- Lata temu miałem trochę inne podejście do BTC oraz kryptowalut. Znaczy cena była o wiele mniejsza, ale myśl ta sama - promować linkami partnerskimi, naganiać itd.
- Po latach to człowiek już dojrzalszy i mądrzejszy, a
cena wywindowała więc kompletnie przestało mnie to już interesować nawet - dobrze już było.
Zresztą naczytałem się mądrzejszych od siebie, a nie typowych naganiaczy i "ekspertów" od krypto których wyrosło jak grzybów po deszczu, podobnie jak "flipperów" od nieruchomości.
- BTC nie będzie żadną walutą, nie będzie żadnym środkiem płatniczym gdzie w ciągu jednego tygodnia/ o ile nie dnia cena może zmienić się o 30%.
- Bez dopływu nowego "narybka" projekt leży i kwiczy, czyli tak jak każdy SCAM/Piramida.
- 97 proc. bitcoinów jest trzymanych w zaledwie 4 proc. wszystkich portfeli. - dane z internetu.
- Szacuje się, że znaczna część bitcoinów (wartość około $121 miliardów) znajduje się w portfelach, które nie były aktywne przez ponad dekadę, co oznacza, że są one w dużej mierze utracone. - dane z internetu.
- Regulacja X kraju czy wpis X
polityka na X stronce - tworzy rollercoaster.
- Większość BTC po prostu leży i jedno wielkie nic... Czeka na wzrosty, czyli na "świeżaków" = nowych...
itd. itd.
Największy ANTY/Przeciw argument to oczywiście kwestia energetyczna. Z logicznego punktu widzenia, jest to bezsensowne zużycie energii i zasobów z tym związanych - karty graficzne itd. itd. by kopać i dodawać kolejne bloki do sieci blockchain.
"Kopanie blockchaina (tzw. miningu) staje się coraz trudniejsze, ponieważ wzrost liczby uczestników sieci i coraz lepszy sprzęt wymagają większej mocy obliczeniowej i energii do znalezienia i dodania nowego bloku do łańcucha. Trudność wydobycia rośnie wraz z liczbą górników, co prowadzi do zwiększonego zapotrzebowania na energię, ale mniejszych nagród dla pojedynczych górników, chyba że inwestują w jeszcze bardziej wydajny sprzęt." - To jest pięta Achillesowa całego tego systemu. Druga sprawa to kryptowaluty są narzędziem dla dużych organizacji przestępczych itd. itd.
Jeszcze może być kilka ATH, ale jak później to wszystko runie, to runie z wielką pompą. Kto ze 3 czy 5 lat temu kupił to zarobił, teraz to już "musztarda po obiedzie" cokolwiek to kurwa znaczy.