Widzę, że trwa prężna dyskusja w temacie o Ekstralidze, ale nie możemy zapominac o jej zapleczu i II - ligowym froncie
W odróżnieniu od najwyższej klasy rozgrywkowej w dwóch pozostałych ligach po zakończeniu rundy zasadniczej następuje czas nie play - offów lecz rundy finałowej.
Tabelę po "regular season" podzielono w I lidze na 2 części - górną walczącą o awans do elity oraz dolną, w której głównym celem jest uniknięcie spadku klasę niżej. W II lidze w grze pozostała jedynie najlepsza 4, reszta ekip (Polonia Piła, Kolejarz Opole, Krosno oraz Wanda Kraków) musiała udac się na przedwczesny urlop. Warto zaznaczyc w tym momencie, że zespoły zachowały dorobek punktowy wywalczony w spotkaniach sezonu zasadniczego pomiędzy sobą.
Może najpierw kilka słów o I lidze. Na dobry początek tabela obu "czwórek" przed rundą finałową:
Tak więc widzimy, że niespodziewane i odniesione w niecodziennych okolicznościach zwycięstwo gdańszczan w Rzeszowie w spotkaniu rozgrywanym o 9ej rano
!::! ???? stawia drużynę Stanisława Chomskiego w uprzywilejowanej sytuacji przed decydującą batalią. Na pewno jednak "Żurawie" nie powiedziały ostatniego słowa. Z tyłu czają się również Łotysze znad Daugawy, którzy będą zapewne szukac punktów bonusowych poprzez wysokie wygrane na własnym obiekcie, gdzie królują bracie Łagutowie i kreowany na nowego IMŚJ Maksim Bogdanow. Wygrac na torze Lokomotywy będzie komukolwiek niezwykle ciężko, wręcz jest to praktycznie zadanie nie do wykonania. Na końcu czai się gnieźnieński Start spisywany na pożarcie przez ekspertów ale na własnym torze niewątpliwie ekipa z pierwszej polskiej stolicy napsuje jeszcze sporo krwi finałowym rywalom.
W dolnej czwórce raczej wszystko już jest jasne, do II ligi po rocznym epizodzie powrócą Węgrzy z Miszkolca, których występ w tym sezonie pozostawiam bez komentarza...Do barażu z drugim zespołem II ligi trafią zapewne rybnickie "Rekiny". W zasadzie rozgrywanie tychże spotkań według mojej oceny mija się kompletnie z celem. Już prezesi klubów min. z Grudziądza i Poznania renegocjują kontrakty zawodników na pozostałe 6 spotkań. W skutek braku porozumienia co do tej kwestii w GTŻ zabraknie do końca rozgrywek Krzysztofa Buczkowskiego, Artura Mroczki.
To tak pokrótce jeśli chodzi o zarys sytuacji.
Pełny terminarz rundy finałowej I ligi dostępny jest
TUTAJ.
Poniżej zaś prezentuję kursy wystawione przez tobet na zwycięzcę I ligowych zmagań:
W II lidze na placu boju pozostały już tylko 4 ekipy. One również rozegrają jeszcze po 6 spotkań systemem każdy z każdym, mecz i rewanż. Póki co liderem "peletonu" jest łódzki Orzeł, któremu depcze po plecach lubelski KMŻ (
). Ogólnie walka o awans zapowiada się niezwykle intrygująco, bo za plecami tej dwójki czai się ekipa z Ostrowa. Kolejarz z Rawicza swój cel na ten sezon już zrealizował awansując do czołowej czwórki.
Terminarz dla II - ligowców dostępny jest
TUTAJ
A także kursy z tobetu:
Myślę, że na razie wystarczy tej "paplaniny" z mojej strony. Gdy będzie bliżej niedzieli postaram się bliżej omówic bieżące mecze, przynajmniej te najciekawsze i najważniejsze zarazem. Dzisiaj mi się już nie chce, i tak dałem z siebie wszystko co tylko mogłem :razz: Aha i jeszcze wkleję aktualną tabelę na 2-ligowym froncie.
Zapraszam do merytorycznej i konstruktywnej dywagacji na temat najbliższych spotkań a także szans poszczególnych ekip waszym zdaniem. Ja od siebie dodam jeszcze, że kurs na wiktorię Rzeszowa na zapleczu
ekstraklasy kusi mnie straszliwie. Z tym, że teraz nie wszystko już jest zależne tylko i wyłącznie od jeźdźców z Hetmańskiej. Muszą oni bowiem liczyc na potknięcia rywali w walce o awans, głównie mam tu na myśli gdańskie Wybrzeże (ciekawe czy w niedzielę T.H.Jonasson będzie zdolny do jazdy w meczu z Łotyszami...)
Na dzisiaj już koniec z mojej strony. Materiały na podstawie
www.sportowefakty.pl oraz
www.espeedway.pl
Zapraszam do wymiany poglądów