>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Kolarstwo 2011 - Tour de France

Status
Zamknięty.
dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Tour de France 2011

Już niebawem kolejny wyścig dookoła Francji. Tytułu broni Hiszpan Alberto Contador, który w ubiegłym roku wyprzedził Andyego Schlecka i Denisa Mienszowa. Również w tym roku Hiszpan wydaje się być faworytem, swoje znakomite przygotowanie potwierdził w tegorocznym Giro d&#39;Italia, gdzie nie miał konkurencji. Jego celem jest wygranie 3 Wielkich Tourów w jednym roku, jedno zwycięstwo już ma więc czas na kolejne. Napewno do walki o Le maillot jaune włączy się młodszy z braci Schleck. Ciekawy jestem postawy Ivana Basso który nie do końca jest przygotowany do Wielkiej Pętli. Ale znając klasę tego zawodnika wszystkiego można się spodziewać.
Rozkład jazdy:

▶ 1 etap - 2 lipca - Passage du Gois - Mont des Alouettes - profil trasy i ostatnie km
▶ 2 etap - 3 lipca - Les Essarts - Les Essarts - profil trasy i ostatnie km
▶ 3 etap - 4 lipca - Olonne-sur-Mer - Redon - profil trasy i ostatnie km
▶ 4 etap - 5 lipca - Lorient - Mûr-de-Bretagne - profil trasy i ostatnie km
▶ 5 etap - 6 lipca - Carhaix - Cap Fréhel - profil trasy i ostatnie km
▶ 6 etap - 7 lipca - Dinan - Lisieux - profil trasy i ostatnie km
▶ 7 etap - 8 lipca - Le Mans - Châteauroux - profil trasy i ostatnie km
▶ 8 etap - 9 lipca - Aigurande - Super-Besse - profil trasy i ostatnie km
▶ 9 etap - 10 lipca - Issoire - Saint-Flour - profil trasy i ostatnie km
▶ -------- 11 lipca - dzień przerwy
▶ 10 etap - 12 lipca - Aurillac - Carmaux - profil trasy i ostatnie km
▶ 11 etap - 13 lipca - Blaye-les-Mines - Lavaur - profil trasy i ostatnie km
▶ 12 etap - 14 lipca - Cugnaux - Luz-Ardiden - profil trasy i ostatnie km
▶ 13 etap - 15 lipca - Pau - Lourdes - profil trasy i ostatnie km
▶ 14 etap - 16 lipca - Saint-Gaudens - Plateau de Beille - profil trasy i ostatnie km
▶ 15 etap - 17 lipca - Limoux - Montpellier - profil trasy i ostatnie km
▶ --------- 18 lipca - dzień przerwy
▶ 16 etap - 19 lipca - Saint-Paul-Trois-Châteaux - Gap - profil trasy i ostatnie km
▶ 17 etap - 20 lipca - Gap - Pinerolo - profil trasy i ostatnie km
▶ 18 etap - 21 lipca - Pinerolo - Col du Galibier - profil trasy i ostatnie km
▶ 19 etap - 22 lipca - Modane - L&#39;Alpe-d&#39;Huez - profil trasy i ostatnie km
▶ 20 etap - 23 lipca - Grenoble - Grenoble - profil trasy i ostatnie km
▶ 21 etap - 24 lipca - Créteil - Paryż - profil trasy i ostatnie km

Wszystkie etapy będzie można obejrzeć za pośrednictwem kanału Eurosport.
Polecam bo świetna para komentatorów sprawia że wyścig wcale nie
jest nudny co wydawałoby się oczywiste.​

Na forum miał się odbyć konkurs kolarski ale chyba bardziej mi i Qoziemu zależało na organizacji konkursu i popularyzacji tego sportu niż Administracji. Trudno ja na tym nic nie tracę.
Zapraszam do kulturalnej dyskusji, żadnych spin, analizujemy, typujemy pomagamy sobie nawzajem i trzepiemy kasiore. Zapraszam i powodzenia wszystkim :!:

Otrzymane punkty reputacji: +6
qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
Świetnie, w takim razie może podzielmy to iż Twój jak i ten mój post będą &#39;&#39;skarbami kibica&#39;&#39; na te TdF także jeśli możesz to dokończ kwestię dotyczące tras, ja zaś zajmę się składami drużyn i będę uzupełniać tego posta stopniowo aby było wszystko jasne.

Od wieczora zacznę uzupełniać.

Na początek napiszę iż świetna praca Dawida i dobry start jeśli chodzi o wielką Pętlę, jest to co najważniejsze, ja dodam jeszcze od siebie to iż wytłuszczonym drukiem to prawda, cóż niestety nie z Naszej winy tak wyszło, ale nam bardzo zależało aby przez formę konkursu popularyzować tą dyscyplinę na forum, ale będziemy musieli działać tak jak działamy.

Pierwsze dwa posty to swoiste skarby kibica, które przedstawią podstawowe informacje na temat wyścigu, mam nadzieje, że pomoże to w dobrym typowaniu.
Ja zajmę się ekipami na Tour.

Lista ekip, które wystartują na TdF wynosi 22 drużyny, 18 drużyn są z rankingu UCI [ taka jakby najlepsza liga ] oraz 4 drużyny otrzymały od organizatorów dzikie karty, nie ma się co dziwić, że te karty dostały francuskiej drużyny.Z ciekawszych drużyn zabraknie GEOXa gdzie jeździ Menchov czy Sastre.

