Dziś przed zawodnikami bardzo trudny, górski etap. Kolarze będą dwukrotnie wspinać się pod Alpe d’Huez. Prawie 14 kilometrowy morderczy podjazd, który dokona kolejnej selekcji w peletonie. Ciekawe, czy któryś z faworytów spróbuję atakować już na pierwszym podjeździe. Spodziewam się jednak, że nikt się nie będzie próbował szarżować podczas pierwszej wspinaczki i Froome + Richie Porte będą wszystko kontrolować. Zawodników Sky może zgubić tylko koalicja Saxo + Belkin + Quintana + Rodriguez. Zmasowane ataki mogą zmęczyć Skybot, ale do tego chyba nie dojdzie. Nikt chyba nie wierzy, że można zgubić Froome'a, a poza tym każdy ma swoje interesy.
Tak czy inaczej liczę na duże emocje podczas dzisiejszego etapu.
Robert Gesink
– Romain Bardet 1,70 unibet 25 - 16
Podoba mi się ten typ. Wspomnieli o nim
michalchojnice i
sumada90. Gesink jest tylko pomocnikiem w Belkin i pewnie szybko się ujedzie. Tak naprawdę nie walczy o nic w tym wyścigu. Bardet jest teraz najlepszym Francuzem w generalce. To na pewno dodatkowo go zmotywuję. Jest solidnym góralem. Na pewno nie będzie wspinał się z najlepszymi, ale powinien być koło 20-30 miejsca, a to powinno wystarczyć na Gesinka.
Roman Kreuziger - Jakob Fuglsang
1,32 unibet 12 - 10
Tutaj mam zdecydowanego faworyta którym jest Czech. Wczoraj dzięki dobrej czasówce awansował na podium w generalce. Do tej pory spisuję się górach dużo lepiej od Fuglsanga. Kreuziger i Contador na pewno będą próbowali atakować Froome'a. Wg mnie Fuglsang nie wytrzyma tempa najlepszych i przyjedzie ze stratą do nich. O Kreuzigera jestem spokojny, jest w bardzo dobrej formie. Contador też raczej go nie wyżyłuję, bo Czech jest 3 generalce. Dla Saxo dwójka zawodników na podium to bardzo dobry wynik.
Do przemyślenia też:
Joaquin Rodriguez -
Roman Kreuziger 3,50 tobet
Czy Purito jest aż takim faworytem w tej parze? Czy tak naprawdę w ogóle jest faworytem?
Daniel Moreno - Igor Anton
1,52 sportingbet
21 -17
Pojedynek dwóch Hiszpanów. Na Mont Ventoux o minutę lepszy był Moreno. Jego głównym zadaniem jest pomoc Purito. Ze swojej roli wywiązuję się dobrze, a później nie odpuszcza i przyjeżdża blisko najlepszych zawodników. Dziś powinno być podobnie, ale to raczej wystarczy na Antona. Zawodnik Euskaltel nigdy nie przekonywał mnie w górach, a kreowany jest na świetnego górala. W generalce także lepszy jest Moreno.
Christopher Froome - Nairo Quintana
1,50 sportingbet
7 - 4
W tym wyścigu jest tak, że jeśli Froome chce to wygrywa. Dziś na pewno będzie pełna kontrola + próba powiększenia przewagi w generalce. Quintana nie da rady go odczepić w górach, a jeśli przyjadą razem to zawodnik Sky nie lubi nikomu oddawać wygranej na mecie. Na zjazdach Kolumbijczyk też nie błyszczy, a chyba tam można urwać Froome'a.