Oglądałem mecz z Ajaxem rewanżowy i w niczym mnie ten Rapid nie przekonał. Oj tam trzy strzały i trzy gole przy beznadziejnie grającej obronie Ajaxu. Sorry, ale liga ligę austriacką to możesz porównywać co najwyżej z polską ???? Tu na pewno Szachtar nie zleckeważy rywala. Mają lepszych piłkarzy. Z Dnipro tak źle nie grali, więc 2.45 na Szachtar biorę w ciemno.
Popieram typ na Szachtar. To że Rapid wyeliminował dzieciaki z Ajaxu w ogóle mnie nie przekonuje. Zresztą kto oglądał mecz w Austrii, ten widział jak w pierwszej połowie gracze Ajaxu z łatwością stwarzali sytuacje, mogli prowadzić wyżej niż 2:0, a potem kompletnie odpuścili i dali sobie wbić 2 gole, w tym 1 grając w przewadze (typowy przykład chimerycznej drużyny). Teraz Rapid zmierzy się z o wiele lepiej poukładanym rywalem i stojącym w ostatnich latach o półkę wyżej niż Ajax. Szachtar zapewne nie rzuci się na rywala na hura, zagra z większą rozwagą i myślą o obronie, spokojnie czekając na swoje okazje, a w końcu coś wykorzysta. W dwumeczu z Fenerbahce Ukraińcy nie dali sobie strzelić nawet gola, a Turcy ofensywę mają naprawdę mocną. Rapid, podobnie jak inne zespoły z ligi austriackiej sprawia wrażenie drużyny nastawionej ofensywnie - Szachtar może spokojnie ich zabić kontrami.
Według mnie najlepszym typem na ten mecz jest:
Szachtar -0,25AH po 2,06 w Pinnacle.
Bardziej bezpieczny jest
Szachtar DNB po 1,72 w Pinnacle. Mimo wszystko lepiej się zaasekurować ewentualnym remisem, bo jednak to dopiero pierwszy mecz, a Ukraińcy mając świadomość rewanżu u siebie, mogą przy utrzymującym się wyniku np. 0:0/1:1 nie dążyć za wszelką cenę do zwycięstwa.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Basel - Maccabi: Basel -1AH; kurs 1,87 Pinnacle Zrobiła się masówka, a wiadomo jak to się kończy
:-|
Drużyna z Bazylei po odprawieniu Lecha, w decydującej rundzie eliminacji zmierzy się z izraelskim Maccabi Tel Aviv. Sytuacja inna niż w poprzedniej rundzie, bo teraz to Basel jest gospodarzem pierwszego meczu i musi wypracować sobie zaliczkę przed rewanżem. Kto jest w tej parze lepszym zespołem nie ulega wątpliwości. Basel na własnym boisku jest w stanie wygrać z każdym, poległo tutaj już wiele europejskich marek. Szwajcarzy od startu sezonu kroczą od zwycięstwa do zwycięstwa, ogólnie wliczając sparingi wygrali 10 kolejnych meczy z rzędu, w tym większość więcej niż 1 golem. Maccabi jeszcze nie zainaugurowało ligi, póki co odpali z pucharu Izraela i przegrali superpuchar. W
el.
LM ogromnym zaskoczeniem jest ich obecność w IV rundzie, po domowej porażce z Pilznem wydawało się że ich losy są przesądzone, a tymczasem w rewanżu Maccabi odrobiło stratę strzelając dwa gole w końcowej fazie meczu. Ja traktuje tą sytuacje jako głupotę czeskich zespołów, które nie pierwszy raz odpadają w takich okolicznościach.
Ciekawym jest, że Basel i Maccabi często grają ze sobą w europejskich pucharach w ostatnich latach. W 2013 r. w
el.
LM Basel wygrało u siebie 1:0, na wyjeździe było 3:3, co dało awans Szwajcarom. W tym samym sezonie drużyny spotkały się w 1/16 finału
LE i ponownie górą było Basel - 0:0 na wyjeździe i 3:0 u siebie. Tak więc to już trzecie stracie tych zespołów. Czy w przypadku Maccabi można powiedzieć, że to trzech razy sztuka? Według mnie to Basel znów udowodni swoją wyższość
Awanse: Szachtar 1,22 + Basel 1,33 + APOEL 1,57 = 2,55 Bet365