Lista drużyn :

1.Omega Pharma-Lotto (Bel)
2.Quickstep Cycling Team (Bel)
3.Saxo Bank Sungard (Den)
4.Euskaltel-Euskadi (Spa)
5.Movistar Team (Spa)
6.Ag2R La Mondiale (Fra)
7.Sky Procycling (GBr)
8.Lampre - ISD (Ita)
9.Liquigas-Cannondale (Ita)
10.Pro Team Astana (Kaz)
11.Team Leopard - Trek (Lux)
12.Rabobank Cycling Team (NEd)
13.Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team (Ned)
14.Katusha Team (Rus)
15.BMC Racing Team (USA)
16.HTC-Highroad (USA)
17.Team Garmin-Cervelo (USA)
18.Team Radioshack (USA)
19.Cofidis, Le Credit En Ligne (Fra)*
20.Saur - Sojasun (Fra)*
21.FDJ (Fra)*
22.Team Europcar (Fra)*

Otrzymane punkty reputacji: +4
D 3,3K

davey_watt

Użytkownik
Pozycja obowiązkowa ???? :
http://www.youtube.com/watch?v=mN7A-CxG2kc
Regulamin:
http://www.letour.fr/2011/TDF/COURSE/docs/reglement.pdf
Kolejny rok z rzędu, nie ma bonifikat.
Zmieniły się zasady punktowania. Na płaskich etapach zwiększono do 45 punktów za zwycięstwo. Również zmiana w punktowaniach lotnych premii. Teraz na etapie będzie tylko jedna, ale za to punktowana od 20 punktów dla 15 najlepszych. Ciekawe.
I zmieniono durnowatą zasadę dublowania punktów, na praktycznie każdej górskiej premii. Teraz tylko premie na podjazdach na metę będą punktowane podwójnie - Luz Ardiden, Plateu de Beille, Galibier, Alpe d&#39;Huez.
Co ciekawe na HC(20,16,12,8,4,2pkt) i 1 kat(10,8,6,4,2,1) punktuje teraz tylko 6 kolarzy, 4 na 2kat(5,3,2,1), 2 na 3 kat(2,1) i 1 zawodnik na 4 kat. dostanie 1 punkcik :grin: Fajna zmiana, skończy się ciułanie punktów na &quot;wiaduktach&quot;.

O i już pojawiają się pierwsze typy u buków ????
Z longtermów przyjemnie wygląda: Samu Sanchez TOP6 i Gilbert over 1.5 etapu. Kursy na oba powyżej 2, więc zagrałem.

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Że ne pe pa le franse :razz:
Punktacja bardzo dobrze że zmieniona, nie będzie niezdrowej rywalizacji jak to było do tej pory.
Qozi Ty wprowadzaj te składy bo ci wygaśnie możliwość edycji posta ????
A tak na poważnie to jak już wszystko będzie to można po 1-2 zdania do każdej drużyny napisać, kto w górach, kto na płaskim, pod kogo pojadą itp. Będzie łatwiej do typowania ;) Jak myślisz? chyba dobre co
Ja sobie życzę aby w tym roku były takie akcje jak ta:
http://www.youtube.com/watch?v=27SFeKk2LpY&amp;amp;feature=player_embedded
Aha i z tym konkursem to żartowałem ???? (może coś będzie)

grzesio 91,5K

grzesio

Forum VIP
Nie sadze.
Ostatnim czasy moda w TdF jest na nieatakowanie , czyli dojechania faworytów w swej grupie , nie odpuszczanie na kilka sekund i czarowanie.
Większość ciekawych etapów została zepsutych tym czarowaniem , potrzebny jest zawodnik pokroju Armstronga , Merckxa czy innych słynnych górali jak Bahamontes.
W tym roku pewnie znów całe podium wyrobi się w 2 minuty i czasówka o wszystkim rozstrzygnie.
Wiem , że w 2003 Landis wygrał przez doping , ale tamten rok był ciekawy , bo co chwilę ktoś się zmieniał na prowadzeniu , ciągłe zmiany liderów , akcje.
Za Armstronga to samo.
Pierwszy etap dla klasyków tak sądze. Może Hushovd coś powalczy , bo takie etapy wygrywał kiedyś na TdF

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
Qozi Ty wprowadzaj te składy bo ci wygaśnie możliwość edycji posta
Przyznam, że rzuciłem się trochę z motyką na słońce bo żaden team jeszcze nie podał oficjalnych składów na TdF także nie mogę nic podawać, dopiero myślę, że w przyszłym tygodniu coś ruszy.Po proszę jakiegoś Moda, żeby wrzucił do mojego posta albo coś.

A tak na poważnie to jak już wszystko będzie to można po 1-2 zdania do każdej drużyny napisać, kto w górach, kto na płaskim, pod kogo pojadą itp. Będzie łatwiej do typowania Jak myślisz? chyba dobre co
Dokładnie o tym myślałem, a konkretnie o formie jaką mamy w tym poście : &gt;&gt;KLIK&lt;&lt; i nie ukrywam też, że jeśli TBM znazał by chwilę czasu na takie właśnie opisanie to byłoby to bardzo pomocne bo ja podczas Dauphine z tego korzystałem, bardzo dobry skarb wiedzy.

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
Składy ekip na Tour de France 2011 :
1.
Omega Pharma-Lotto (Bel) -&gt; Sebastian Lang, Jurgen Roelandts, Marcel Sieberg, Jurgen Van de Walle, Jelle Vanendert,Frederik Willems, Philippe Gilbert, Jurgen Van den Broeck,Andre Greipel.

2.
Quickstep Cycling Team (Bel) -&gt; Tom Boonen, Sylvain Chavanel, Gerald Ciolek, Kevin De Weert, Dries Devenyns, Addy Engels, Jérôme Pineau, Gert Steegmans, Niki Terpstra.

3.
Saxo Bank Sungard (Den) -&gt; Alberto Contador, Richie Porte, Dani Navarro, Jesús Hernández, Chris Sorensen, Nicki Sorensen, Baden Cooke i Juan José Haedo.

4.
Euskaltel-Euskadi (Spa) -&gt; Samuel Sánchez, Egoi Martínez, Gorka Verdugo, Amets Txurruka, Rubén Pérez, Iván Velasco, Alan Pérez, Pablo Urtasun i Gorka Izagirre

5.
Movistar Team (Spa)
-&gt; Imanol Erviti, Rui Alberto Faria da Costa, José Iván Gutiérrez Palacios, Beñat Intxausti Elorriaga, Vasili Kiryienka, José Joaquín Rojas Gil oraz 3 zawodników spośród (Andrey Amador Bikkazakova, David Arroyo, Ángel Madrazo Ruiz, Branislau Samoilau, Francisco José Ventoso Alberdi).

