To i ja coś napiszę przed startem Vuelty. To musi być dobry wyścig. Ten hiszpański wyścig kojarzy mi się z fajnym ściganiem w górach. To mój ulubiony z Wielkich Tourów. Moim faworytem jest Nairo Quintana. Kolumbijczyk po wygraniu Giro di' Italia teraz mierzy w hiszpańską Vueltę. Będę mu na pewno mocno kibicował.
Obsada robi wrażenie, wymienię tu tylko kilka nazwisk: Quintana, Contador, Froome, Valverde, Rodriguez, Uran, Aru, Kelderman, Pinot, Evans, Talansky, Martin, van den Broeck, Zubeldia. Spokojnie można wymienić jeszcze kilku kolarzy którzy mogą powalczyć o TOP-10. Organizatorzy przygotowali dużo trudnych, górskich etapów. Wielcy tego wyścigu będą mieli gdzie powalczyć. Co istotne - nie ma długich, płaskich etapów z których przez 90% etapu wieją nudą.
Kilka słów o Polakach. Pod nieobecność Hornera Niemiec został liderem Lampre. To dobra wiadomość. Polak z dobrej strony pokazał się na Tour de Pologne i liczę, że powalczy w Hiszpanii. Na liście startowej znajduję się także Maciej Bodnar - wierny pomocnik Sagana oraz Karol Domagalski który pewnie będzie szukał szczęścia w ucieczkach.
Swoje etapy będą mieć także sprinterzy. Tam faworytami wydają się być Sagan i Degenkolb. Inni sprinterzy którzy mogą namieszać to Bouhanni, Ferrari, Matthews czy Bennati.
Kilka moich propozycji na cały wyścig:
Nairo Quintana - Chris Froome
1,66 bet365
Quintana jest moim (i nie tylko) faworytem do wygrania wyścigu. Dobrą formę pokazał ostatnio na Vuelta a Burgos wygrywając cały wyścig oraz jeden z etapów. Kolumbijczyk jest bardzo zmotywowany żeby wygrać w jednym roku dwa Wielkie Toury. Ma kilku dobrych zawodników do pomocy z Valverde na czele. Froome po nieudanym starcie w Tour de
France szuka okazji do rewanżu. Jego forma to trochę niewiadoma. Przyznam, że ten kolarz ostatnio coraz częściej kojarzy mi się z problemami - upadki, kraksy, choroby. W tej parze stawiam mocno w stronę Kolumbijczyka.
Chris Anker Sorensen nie wygra etapu
- 1,40 sportingbet
Duńczyk ma inne zadania w tym wyścigu. Skupi się na pomaganiu Contadorowi. Pewnie będzie jeden z głównych pomocników Hiszpana.
hit ????
sorry Carlitos, ale to wygląda na Ruhano bis. Do Amazonki spuścić i zapomnieć, a nie za WT się brać. Może Savio da mu szansę.
Szkoda Ag2r, bo w sumie przychodził tam z aspiracjami na lidera.
Co on ze sobą zrobił? Betancur miał porównywalny potencjał z Quintaną. Gdzie jest teraz Nairo, a gdzie Carlos...
On chyba w ogóle nie trenuję. Zastanawiam się jak profesjonalny sportowiec może zrobić taką oponę. Tu pewnie i tak pomaga mu ta obcisła koszulka. Oldboye mają lepszą sylwetkę...
Carlos Betancur nie wygra etapu -
1,285 sportingbet:wink: