Chciałbym przedstawić siatkarską reprezentację Włoch, która według mnie może być czarnym koniem turnieju olimpijskiego, a kto wie czy nie kandydatem do złota i końcowego sukcesu.
Na wstępie warto podkreślić, że reprezentacja Italii jest pomijana w kontekście kandydatów do złotego medalu i stawiana â choć tego nie mogę rozumieć, za choćby Polską i Stanami Zjednoczonymi, gdzieś tam przed Iranem i Argentyną. Kompletnie się z tym nie potrafię zgodzić i uważam, że Włosi zaraz obok Francji i gospodarzy Brazylii będą mieszać w turnieju.
Największym argumentem na poparcie mojej tezy jest osobiste przekonanie, że Włosi będą wyglądać dużo lepiej niż jeszcze podczas turnieju finałowego ligi światowej. Wyglądali na mocno ociężałych, a ich największe atuty nie mogły coś wyjść na światło dzienne. Nikt chyba jednak nie ma wątpliwości co do tego, że będąc w odpowiedniej formie Zajcew oraz Juantorena mogą tworzyć duet najlepszych skrzydłowych każdego turnieju, rażąc niebywałą siłą ofensywną każdego napotkanego przeciwnika. Jestem przekonany, ze o ile wspomagana ta dwójka będzie odpowiednio asekurowana w przyjęciu przez drugiego przyjmującego Matteo Piano oraz libero Massimo Colacci, to skupieni na głownie ofensywnych aspektach pochodzący z Kuby i mający rosyjskie korzenie siatkarze będą z pewnością potrafili poprowadzić reprezentację do fazy medalowej.
Warto podkreślić, ze o ofensywnej sile rażenia stanowić tutaj mogą niezmiernie doświadczeni środkowi, zarówno Birarelli jak i Piano, którzy w każdym meczu zarówno na zagrywce, jak i ataku dokładają od siebie niezmiernie potrzebne punkciki. A cała gra jest prowadzona przez wciąż przecież młodego i czasami szalonego rozgrywającego Gianneliego, dla którego może być to nie lada sprawdzian, a kredyt zaufania jaki zdołał sobie wypracować u szkoleniowca na pewno sprawił, że od dawna w wizji trenera jest on pierwszym wyborem na pozycji rozgrywającego.
Czekam na opinie i komentarze pozostałych osób na forum, tak się przedstawia bowiem ciekawa reprezentacja Włoch, która moim zdaniem może sprawić wielkiego psikusa na tym turnieju.