6.
Ag2R La Mondiale (Fra)
-&gt; Maxime Bouet, Hubert Dupont, John Gadret, Sébastien Hinault, Blel Kadri, Sébastien Minard, Jean Christophe Péraud, Christophe Riblon, Nicolas Roche.

7.
Sky Procycling (GBr) -&gt; Edvald Boasson Hagen (Nor), Juan Antonio Flecha (Spa), Simon Gerrans (Aus), Christian Knees (Ger), Ben Swift (GB), Geraint Thomas (GB), Rigoberto Uran (Col), Bradley Wiggins (GB),Xabier Zandio (Spa)

8.
Lampre - ISD (Ita)
-&gt; Grega Bole, Matteo Bone, Damiano Cunego, Francesco Gavazzi, Danilo Hondo, Andrey Kashechkin, David Loosli, Adriano Malori, Alessandro Petacchi.

9.
Liquigas-Cannondale (Ita)
-&gt; Ivan Basso, Maciej Bodnar, Kristjan Koren, Paolo Longo, Daniel Oss, Maciej Paterski, Fabio Sabatini, Sylwester Szmyd, Alessandro Vanotti.

10.
Pro Team Astana (Kaz)
-&gt; Remy Di Gregorio, Dimitry Fofonov, Maxim Iglinskiy, Roman Kreuziger, Paolo Tiralongo, Tomas Vaitkus, Alexandre Vinokourow, Andrey Zeits.

11.
Team Leopard - Trek (Lux) -&gt; Andy Schleck,Frank Schleck, Joost Posthuma, Stuart O&#39;Grady, Fabian Cancellara, Jens Voigt, Jakob Fuglsang, Linus Gerdemann,Maxime Monfort.

12.
Rabobank Cycling Team (Ned) -&gt; Luis León Sánchez, Carlos Barredo, Juan Garate, Bauke Mollema, Laurens ten Dam, Lars Boom, Maarten Tjallingii i Grischa Niermann, Robert Gesling.

13.
Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team (Ned) -&gt; Borut Bozic, Romain Feillu, Thomas De Gendt, Johnny Hoogerland, Björn Leukemans, Marco Marcato, Wout Poels, Rob Ruijgh, Lieuwe Westra.

14.
Katusha Team (Rus)
-&gt; Pavel Brutt, Denis Galimzyanov, Vladimir Gusev, Mikhail Ignatiev, Vladimir Isaichev, Vladimir Karpets, Alexandr Kolobnev, Egor Silin, Yury Trofimov.

15.
BMC Racing Team (USA) -&gt; Brent Bookwalter (USA), Marcus Burghardt (GER), Cadel Evans (AUS), George Hincapie (USA), Amaël Moinard (FRA), Steve Morabito (SUI), Ivan Santaromita (ITA), Manuel Quinziato (ITA), Michael Schär (SUI).

16.
HTC-Highroad (USA)
-&gt; Lars Bak, Mark Cavendish, Bernhard Eisel, Matthew Goss, Tony Martin, Dany Pate, Mark Renshaw, Tejay Van Gardener, Peter Velits.

17.
Team Garmin-Cervelo (USA)
-&gt; Tom Danielson, Julian Dean, Tyler Farrar, Ryder Hesjedal, Thor Hushvod, David Millar, Johan Van Summeren, Christian Vandevelde, David Zabriskie.

18.
Team Radioshack (USA) -&gt; Janez Brajkovic, Chris Horner, Markel Irizar, Andreas Klöden, Levi Leipheimer, Dmitriy Muravyev, Sérgio Paulinho, Yaroslav Popovych, Haimar Zubeldia.

19.
Cofidis, Le Credit En Ligne (Fra)
-&gt; Samuel Dumoulin, Leonardo Daque, Julien El Fares, Tony Gallopin, David Moncoutie, Rein Taaramae, Tristan Valentin oraz 2 zawodników spośród (Mickael Buffaz, Damien Monier, Nicolas Vogondy, Roman Zingle).

20.
Saur - Sojasun (Fra)
-&gt; Jerome Coppel, Arnaud Coyot, Anthony Delaplace, Jimmy Engoulvent, Jeremie Galland, Jonathan Hivert, Fabrice Jeandesboz, Laurent Mangel, Yannick Talabrandon.

21.
FDJ (Fra)
-&gt; William Bonnet, Sandy Casar, Mickael Delage, Arnold Jeannesson, Giani Meersman, Remi Pauriol, Anthony Roux, Jeremy Roy, Arthur Vichot.

22.
Team Europcar (Fra)
-&gt; Yukia Arashiro, Anthony Charteau, Sebastien Chavanel, Cyril Gautier, Vincent Jerome, Christophe Kern, Pierre Roland, Sebastien Turgot, Thomas Voeckler.

* Lista będzie uzupełniana na bieżąco.
** Kursywą są zaznaczeni liderzy ekip.
*** Numeracja zgodna z tą, którą poddałem w drugim poście tego tematu.

