USA -2.5s - Australia 1 @1.50 Marathon
no z taką grą jaką prezentują Amerykanie to nie widzę tutaj szansy na seta dla słabych Australijczyków. Anderson gra kapitalnie (zagrywką trochę słabiej, ale i tak w meczu z Serbami trochę ich pomęczył od 3 seta) kończy większość ważnych piłek i dobrze bo to właśnie jego zadanie. Świetną zmianę ostatnio dał David Smith który posłał kilka kapitalnych zagrywek (dwa razy rozpoczynał serię punktów dla
USA) i bardzo dobrze grał zarówno blokiem jak i atakował. Bardzo mnie zaskakuje w pozytywnym sensie oczywiście gra Lotmana na tych MŚ, kończy co ma kończyć, serwuje także bardzo dobrze i trzyma przyjęcie jak należy, to samo Sander - no po prostu cała drużyna gra świetnie. Australijczycy słabo, zdołali urwać seta Iranowi i Francji, jednak jutro wątpię żeby im się udało. Decydującym czynnikiem powinno być to, że
USA powinno być skoncentrowane od początku do końca bo jestem pewien, że nie po drodze im tracenie setów z takimi Australijczykami przy takiej ilości ciężkich spotkań jakie mieli. Rozegrali już dwie pięciosetówki na tym turnieju, ciężki mecz z iranem i dwa bardzo ciężkie fizycznie mecze z nami i z Serbią. Jeżeli chcą zachować dużo sił na końcową fazę to powinni się rozprawić szybciutko z Kangurami.
Niemcy +2.5s - Rosja @1.75 Expekt
nie oglądałem spotkania Niemców, ale pięknie rozbili Bułgarów poza jednym straconym setem wszystkie trzy wygrywali nie wypuszczając Bułgarów z 17. chłopaki w HP pisali, że świetnie grał Grozer i raz miał bodajże serię 6 wygrywających zagrywek. Odrzucenie Rosjan od siatki będzie kluczowe, tak żeby Grankin nie mógł grać przez Musera, no ale to tajemnicą nie jest. Oglądałem natomiast mecz Rosjan z Kubańczykami i totalnie mnie nie przekonali do siebie. Niby sety które wygrywali, wygrywali pewnie, ale nie funkcjonowało wszystko jak należy co zresztą sam przyznał ich trener w wywiadzie. Kubańczycy poważnie ich naruszali zagrywką i przyjmujący niezbyt sobie radzili co zaowocowało zmianą Spiridonova, potem także Pavlova.
Niemcy są silni, pokazali to we wszystkich meczach oprócz pierwszego meczu na tych MŚ z Brazylią.
Rosja to nie jest ta sama
Rosja która wygrywała prawie wszystko rok czy dwa temu, teraz grają o wiele słabiej i nie są dla mnie aż takim faworytem w meczu z Niemcami jak to ocenili oddsmakerzy.