Już dzisiaj mecz aktualnie dwóch najlepszych drużyn na świecie. Jak zwykle przy takich okazjach spróbuję trochę pokombinować, bo niestety buki wystawiły kursy bardziej odzwierciedlające rzeczywistość niż to miało miejsce przy okazji grudniowego GD.
Może na początek o tym jak widzę ustawienie obu zespołów w dzisiejszym meczu. Zacznijmy od gospodarzy. Teoretycznie największą zagadką jest obrona, czy Pique, Puyol i Mascherano zagrają razem od 1 minuty, czy może za jednego z nich wystąpi Adriano? Występ tego ostatniego dałby Barcelonie większe szanse w ataku - bardziej ofensywne lewe skrzydło. Ten wariant jest bardzo możliwy, bo Real raczej otwartej piłki nie będzie grać. Pewniakiem na prawej stronie jest Alves, który w zależności od potrzeb będzie grał jako obrońca, pomocnik, a może tak jak ostatnio - skrzydłowy/napastnik. W przypadku tego najbardziej ofensywnego wariantu Alvesa, Adriano może grać jako jeden z trzech obrońców. Co wybierze Pep? Myślę, że niezależnie od ustawienia zagrają Mascherano i Puyol.
Pomoc teoretycznie jest łatwa do wytypowania. Pewnie zagrają trzej najlepsi i najistotniejsi piłkarze Barcy: Xavi, Iniesta, Busquets. W ataku wystąpi Messi i... no właśnie, tutaj pojawia się problem. Czy zagra trenujący indywidualnie Sanchez? Cesc, lub Pedro, którzy są w nienajlepszej formie? Wg mnie Pep może postawić na Cuence, który tradycyjnie będzie rozciągał gre. Drugą niespodzianką może być obecność Keity i przesunięcie do ataku Iniesty (mam nadzieję, że tak się nie stanie
). Chyba, że Pep wybierze kogoś ofensywniejszego od Malijczyka - grającego coraz lepiej i pewniej Thiago. Jest jeszcze jedna możliwość - Tello! Czy Pep zaskoczy aż tak mocno?
Teraz klka słów o gościach. Trener Realu w obronie ma jeden poważny dylemat, kto zagra na lewej obronie? Zarówno Marcelo jak i Coentrao w grze defensywnej są bardzo słabymi piłkarzami jak na ten poziom i skrzydłowi Barcelony nie powinni mieć problemów z ich ośmieszaniem. Może zagrają obaj, tj Portugalczyk zagra na prawej obronie, bo tam gra Arbeloa, który również nie zachwyca. W środku Mou raczej kombinować nie będzie i zobaczymy Ramosa i Pepe. W ataku i pomocy pewniakami wg mnie są Xabi Alonso, Khedira, Ronaldo i Benzema. Dwóch pozostałych piłkarzy, którzy zagrają w tym meczu Mou wybierze z następującej grupy: Di Maria, Ozil, Kaka, Granero, Lass (który po sezonie odchodzi z Realu).
Jak widać wariantów jest na prawdę sporo, ciężko tu coś przewidzeć. Jeśli już miałbym coś zgadywać to widzę następujące jedenastki:
VV-Mascherano,Pique,Puyol-Alves,Busquets,Xavi,Iniesta-Tello,Messi,Thiago
Casillas-Arbeloa,Ramos,Pepe,Coentrao-Di Maria,Xabi,Khedira,Marcelo-Ronaldo-Benzema
Teraz kilka słów o typach na ten mecz.
W tym sezonie obserwujemy intensywną kampanię Mourinho. Człowiek, który potrafi zakończyć karierę arbitrów, w mediach prowadzi bardzo intesywną grę. Przez większą część sezonu sędziowie mylili się mocno na korzyść Realu, wtedy Mou narzekał mało, ale przy każdej kontrowersyjnej sytuacji narzekał jak mocno jest gnębiony przez decyzje arbitrów. Agresja i chamstwo w mediach przyniosły skutek i sędziowie bali się gwizdać decyzje nie po myśli Mou. Ostatnio Mou i Karanka znowu wywierają olbrzymią presję, bo widzą, że czysto piłkarsko tej ligi mogą nie wygrać.
Z tego powodu myślę, że warto postawić Real strzeli rzut karny. Sędzia może nie poradzić sobie z presją i w obawie przed kolejną nagonką, czekaniem na parkingu itp podjąć mocno kontrowersyjną decycje (a może przy ryzykownej grze 3 z tyłu Barcy, Real po prostu po jakiejś kontrze dostanie zasłużenie tego karnego). Gra medialna robi swoje, a kurs na to zdarzenie zachęca.
Real strzeli karnego @10.0 bet365
Szukałem jeszcze jakiegoś ciekawego betu jeśli chodzi o strzelców, ale kurs na Messiego nie zachęca do gry (1,56). Myślę, że Leo będzie dzisiaj raczej rozgrywającym. Co do reszty to linia ataku jest zbyt wielką niewiadomą, by zagrać na któregoś z piłkarzy.
Kartki
Pewniaki, czyli piłkarze "niezbyt inteligentni", a przynajmniej łatwo się podpalający:
Marcelo @1.95 Pepe @1.55 Ramos @1.6
oraz, jak już zauważyli poprzednicy lubiący nurkować
Ronaldo @3.20 również żółtko może zobaczyć. Ciekawym pomysłem jest także
Khedira @2.20, który będzie miał sporo problemów w walce o środek pola. Myślę, że na 3 z tych zawodników pogram jakieś single (pewnie tych o najwyższych kursach). kursy tobet.
Na koniec mocno subiektywny typ, ale umiejętności piłkarskie i forma dają mu spore szanse (o ile Barcelona poprawi skuteczność). Nie będę go specjalnie rozwijał.
Barca handi -2.5 @ 4.65tobet
--
za ewentualne błędy z góry przepraszam, niestety trochę goni mnie czas