Mateusz Gamrot - Norman Parke 1 1.75 (
unibet)
Mocno zaskakujący kurs na Mateusza Gamrota, które przez ostatnie 5 walk (no może poza Barnouim) był potężnym faworytem i w walce udowadniał, że tak jest w istocie pokonując swoich przeciwników bardzo wyraźnie.
A tu taki kurs. Po pierwsze polecam stawiać ten kurs dla spekulacji, jestem przekonany, że poleci mocno w dół, bo osób, które postawią na Gamrota na pewno kilka się znajdzie, a jakoś nie wyobrażam sobie, by ktoś widział w tych kursach okazje na Parke'a.
Norman Parke to dobry, solidny zawodnik, ale tzw. "nothing special". W kazdej płaszczyźnie jest dobry, typowy uniwersalny zawodnik
MMA. W stójce może mieć lekką przewage nad Gamrotem, aczkolwiek nie koniecznie ze względu na ruchliwość Polaka. W zapasach przewaga Gamrota, na ziemi raczej też. Nie wiem kto i dlaczego kierował się takim kursem, ja spodziewałem się 1.30. Rozumiem, gdyby walka odbywała sie w
UFC (to i wtedy spoedziewałbym się niższego na Gamrota, np 1.60), ale na Polskiej ziemi na pewno większym faworytem jest Mateusz Gamrot.
Oprócz argumentów czysto sportowych można przywołać tu dużą niepewność w podejściu Parke'a - tak naprawde nie wiadomo jak podejdzie do tej walki, po zwolnieniu z
UFC można było zaobserwować lekki regres formy. Jeśli nie przygotuje się na 100% i nie znajdzie w sobie motywacji, to z całą pewnością przegra. Wydaje mi się, że Parke odcina już kupny, dlatego proponuję stawiać na Gamrota zarówno spekulacyjnie jak i for value.