Jedna jak i druga to praktycznie to samo z tym, że PS3 ma Bluray'a i darmowy tryb online. Xbox ma płatne online i to jego duży minus. Ceny gier na obie platformy porównywalne. Uzywki chodzą czasami po 40 - 50 zł. Warto też zorientować się czy w pobliżu nie masz jakiegoś sklepu gdzie skupują gry i wymieniają się... Co do ilości gier to przewagę ma chyba Xbox. Nie wierz w to, że PS3 ma jakieś ekstra exclusivy bo czasy kiedy jedna konsola miała po kilkadziesiąt exclusiów odeszły do lamusa. Teraz jeśli chodzi o gry to obie konsole są na równi. PS3 ma niby świetlaną przyszłość przed sobą, ale dam sobie rękę uciąć, że po premierze nowego IKSA wyjdzie też w podobnym czasie czy może z rocznym opóźnieniem PS4 więc w nieskończoność PS3 wspierane nie będzie. Jeśli lubisz też filmy to ja zdecydowałbym się mimo wszystko na PS3 bo zapewnia jakość FullHD poprzez filmy na BluRay... Do tego darmowy net to też duży plus. Jeśli chodzi o pady to jak dla mnie wygrywa IKS bo po prostu lepiej leży mi w dłoni. Te DualShocki jakieś dziwne takie :] Z resztą warto też przejść się do sklepu i pomacać pady a nuż któryś będzie dla Ciebie niewygodny i wtedy po zakupie nie będzie już odwrotu :] Poza tym kolejny aspekt to używane gry jak już wcześniej wspomniałem oczywiście z wiadomych względów więcej tego jest na Xbox'a. Na PS3 jest tego mimo wszystko mniej, ale z czasem szanse się wyrównają tak przynajmniej myślę. Tak jak mówię w sensie rozrywki - gry to konsole oferują podobne doznania, teraz tylko kwestia czy chcesz mieć możność oglądania filmów w HD no i fetysz czy wolisz Sony czy Microsoft ;]