dawid.400
Forum VIP
Wszystko zależy od taktyki zespołu na dany etap. Teoretyczne mamy dwa rodzaje pomocy.Witajcie wszyscy.
Obserwuję Wasze dyskusje nt kolarstwa z zaciekawieniem i mam do Was pytanie, jako że wygląda, iż znacie się na rzeczy. A jest rzecz, która bardzo mnie ciekawi, a nie znam odpowiedzi na tę (dla mnie) zagadkę.
Mianowicie chodzi mi o to na czym polega pomoc kolegów z drużyny danemu zawodnikowi. Chodzi o dyktowanie tempa (swojemu zawodnikowi, zawodnikowi przeciwników) - nie mam pojęcia? Wytłumaczycie?
Pierwsza na etapach płaskich gdzie przeważnie drużyny mają w swoich szeregach tzw sprinterów, wtedy drużyna tworzy tzw pociąg. Czyli wychodzi na czoło peletonu i po kolei kolarze nadają tempo peletonowi a na ostatnich 300 m wypuszczają swojego lidera od sprintów na finisz. Perfekcyjnym przykładem rozgrywania sprintów była drużyna HTC niestety już nie istniejąca, jak oni wchodzili na czoło peletonu na 5 km przed metą to było pozamiatane.
Druga forma pomocy to na etapach górskich, tam zależy wszystko od taktyki zespołu. Drużyna może zdecydować się na wysokie tempo tak jechała drużyna SKY na TdF czy Liquigas na Giro. Są też opcje gregario gdzie lider na górskie etapy ma swojego indywidualnego pomocnika. Np Alejandro Valverde ma Quintane, jest to zawodnik który pomaga na trudnych podjazdach swojemu liderowi. Są też tzw stacje przekaźnikowe, oznacza to iż zespół wypuszcza najpierw swoich zawodników oczywiście z umiarem 2-3 do przodu w ucieczkę, a gdy lider decyduje się na finałową ucieczkę, tak jak dzisiaj zrobił to Contador to ma wyżej swoich pomocników i wtedy oni idą w trupa czyli nadają maksymalne tempo przez najdłuższy czas jaki są w stanie i odpadają a lider jedzie dalej i dojeżdża do kolejnego zawodnika ze swojej drużyny.