dawid.400
Forum VIP
I. Wstęp i trasa wyścigu
II. Faworyci96. edycja Giro d'Italia.
Już na początku maja zainauguruje pierwszy Grand Tour w tym roku, a będzie to 96. edycja włoskiego Giro.W tym roku start jest zaplanowany na południu Włoch, który wiedzie Nas ulicami Neapolu.Następnie czasówka drużynowa.Ogólnie mamy 7 etapów płaskich, 6 pagórkowatych, 5 etapów stricte górskich oraz aż trzy czasówki ( 1 x TTT, 2x ITT ). Nieco ponad 3400 km do przejechania na 21. etapach. Na starcie tegorocznego wyścigu staną 23 ekipy - 19 ekip Protourowych oraz cztery drużyny, które otrzymały dzikie karty - Vini Fantini, Bardini, Colombia oraz Androni.
Jestem w grupie osób która po prostu uwielbia Giro. Co roku mam nadzieję że będzie to najlepszy wyścig GT Anno Domini, bo że jest to najpiękniejszy wyścig nie podlega wątpliwością. O faworytach; tytułu broni Ryder Hesjedal jego trzeba oczywiście stawiać w gronie zawodników którzy powalczą o wygraną w tegorocznym Giro. Głównym pomocnikiem Kanadyjczyka będzie Peter Stetina. Ten duet może solidnie pomieszać szyki pozostałym drużynom i zawodnikom. Mocna drużyna jeśli chodzi o TTT więc Ryder będzie się ponownie liczył. Vincenzo Nibali, dla mnie Sycylijczyk jest głównym faworytem tego wyścigu. Jest w kapitalnej formie. Astana dobrze jeździ na czas a to jest bardzo istotne. Popularny Rekin zabiera do pomocy znakomitych Gregario w osobach Tiralongo, Agnoliego, Keissakova czy też Brajkovica. Oczywiście jeśli wymieniamy to trzeba zaliczyć do tego grona Sir Bradli Wigginsa. Brytyjczyk kapitalnie jeździ na czas i on sporo zyskuje dzięki 3 czasówkom które czekają na zawodników. Sky oparty na dwóch Kolumbijczykach czyli Uranie i Henao. Do tego Siwcow i Cataldo. Ja już się boję co będzie się działo na podjazdach jak Kolumbjany wezmą się za robotę. Na Giro mam zawsze słabość do Rujano i zawodnik z Vacensoleil musi być wymieniony w gronie faworytów. Chociaż on sezonu na razie nie ma udanego. W gronie faworytów nie może zabraknąć Miszele Scarponiego wspomaganego przez naszego rodaka Przemka Niemca. Niemiec a raczej Polak jest w wysokiej formie i moim zdaniem TOP10 jest w jego zasięgu. Mocny zespół wystawia AG2R z Pozzovivo i Bentacourem na czele a wspomagać ich będzie Dupont. Blanco stawia na człowieka ze szkła Gesinka wspomagać mu będzie Krujswijk oraz Wilco Kelderman. Na papierze wygląda dobrze ale wyjedzie pewnie jak zawsze czyli słabo. BMC stawia na Evansa. Australijczykowi brakuje kilometrów, dziwi mnie taka taktyka bo ma przecież jechać na TdF w roli lidera. Jednak jeśli Evans wybiera Giro to w TdF postawią pewnie na Tidżeja. Z szacunku do zawodnika trzeba wymienić Basso ale on nic nie zdziała na Włoskiej Ziemi. Ale trzeba. Liderem Saxo Banku będzie Rafał Majka, w górach będzie w pojedynkę walczył bo nie ma zespołu który go wspomoże, ale serducho do walki jest i oby tylko nogi pedałowały jak trzeba. Wśród czarnych koni trzeba wymienić Atapumę z Colombi. Gorkę Verdugo oraz Samuel Sanchez z Euskaltelu. Brambillę z Omegi Pharma, oraz Garzeliego, Di Lucę oraz Santamborgio z Vini Fantini. Zapomniałem całkowicie o Movistarze, ale co się dziwić skoro olewają ten wyścig. Szkoda że nie jedzie Quintana bo dla mnie byłby nr 1 w takim razie. Ale Benat Intxausti, Cobo i Capecchi mogą też namieszać.
III. Rozkład jazdy
Stage: 1 - 4 May : Napoli, 130.00 km
Stage: 2 - 5 May : Ischia - Forio TTT, 17.40 km
Stage: 3 - 6 May : Sorrento - Marina di Ascea, 222.00 km
Stage: 4 - 7 May : Policastro Bussentino - Serra San Bruno, 244.00 km
Stage: 5 - 8 May : Cosenza - Matera, 203.00 km
Stage: 6 - 9 May : Mola di Bari - Margherita di Savoia, 169.00 km
Stage: 7 - 10 May : San Salvo - Pescara, 177.00 km
Stage: 8 - 11 May : Gabicce Mare - Saltara ITT, 54.80 km
Stage: 9 - 12 May : San Sepolcro - Firenze, 170.00 km
Stage: 10 - 14 May : Cordenons - Altopiano del Montasio, 167.00 km
Stage: 11 - 15 May : Tarvisio - Vajont, 182.00 km
Stage: 12 - 16 May : Longarone - Treviso, 134.00 km
Stage: 13 - 17 May : Busseto - Cherasco, 254.00 km
Stage: 14 - 18 May : Cervere - Bardonecchia, 168.00 km
Stage: 15 - 19 May : Cesana Torinese - Col du Galibier, 149.00 km
Stage: 16 - 21 May : Valloire - Ivrea, 238.00 km
Stage: 17 - 22 May : Caravaggio - Vicenza, 214.00 km
Stage: 18 - 23 May : Mori - Polsa ICTT, 20.60 km
Stage: 19 - 24 May : Ponte di Legno - Val Martello, 139.00 km
Stage: 20 - 25 May : Silandro - Tre Cime di Lavaredo, 203.00 km
Stage: 21 - 26 May : Riese Pio X - Brescia, 197.00 km
IV. Oferta u bukmacherów
V. Składy drużyn
http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjM2Nzg=
VI. Potrzebne linki
http://www.gazzetta.it/Speciali/Giroditalia/2013/it/index.shtml
http://cyclingfans.com/
http://www.cyclingfever.com/editie.html?editie_idd=MjM2Nzg=
Zapraszam do dyskusji, podawania typów, ciekawostek o wyścigu.