Otrzymane punkty reputacji: +7
dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Qozi pozwoliłem sobie dokończyć uzupełnianie składów, bo prawie wszystko już jest jasne. Ktoś odpowiedni to przekopiuje do twojego postu i będzie bajera.
Mamy konkurs, za tydzień rusza TdF a tu straszne pustki i temat umarł, jutro raczej napiszę do każdego zespołu jakąś charakterystykę, pod kogo pojadą co gdzie i jak, wiadoma sprawa.
Jeszcze raz zapraszam do dyskusji już oferta na typy długoterminowe nieśmiało ale się pojawiła u niektórych buków. Jest z czego wybierać a niektóre typy uśmiechają się aby je zagrać. Także nakurwiajta z analizami i typami. Bo jak to bez długoterminówek, to nie jest zabawa :razz:

szakal1991 362

szakal1991

Użytkownik
No to pojedziemy od czegoś trzeba zacząć, od kilku ładnych lat sledze poczynania kolarzy NA Tur de France i w tym sezonie jak i w poprzednich walkę o zwycięstwo stoczą Alberto z Andym i w tym roku sądzę że zwycięsko również wyjdzie Hiszpan
Contador wygra Tur @ 1,66
Generalna(bez Contadora) Schleck @1.57
oba te typy oceniam dość pewnie bo uważam ze Alberto pierwszy a Andy drugi nawet więcej szans daje na drugi typ ????
A teraz perełki wpadające w oczko ;)
Andy wygra etap @1,40[/I] mysle zę uciekna razem w górach i Alberto będzie liderem i odda zwycięstwo etapowe Luksemburczykowi...
Fabian Cancellara wygra etap @ 1,83 myśle ze prolog należeć będzie do niego jak to się zazwyczaj dzieje + czasówka może
Punktowa to oczywiscie Mark Cavendish 2.50 nie moze być inaczej jak się wygrywa po 5 etapów na turze
hmmm Najlepszy góral ja bym spróbował Sylvain Chavanel lub Jerome Pineau lubią góry dobrzy górale i kurs 19 ????
czekam na dyskusje w temacie ???? luzne typki na szybko ????
najprostsze środki są najlepsze czy opłaca się znowu ulokować pieniązki na Contadora ? ????
Wszystkie kursy oczywiscie bet365
????

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Szakal1991 do konkursu się zapisz a nie ????
Jak możesz to podaj buki z których brałeś kursy. Ja wiem że to Bet365 ale wiesz o co chodzi.
Co do Contadora to chyba nie ma konkurencji, jednak z drugiej strony coś tam mówi że jest zmęczony po Giro. Ja podziękuję grać Win po kursie @1,66.
Bet na wygraną Cancellary wygląda dobrze zazwyczaj demoluje czasówki i pewnie głównie w tym Tourze nastawi się na zwycięstwo etapowe.
Co do typowania najlepszego górala trzeba wziąć pod uwagę zmianę punktowania górskich premii, bo to będzie szalenie ważne.

tbm 642

tbm

Forum VIP
Zwracam uwagę, że organizatorzy TdF podobnie jak na Giro starają się urozmaicać trasy etapów. I nawet kiedy etap wydaje się teoretycznie płaski, to gdzieś jest haczyk... np. w postaci ostatniego 1km pod górkę, albo etapu gdzie zapowiada się, że wiatr może odgrywać dużą rolę.
Poszczególne ekipy postaram się opisać dziś wieczorem lub jutro.
Cadel Evans - Robert Gesink 2 - 1,75 w Tobet
Jurgen Van den Broeck - Samuel Sanchez 1 - 2,35 w Tobet
Jeszcze tego nie grałem, ale takie typy na generalkę chodzą mi po głowie. Evans ok na czas może nadrobić nad Gesinkiem, ale w górach niemal każdego roku przynajmniej na jednym etapie miewa problemy. Gesink na Dauphine w końcówce pokazywał się z dobrej strony. Ekipa ustawiona pod niego. Nie pamiętam żeby kiedykolwiek w Rabobanku było tylu gorali: Mollema, Ten Dam, Barredo czy LuLu Sanchez.
Van den Broeck w zasadzie nie może liczyc na wielką pomoc ekipy bo się nastawili na trzy cele. Gilbert na etapy klasyczne, Greipel na płaskie, a Jurgen został na generalkę. Jak za lat juniorskich - poprawił swoją jazdę na czas co może być istotne w kontekście walki o czołówkę. Sanchez super kolarz, ale w 3 tygodniowym wyścigu miewa kryzysy. Jurgen mocny w Dauphine, powinien być mocny w Tourze.

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
Cadel Evans - Robert Gesink 2 - 1,75 w Tobet
Dokładnie o tym samym myślałem.Dało mi to do myślenia podczas Dauphine gdzie Gesling pod koniec zasygnalizował dobrą formę, a i Rabobank wspominał, że etap przygotowań poszedł dobrze.Przez TdF wspominali, że jadą po podium co uważam za w sumie realne.Evans jakoś mi nie pasuje, nie widzę aby ktoś mógł mu pomagać, a właśnie o Holendra widzę Molleme czy Barredo, którzy są bardzo skuteczni w górach.Świetny typ ze świetnym kursem.
Nie wiem czy będę mieć neta teraz, ale nie polecam grać na płaskich etapach Hagena z Sky bo dostał półpaśca i odpuścił Mistrzostwa Norwegii, nie wiadomo w jakiej dyspozycji będzie na Pętlę.
Wyruszam, będę dalej relacjonować i pisać z Francji.
Fabian Cancellara wygra etap @ 1,83 myśle ze prolog należeć będzie do niego jak to się zazwyczaj dzieje + czasówka może
W tym roku nie ma prologu, organizatorzy zrezygnowali i dlatego jest taki duży kurs, jedyna szansa na wygranie etapu przez Fabiana to czasówka w Grenoble [ tak, będę oglądać na żywo ???? ] choć jest dość długa i bardzo mocno Martin się na nią sadzi.

Otrzymane punkty reputacji: +2
szakal1991 362

szakal1991

Użytkownik
A widzisz Qozi to nie wiedziałem że nie ma prologu odrazu tak wysoki kurs wydawał mi się podejżany bo patrzać wstecz (nie chce zaglądać do statystyk) sądze że przez ostatnie 4-5 tal wygrywał chociaż 1 etap na turze moze się myle...

