Wierzbice - Świdnica 2 @ 1,37
1:2 - beniaminek kontra spadkowicz z III ligi. Cele zupełnie inne. Gospodarze o utrzymanie, goście o powrót do III ligi, który pewnie im się nie uda, bo mocna jest Lechia Dzierżoniów. No ale jeśli Świdnica chce walczyć to takie mecze jak ten wygrywać musi - kadrowo zespół fajny, trochę co prawda zmian w składzie było po spadku z III ligi, ale trzon zespołu pozostał nienaruszony, doszło też kilku grajków, ogólnie ekipa zdecydowanie wyróżniająca się kulturą i pomysłem na grę w tej lidze. Wierzbice początek sezonu bardzo średni, dotychczas złapane tylko 4 punkty, gdzieś doszły też mnie słuchy, że w zespole gospodarzy ma być kilka absencji, więc Polonia/Stal po 1.37 wg mnie do wzięcia.
Długołęka - Wolibórz 2 @1,7
2:3 - było nawet do wzięcia 1.8, ale spadło, gdzieniegdzie już 1.5. Słowianin to beniaminek, Długołęka utrzymała się w poprzednim sezonie trochę rzutem na taśmę, do końca walcząc o byt. Sezon rozpoczęli słabo, bo dotychczas bilans 0-1-4 jak dobrze pamiętam. Wolibórz 2-2-1, ostatnio stracili bramkę na 4:4 w 90'. Dlaczego w kierunku beniaminka? Otóż lokalny projekt, który zazwyczaj kończy się katastrofą, ale w międzyczasie daje fajnie zarobić. Grałem po 5.7 na Wolibórz z Bielawianką i ogolili, a grali słabszym składem personalnie niż dotychczas, bo ostatecznie przed końcem okienka załatwili jeszcze 2-3 grajków. Mają Szczepaniaka (ostatnio chyba Radomsko), mają jakiegoś obrońcę z Widzewa Łódź (Brazylijczyk), doszło dwóch podstawowych zawodników Bielawianki Bielawa z ubiegłego sezonu, która skończyła ligę na 3 miejscu. Chłopaki mają dobrze płacone, zresztą robią awans za awansem - kilka lat temu grali jeszcze w B-klasie. Jak dla mnie projekt zatrzyma się właśnie na IV lidze, może za 2-3 lata spróbują powalczyć o III, ale w tym sezonie będzie to zespół środka tabeli - nie powinien mieć problemów z utrzymaniem.
Sporo osób uderza w Barycz z Bielawą, ale dla mnie mimo wszystko odpust. Jakbym miał coś jeszcze na siłę polecić to Żerniki z Oleśnicą u siebie i pewnie gdyby kurs był nieco wyższy niż 1.6 to bym w to wszedł, ale po takim kursie jednak odpuszczam - wg mnie trochę za nisko.
3:1 Jedni i drudzy sezon zaczęli średnio, ale Oleśnica to beniaminek, który o awansie dowiedział się dwa dni przed startem ligi po tym jak wycofała się Wielka Lipa. W Żernikach rok temu szczęśliwe utrzymanie, ale teraz ma być lepiej. Nowym trenerem jest Podstawek, mają solidne skrzydła i Trzepacza z przodu, który ma być gwarancją bramek. Poza tym boisko w Żernikach specyficzne, gospodarze dobrze się tam czują, goście niekoniecznie i myślę, że inny scenariusz niż wygrana Piasta będzie jakąś tam niespodzianką, chociaż Oleśnica już pokazała, że potrafi urywać punkty teoretycznie lepszym zespołom niż Piast (remis w I kolejce ze Świdnicą). Personalnie Piast na pewno wygląda lepiej - tzn. ma zawodników z przeszłością w wyższych ligach, w Oleśnicy kadra bardzo podobna do tej, która w ostatnich latach reprezentowała Pogoń na boiskach okręgówki.
EDYTA: Admin, Mod przerzuć proszę do IV ligi