Moimi faworytami są napastnicy z 3 drużyn uznawanych za głównych faworytów:
Hiszpania - Kandydatem do korony strzelców bez wątpienia jest Soldado, jeżeli oczywiście będzie grał w pierwszym składzie zamiast Llorente i Torresa. Piłkarz podobny stylem gry do Villi, szybki, dobry drybling i skuteczny i myślę, że Del Bosque na niego się zdecyduję i zastąpi na tym turnieju Davida. Nie wydaje mi się, że będą grali z wieżowcem na szpicy(Llorente) czy z nieskutecznym Torresem, który ostatnio więcej podaje niż strzela. Poza tym to najskuteczniejszy napastnik w Hiszpanii od 2 lat. Poza tym kibicuję Valencii i bardzo go lubię ???? .
Niemcy - Wszyscy w ciemno stawiają na Gomeza, nawet bukmacherzy dają mu największe szanse, ale powiedzmy sobie szczerze, Gomez w końcówce sezonu zdecydowanie nie błyszczał formą, a także wszyscy pamiętają jego słabe występy na Euro 2008 i MŚ 2010. Najlepszego strzela drużyny upatrywałbym w Podolskim, gdyż Poldi to pewniak do gry w kadrze i piekielnie doświadczony i skuteczny na wielkich imprezach, poza tym Kursy są atrakcyjne.
Holandia - Tutaj nie jestem pewien, Huntelaar albo Van Persie, postawiłbym na obu. Dlaczego to chyba nie trzeba tłumaczyć, pewniaki do gry w 11(jeżeli Van Marwiijk będzie grał dwoma napastnikami, nie wiem jak to wygląda u niego).
Moim faworytem jest Soldado(nie wiem czemu na Pinnacle nie ma go wśród kandydatów) i na pewno postawie, jeżeli będę w 100%, że będzie grał w podstawowym składzie i oczywiście pojawi się jako opcja u buka. Co do strzelców drużyny Niemiec i Holendrów podchodzę trochę sceptycznie z uwagi na grupę śmierci, w której się znajdują, ale raczej nie powinni mieć problemu z rozsmarowanie Danii i Portugalii. Pewnikiem jest też, że te 3 drużyny powinny osiągnąć półfinały, więc napastnicy będą mieli więcej okazji do strzelenia bramek.