Władze Wyższej Szkoły Policji w Szczytnie uparły się, aby prowadzić dialog w sprawie kibiców. Kolejne seminarium - tym razem pod hasłem "Pseudokibice a wizerunek Polski w świecie" - przyniosło zaskakujące rezultaty. Komendant główny policji, Marek Działoszyński przyznał w trakcie obrad: "W 2012 roku na imprezach sportowych było 3 miliony widzów. 99,83 procenta zachowywało się bez zarzutu". Odsetek negatywnych zdarzeń jest minimalny - zaledwie 0,03 to były przestępstwa, a 0,14 procenta wykroczenia.
Te liczby zasługują na szczególnie podkreślenie. Znikomy odsetek sportowej publiczności - także piłkarskiej - zachowuje się niewłaściwie. Natomiast jest to w zastraszającym stopniu rozbieżne z tym, co eksponują media. Szczególnie doświadczyliśmy tego w sierpniu w czasie weekendu z nową formułą Pucharu Polski, gdy doszło do zdarzeń w Łomiankach (z udziałem pseudokibiców Legii na meczu Polonii Warszawa), czy na plaży w Gdyni (z udziałem ultrasów Ruchu Chorzów, którzy pobili się z marynarzami z Meksyku).