Tak sobie przegraladam oferte TOP 10 i wpadł mi w oko słowneniec Brajkovic lider grupy RadioShack tak jak TBM pisał cała grupa będzie jechać pod niego i mozę znajdzie się pod koniec 10 kurs kuszący...@ 3,25

w H2H maja tylko 1 zakładzik Alberto vs Reszta już 1,70 na hiszpana

bet365

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Tak jak mówiłem tak zrobię, kilka słów o każdej drużynie startującej w TdF, jakbym pisał głupoty to TBM popraw mnie ;)

Omega Pharma-Lotto - Jurgen Van den Broeck
to zdecydowany lider tego zespołu doby występ w Dauphine powinien być namiastką dobrej dyspozycji w tegorocznym TdF. Warto stawiać na tego zawodnika jedzie pod generalkę, mocni z tej grupy będą również Philippe Gilbert i André Greipel. Na etapach płaskich o wygrane ma walczyć André Greipel. Natomiast Gilbert na początku wyścigu może być szczególnie groźny.
Quickstep Cycling Team - Kevin De Weert, jedna ze słabszych ekip na TdF. Myślę że celem będzie walka o zwycięstwa etapowe. Bo o generalkę za bardzo nie ma tam kto jechać. No i napewno będą zabierali się w ucieczki.
Saxo Bank Sungard - Alberto Contador, Hiszpan jest faworytem do wygrania TdF. Niekwestionowany lider zespołu w górach będą mu pomagali Riche Porte (on z kolei miał być liderem drużyny na wypadek braku startu Contadora w TdF), mocny w górach będzie Navarro, do pomocy również są Nicki i Chris Sorensen, na płaskich etapach Haedo może powalczyć.
Euskaltel-Euskadi - Samuel Sanchez, drużyna podporządkowana temu zawodnikowi, ma walczyć o generalkę. Bardzo mocni pomocnicy Martinez i Txurruka jeden etap górski może paść ich łupem. Na płaskich etapach raczej nie będą mieli za dużo do powiedzenia.
Movistar Team - José Iván Gutiérrez niby potrafi jeździć w górach jednak nie jest to zawodnik który może walczyć mocno o generalkę. Może jakiś wygrany etap i TOP15 w całym TdF.
Ag2R La Mondiale - John Gadret i Nicolas Roche ciekawe jak rywalizacja wewnątrz zespołu wpłynie na obu zawodników, nie od dziś wiadomo że nie przepadają za sobą. Zespół ma jechać głównie pod Gadreta jeśli solidnie pomogą mu Roche i Jean Christophe Péraud to może nawet TOP3 być w zasięgu Francuza.
Sky Procycling -
Bradley Wiggins, po wygranej w Criterium du Dauphine to właśnie Brytyjczyk będzie liderem grupy Sky. W górach szczególnie będzie mu pomagał Kolumbijczyk Rigoberto Uran. Na płaskich etapach miał rządzić Hagen, ale jeśli był/jest chory to może być problem dla zespołu.
Lampre - ISD - Damiano Cunego, raczej liderem będzie Cunego, niestety w zespole nie jedzie Przemek Niemiec. Zespól dość ciekawy powrót po banicji Kashechkina. Na płaskich etapach ma walczyć Petacchi, nie on nie ma walczyć on ma wygrywać płaskie etapy.
Liquigas-Cannondale - Ivan Basso ma być liderem zespołu i ma walczyć o wygranie TdF. Jego przygotowania do TdF skomplikowały się kiedy upadł na Etnie podczas treningu. Tak jak mamy w piłce Polską Borussię tak w TdF mamy polski Liquigas. Aż 3 Polaków wystartuje z tego zespołu w TdF. Szczególnie Sylwester Szymd ma pomagać i jeździć w górach z Basso. Ekipa mocna na górskie etapy, jeśli Basso będzie w pełni gotowy do startu to będzie ciekawie. Napewno w górskich eaptach wysoko będzie Szmyd i warto będzie na niego stawiać.
Pro Team Astana - Alexandre Vinokourow wszystko w tym zespole podporządkowane Vinokourowowi. Ma walczyć o generalkę, w górach mocny może być Roman Kreuziger i Paolo Tiralongo.
Team Leopard - Trek - Andy Schleck, zespoł jedzie pod Andego Schlecka. Rok temu Andy był drugi w TdF i powiedział że wyścig przegrał przez to że jego brat wycofał się z wyścigu już na początku Touru. Jeśli w tym roku sytuacja się nie powtórzy to mogą zdetronizować Contadora. Zespól będzie bardzo mocny w górach. O czasówkę będzie walczył Cancellara.
Rabobank Cycling Team - Robert Gesink, bardzo mocna drużyna w górach chyba jednaj z najmocniejszych. Liderem powinien być Gesink. Może spokojnie walczyć w pudło w TdF. Moim zdaniem wygrają etap 19 czyli zdobędą Holenderską górę L’Alpe d’Huez.
Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team -
Grupa harcowników będą zabierali się w ucieczki brak zawodnika który by powalczył o generalkę.
Katusha Team - Vladimir Karpets, jest liderem zespołu jednak nigdy nie przeskoczy odpowiedniego poziomu, szału w TdF nie zrobi może TOP15.
BMC Racing Team - Cadel Evans, w grupie jedzie jeden z faworytów do wygrania TdF. Jeśli w górach pomoże mu George Hincapie (tak jak pomagał Armstrongowi) to Cadel będzie bardzo groźny. No i czasówka to będzie mocna strona Evansa.
HTC-Highroad - Tony Martin, mocna ekipa faworyci do wygrania drużynowej czasówki, a do jazdy indywidualnej mocno szykuje się Martin. W górach mogą powalczyć. A na płaskich etapach dominator Mark Cavendish który zapowiada że jest w najwyższej formie w swojej karierze.

Team Garmin-Cervelo - Christian Vandevelde
, ciekawy zespół myślę że więcej mógłby napisać o tej drużynie Qozi. Ciekawa ekipa w górach jednak bez znaczącego lidera TOP10 powinno być dobrym wynikiem.
Team Radioshack - Janez Brajkovic, drużyna podporządkowana pod Brajkovica, mocna w górach, Chris Horner, Andreas Klöden, Levi Leipheimer, Yaroslav Popovych mogą solidnie mieszać w czołówce.
Cofidis, Le Credit En Ligne - jedna z ekip która dostała dziką kartę TdF nie zwojują Moncoutie, Dumoulin i Taaramae mogą powalczyć ale ja ich za bardzo nie widzę.
Saur - Sojasun - Jerome Coppel zdecydowanym liderem jest Coppel, młody ambitny kolarz. Walki napewno nie będzie można mu odmówić ale próżno szukać partnera z zespołu który pomógłby w tych trudnych momentach. Płaskie etapy to Talabardon, będą szukali wygranych etapowych i zabierali się w ucieczki.
FDJ - Sandy Casar ale on już jest za stary aby coś osiągnąć w wielkim Tourze.
Team Europcar - Thomas Voeckler ambitny kolarz może trochę powalczyć.

