej ligi. Celem zespołu jest skuteczna walka o Mistrzostwo Anglii oraz wygranie właśnie Ligi Europy. Ale podobnie, jak wcześniej w przypadku Lecha, tak MCFC teraz nie ma dobrego bilansu, w lidze przegrał dwa ostatnie spotkanie - 3:0 z Arsenalem w 10 oraz na wyjeździe z Wolves. Wedle prasowych doniesień w szatni panuej fatalna atmosfera oraz wzrasta pogarda dla trenera. Nie wiadomo na ile te doniesienia są prawdziwe, ale coś może być na rzeczy.
21 października, Lech przegrał z MCFC 3:1. Należy jednak przyznać, że zaprezentował się dość korzystnie. Bramki dla City były kwestią indywidualnych błędów obrony. Trener Zieliński zdjął Arboledę przy stanie 2:1 i niestety później padł trzeci gol, po niezdecydowaniu w kryciu obrońców właśnie. Dla Lecha znacznie korzystnie byłoby na pewno wystawienie na środku obrony pary Arboleda - Djurdjević a jako lewy obrońca powinien zagrać np.Wilk, bo Henriquez za łatwo daje się objeżdżać rywalom. Jednak znając JZ na takie roszady bym nie liczył. W bramce powinien stanąć Kotorowski, a nie Burić. Interwencje Bośniaka w meczu z City nawet mnie, Lechitę z krwi i kości śmieszyły. Tu chyba Zieliński nie da dupy.
Jeżeli chodzi o absencje to wątpliwy jest występ Peszki oraz Bosackiego, chociaż obaj mogą zagrać w pierwszej '11'. W City zabraknie Teveza, ale ma go kto zastąpić.
Do sedna. Kolejorz jest podbudowany, MCFC może lekko nerowy. Lech tylko może sprawić niespodziankę, przecież za porażkę z City nikt ich nie zruga, zaś City musi wygrać. Piłkarskie umiejętności są po stronie City i nie powinno nastąpić zlekceważenie rywala. Obraz słabszego City i tak jest obrazem lepszym niż mocnego Kolejorza. Uważam, że Lech powalczy i zostawi po sobie dobre wrażenie ale jednak minimalnie przegra - 0:1 lub 1:2.
Moje typy:
Manchester City wygra @ 1.7
Manchester City wygra 1 golem @ 3.15