Mam nadzieję że nie popełniłem żadnych rażących błędów i przyda się takie coś w typowaniu TdF.

tbm 642

tbm

Forum VIP
Tak sobie przegraladam oferte TOP 10 i wpadł mi w oko słowneniec Brajkovic lider grupy RadioShack tak jak TBM pisał cała grupa będzie jechać pod niego i mozę znajdzie się pod koniec 10 kurs kuszący...@ 3,25
Ja nic nie mówiłem, że Brajkovic będzie liderem Radioshack ;)
Team Radioshack - Janez Brajkovic, drużyna podporządkowana pod Brajkovica, mocna w górach, Chris Horner, Andreas Klöden, Levi Leipheimer, Yaroslav Popovych mogą solidnie mieszać w czołówce.
No właśnie niekoniecznie pod Brajkovicia. Czytałem wywiady z zawodnikami tej grupy i sami nie wiedzą kto będzie liderem. Mają czterech kolarzy na generalkę, kto będzie się czuł najlepiej na tego pojadą.
Gdyby Horner utrzymał taką dyspozycję jak miał swego czasu w Kalifornii to może i na niego postawią. Leipheimer super jeździ na czas, ale zawsze czegoś mu brakowało. Z resztą... Kloden, Brajkovic... wszyscy dobrze jeżdzą na czas.
Twardy orzech do zgryzienia... Wydaje mi się jednak, że to któryś z seniorów będzie najwyżej w generalce, a nie Brajkovic. Czas jednak pokaże. Co do Radioshack mam dylemat ;)
===
wieczorem postaram się opisać poszczególne grupy.

L 77

low

Użytkownik
Horner również potrafi dobrze czasówke pojechać. Swego czasu podczas Kalifornii doszukałem się ciekawych informacji odnośnie Hornera. Podczas finałowego podjazdu gdzie dołożył m.in. A. Schleckowi ponad minutę, jechał z mocą ~6,6 w/kg, natomiast Contador na Giro podczas ataku na Etnie miał 6,8w/kg. Tak dobry wynik Hornera bierze się pewnie z tego, że przeszedł na jakąś tam specjalną dietę i schudł 4kg. Naprawdę trzeba uważać w typowaniu przeciwko temu wręcz prawie dziadkowi, bo może mocno zaskoczyć.
Jak gdzieś wystawią zakłady czy zawodnik będzie w Top 10 to brałbym Hornera w ciemno. Można zaryzykować i postawić, że stanie na podium, jeśli tylko przywiezie formę podobną jak w Kalifornii jest w stanie nawiązać walke z Contadorem i Schleckiem.

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Racja TBM, ja sobie wymyśliłem że pojadą pod Brajkovica :razz: i może tak będzie. Jednak tak jak piszesz jest 4 mocnych na generalkę i wszystko będzie zależało od pierwszych etapów jaka będzie dyspozycja poszczególnych zawodników. Także grupę Radioshack typersko omijam szerokim łukiem, przynajmniej na początku Touru i przy typach długoterminowych. Oglądałem Tour of California i to prawda Horner był bardzo dobrze dysponowany. Jednak moim zdaniem on jest ostatnim z tej czwórki pod którego pojadą. Raczej dadzą mu wolną rękę na niektórych etapach.

D 3,3K

davey_watt

Użytkownik
Ja jednak liczę mocno na Janiego, że pokaże dyspozycję z zeszłorocznego DL. Może trochę naiwnie, ale wierzę, że to on będzie liderem Radio. Bruyneel ma 4 armaty i nie wiadomo na kogo pojadą, żeby się nie skończyło, że z dużej chmury będzie mały deszcz... Drużynówka znowu powinna być dla nich, chyba pewniak w tej klasyfikacji. Ciekawe tylko jakie kursy będą :razz: Również, chciałbym by Horner zaliczył jakiś dobry wynik pod koniec kariery. Dla mnie Brajkovic-Horner-Levi-Kloeden taka kolejność, ale wszystko wyjdzie w praniu.
Tak bym to widział:
***** Schleck, Contador
**** Gesink, Sanchez, VdB, Radioshack(kto?), Basso, Evans, F.Schleck
*** Wiggins, Vino, Garminowiec(któryś z nich będzie w 10), Roche, Peraud, Coppel, Kern, Velits, Karpets, Cunego, Gadret
** VanGarderen, Kreuziger, Mollema, TenDam, LLSanchez, Movistar(Arroyo jeśli pojedzie?, Kirijenka, Inxausti?, Taaramae, Moncoutie, Uran
* reszta świata ????
Faworytem mimo wszystko A. Schleck. Giro u Alberto+trasa pod niego. Tylko 1 czasówka, do tego TTT, gdzie pewnie zarobi sporo sekund nad AC. Ale jednak liczę, że Berto da radę sięgnąć po tego dubla.
Dalej Gesink, któremu będzie(mam nadzieję...) dane przejechać wreszcie czysty wyścig i pokazać światu jego potencjał.
O Samu Sancheza jestem jakoś dziwnie spokojny, że będzie w czołówce. On na docelowych GT w ostatnich latach nie zawodzi.
Jurgen również pewniak do TOP10.
Basso człowiek zagadka, w obliczu zakłóconych przygotowań przez upadek.
Evans to co zyska na hillach, jak zwykle straci z nawiązką w górach.
No i ktoś z Garminu musowo w czołówce, ktoś wystrzeli.
3 potencjalnych liderów(może w końcu VandeVelde;)), chyba, że Vaughters szykuje kolejną niespodziankę :p

tbm 642

tbm

Forum VIP
Moim okiem o poszczególnych ekipach...

Saxo Bank

Alberto Contador to główna postać w tej ekipie i kandydat nr1 do zwycięstwa w wyścigu. Tydzień temu zdobył brązowy medal Mistrzostw Hiszpanii w jeździe na czas gdzie przegrał m.in. z &#39;Lulu&#39; Sanchezem. Zdecydowana większość w tej ekipie to jego pomagierzy na czele z Navarro i Porte. Nie mniej jednak swoich sił w ucieczkach, czy też na etapach górskich mogą próbować Nicki Sorensen i Chris Anker Sorensen, który nieźle jechał w Dauphine. W drużynowej czasówce również powinni być wysoko.
Leopard Trek
Andy Schleck, czy jest w stanie wygrać wyścig? W Kalifornii jechał testowo i do najlepszych tracił. W Szwajcarii próbował nogę na niektórych etapach, ale rewelacji nie było. Do Touru podchodzi jednak z optymizmem i wiarą w sukces. W dzisiejszym wywiadzie stwierdził, że dla niego niezwykle ważny jest Stuart O&#39;Grady, który na każdym etapie mu bardzo dużo pomaga. Tak samo jak Cancellara pomaga Frankowi.
Frank Schleck również kandydat do wysokiego miejsca, ale sporo może stracić na czasówce, na której znakomicie powinien sobie poradzić Fabian Cancellara. Bracia mają do pomocy w górach Fuglsanga, Monforta i Gerdemanna. Są także weterani, a zarazem niezwykle przydatni w drużynie O&#39;Grady i Voigt.
Euskaltel Euskadi
Samuel Sanchez
, to na niego liczą Baskowie. Ekipa jest podporządkowana pod tego kolarza, aczkolwiek np. Egoi Martinez może starać się walczyć o koszulkę górala, co jednak wobec zmienionego systemu punktowania może być trudne.
Każda sekunda jest cenna, dlatego Euskaltel pracował w tym zestawieniu nad drużynową jazdą na czas. Zdają sobie sprawę, że to ich największy mankament, dlatego postanowili ten element podszlifować.
Omega Pharma-Lotto
Jurgen Van den Broeck
, rozwija się systematycznie. Przed rokiem 5 miejsce w TdF, martwi jednak brak znaczących pomocników jeśli chodzi o etapy w górach. Jurgen mimo wszystko powinien sobie radzić. Poprawił jazdę na czas, ale jak wypadnie drużynówka? trudno wyrokować. Top10 powinno być, osobiście wierzę, że ponownie top5. Rywale są jednak mocni.
Philipp Gilbert. Będzie polował na poszczególne etapy, a takich w stylu klasycznym na tegorocznym Tourze kilka jest. Przynajmniej raz powinien triumfować. W sumie jak wszystko się dobrze potoczy to może i powalczy o zieloną koszulkę dzięki urozmaiconym finiszom ;)
Andre Greipel - do walki na płaskich etapach, Niemiec na finiszu niczym maszyna, ale czy da radę pokonać AleJeta czy też Cavendisha ?
Rabobank
Bardzo mocna drużyna, nastawiona na generalkę i na mocną pracę w górach. Do tego posiada kilku kolarzy bardzo dobrze jeżdżących na czas jak mistrz Hiszpanii Luis Leon Sanchez.
Robert Gesink, jeszcze młody, jeszcze może walczyć o białą koszulkę, ale marzy mu się jednocześnie żółty trykot. Ekipa ustawiona pod niego. Są Mollema, Barredo, Ten Dam, Garate, Leon Sanchez, Boom. Drużyna bardzo mocna, młody Gesink w górach potrafi jeździć świetnie. Top10 wydaje się bezapelacyjne, czy tylko nie przytrafi mu się kryzys na jednym ze etapów? Oby nie ????
Garmin
Tyler Farrar
z pewnością powalczy na płaskich etapach. Jest także zawsz groźny Hushovd. Klasyfikacja generalna? Dobrze przed rokiem pojechał Hesjedal. Jest także Danielson od którego zawsze są duże oczekiwania, ale ciągle ich nie spełnia, a także pechowy Vande Velde, którego prześladują kraksy, kontuzje. W każdym bądź razie pewien poziom reprezentuje. Tak czy siak uważam, że brak zdecydowanego lidera. Zależy od dyspozycji, bo wymieniona trójka może jechać na generalkę ale wyżej niż okolice 7-10 miejsce raczej nikogo z nich nie stać.
Radioshack
Drużyna świetnych czasowców i zarazem kandydaci do wygrania drużynowej czasówki. Na generalkę mają czterech kolarzy: stary lis Horner, doświadczeni Kloden i Leipheimer oraz młody as Brajkovic. A także i Popovych czy Aranburu mogą próbowac na pojedynczych etapach. Mogą być wysoko w klasyfikacji drużynowej, ale czy brak wyraźnego lidera nie przekreśli szans na coś więcej niż zwyczajne miejsce w granicach 5-10.?
AG2r
Nicholas Roche,
to pod niego jest budowana drużyna. Wspominano już o konflikcie między nim a Gadret, który zrobił dobre wrażenie na Giro. Nie mniej jednak pierwotna wersja zakłada, że to Francuz pracuje na Irlandczyka. Dupont i Peraud to również dobrzy górale, warto mieć na nich oko.
Astana
Alexander Vinokurov, to prawdopodobnie jego ostatni sezon, ale ciągła wiara w sukces na TdF. W ekipie jest także Kreuziger, który po raz ostatni może powalczyc o białą koszulkę młodzieżowca.
Quick Step
Tom Boonen
, płaskie etapy, a także te a&#39;la klasyki.. na nich może walczyć o zwycięstwa etapowe. Rozprowadzać go będzie Steegmans lub Ciolek. Pineau i Chavanel będą harcownikami, a De Wert postara się o jak najlepsze miejsce w generalce czytaj druga dziesiątka.
Sky
Bradley Wiggins,
czyżby Wiggo był w końcu gotowy na zawojowanie wielkiego Touru? Czasowiec świetny, ekipa w drużynówce również zawieźć nie powinna. Jaka będzie dyspozycja Brytyjczyka w górach? W ekipie także uniwersalny Hagen, który powalczyć może na finiszach, tak samo jak Thomas czy Swift. Do pomocy w górach są Gerrans i Uran.
FDJ
Casar, Pauriol, Roux... na generalkę kolarza tutaj nie widać. Kolarze tej ekipy będą zabierali się w ucieczki i to jak najczięściej.
BMC Racing Team
Cadel Evans
, świetny czasowiec no i ma lepszych pomagierów niż w poprzednich latach: Hincapie, Morabito, Moinard. Ale czy zdoła zawojować Tour? Cadel miewa kryzysy podczas wieloetapówek, w górach odpada w niespodziewanych momentach. Mam mieszane przeczucia co do jego postawy. Zgadzam się z opiniami, że na którymś etapie w górach wyraźnie pęknie i straci.
Cofidis
Taaramae i El Fares są ciekawymi zawodnikami. Estończyk dobrze jeździ na czas. Moncoutie to już raczej wygasła gwiazda, ale gdzieś tam będzie chciał się pokazać. Jest także harcownik Dumoulin. ????
Lampre
Jest Petacchi na finisze, a także Cunego na generalkę. Jednakże jak Damiano jeździ na czas to już widzieliśmy w Tour de Suisse gdzie roztrwonił niemal dwie minuty nad Leipheimerem. Drużynowo na czas także nie wygląda to za wesoło. Cunego chyba pozostanie walka o poszczególne etapy.
Liquigas
Ivan Basso
, oj coś Ivan mnie nie przekonuje. Niby przygotowuje się specjalnie do TdF, ale były one zakłócone przez upadek na zjeździe z Etny. Do pomocy ma trzech Polaków! Paterski, Bodnar i Sylwek Szmyd główny przyboczny Ivana. Trudno coś wyrokować, uczucia mam mieszane, ale byc może Włoch odpali.
Europcar
Dobra ekipa, pokazali się ze świetnej strony na Dauphine. Oni mogą dodawać kolorytu Tourowi. Zawsze lubiany i ambitny Voeckler. Bardzo mocny na Delfinacie Kern, który został Mistrzem Francji w jeźd
zie na czas!. Kolarze walczący jak Charteau czy Rolland. Będą aktywni ????
Movistar

Rojas i Ventoso na etapy klasyczne. Kiriyenka, Arroyo, Samoilou... ktoś z nich na generalkę. Ale trudno wyrokowac. Pierwsi dwaj już się sporo w tym sezonie najeździli. Pozostali harcownicy.
Katusha
Karpets i Kolobnev... czy ta ekipa może coś znaczyć w TdF ? Dla mnie wyglądają mocno przeciętnie. Pewnie będą atakować, zabierać się w ucieczki. W Górach, ani na generalkę mnie nie przekonują. Na Karpiecu juz wielokrotnie się rozczarowywano i będę zdziwiony jak... tym razem uda mu się wskoczyć do top10.
HTC - Highroad
Mark Cavendish,
numer 1 do zielonej koszulki. Nie mniej jednak urozmaicone finisze mogą mu pokrzyżować plany. Cave już nie pęka tak szybko na małych hopkach, ale na niektórych finiszach rywale mogą być mocniejsi. Choć swoje z pewnoscią wygra.
Tejay Van Garderen, Tony Martin, Peter Velits... Van Garderen -&gt; rośnie nam nowa gwiazda kolarstwa w USA i choć z Kreuzigerem czy Gesinkiem białą koszulkę raczej przegra to może w okolicach top20 generalki się zakręci. Martin powalczy o etap jazdy na czas. No i HTC jako team w drużynowce.
Saur-Sojasun
Jerome Coppel
, ciekawy kolarz i w zasadzie jedyny od którego można się spodziewać &#39;czegoś więcej&#39; w tej ekipie. Dobra postawa na Dauphine zaowocowała nadziejami na walkę o coś ciekawego w generalce. Może top20... bo na dziesiątkę raczej sił zabraknie. Jest jeszcze stosunkowo młody.
Vacansoleil
W zasadzie bez lidera na generalkę... jedynie z Boziciem na sprinty. i Harcownikami typu Hoogerland.
----------
***** A.Contador
**** A.Schleck,
*** B.Wiggins, J.Van den Broeck, S.Sanchez, L.Leipheimer, I.Basso, R.Gesink
** C.Evans, A.Vinokurov, F.Schleck, Ch.Horner, J.Brajkovic
* N.Roche, Ch.Kern, Ch. Vande Velde, R.Hesjedal, A.Kloden, J.Gadret, R.Taramae, D.Cunego, V.Karpets, B.Samoilou, R.Kreuziger, B.Mollema.

M 231

matros

Użytkownik
Tour de France 2011 - Zwycięzca wyścigu - Bradley Wiggins vs Ivan Basso Typ: Ivan Basso 1.70
nie wierze zupełnie w Brytyjczyka, owszem zaskoczył wszystkich w 2009 zajmując dobre 4 miejsce, ale jakoś w następnych latach nie potrafił tego potwierdzić, w tym roku tylko jedna czasówka pod koniec wyścigu, a tak trasa wydaje sie byc zdecydowanie trudniejsza od tej w 2009 roku. Owszem wygrał w tym roku Dauphine Libere, ale tylko i wyłącznie dzięki jeździe na czas bo na górskich etapach prezentował sie slabo i wyraźnie męczył. Basso szczyt formy mial byc na TDF i bedzie, żaden upadek mu w tym nie przeszkodzi, rok temu przed Giro tez prezentował się bardzo słabo a wszyscy pamiętamy co się działo w trakcie jego docelowego wyścigu. W tym roku wierze iz bedzie podobnie i praca Polaków w ekipie nie pójdzie na marne ;)
8/10

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom