Dyscyplina: Piłka Nożna/Mistrzostwa Świata
Godzina: 11:00
Spotkanie: Szwajcaria vs Kamerun
Typ: Eric Maxim Choupo-Moting strzeli gola
Kurs: 5.75
Bukmacher: ETOTO
Analiza:
Dodatkowo: Eric Maxim Choupo-Moting powyżej 0.5 celnego strzału @2.05 ETOTO
Szwajcaria to regularny uczestnik podczas wielkich imprez piłkarskich. Jest to już ich piąty udział z rzędu w Mundialu. Pamiętamy poprzednie Mistrzostwa Świata, gdzie formalni gospodarze występowali w grupie z Brazylią, Serbią i Kostaryką, awansując tym samym do 1/8 finału. Tam polegli Szwedom i cel na tegoroczne rozgrywki jest podobny. Naturalnie nikt nie spodziewa się walki o tytuł, ale można śmiało powiedzieć, że Rossocrociati są już w pewnym sensie doświadczoną ekipą, która może namieszać.
Ponad rok temu doszło tutaj to zmiany selekcjonera i świeża krew na ławce trenerskiej była potrzebna, aby podtrzymać prezentowany przez siebie poziom. Murat Yakin nie ma jednak większych osiągnięć w reprezentacjach, ale to nie przeszkodziło mu w pewnym awansie na Mistrzostwa Świata. W grupie z Włochami Szwajcarzy zajęli pierwszą pozycję, a w Lidze Narodów pokonać takie nacje jak
Czechy,
Portugalia czy też
Hiszpania.
Fani oczekują wiele od swoich ulubieńców i cieszą się, że do pełni zdrowia wróciła jedna z największych ich gwiazd, a więc Yann Sommer. Czy bramkarz Borussii Mönchengladbach będzie miał dzisiaj sporo pracy?
Po drugiej stronie barykady znajduje się Kamerun, który w ramach eliminacji do Mundialu musiał sporo się napracować. Ich przeciwnikiem w fazie play-off była zawsze groźna Algieria i ostatecznie to Nieposkromione Lwy mogą wziąć udział w Mistrzostwach Świata rozgrywanych w Katarze.
Niestety ostatnie wizyty na najważniejszej imprezie piłkarskiej nie były udane w wykonaniu formalnych gości i na ten moment notują serię siedmiu porażek z rzędu na MŚ. Grupa jest bardzo wymagająca, ponieważ obok Szwajcarów są jeszcze tacy rywale jak
Brazylia oraz
Serbia, dlatego w każdym starciu należy poszukać punktów. Ostatnie osiągnięcia Kamerunu to trzecie miejsce podczas zeszłorocznego Pucharu Narodów Afryki i ambicje były większe, ponieważ sam turniej rozgrywany był we własnym kraju.
Selekcjoner Rigobert Song musi pogodzić dwójkę swoich napastników, a więc Vincenta Aboubakar oraz Erica Maxima Choupo-Moting. Czy trener znajdzie miejsce dla dwóch piłkarzy od pierwszych minut?
Jestem zdania, że to nie będzie spacerek dla Szwajcarów i widzimy, jak afrykańskie zespoły na tym Mundialu stawiają się europejskim nacjom. Może nie być najpiękniejsze spotkanie, ale uważam, że jedni i drudzy stworzą sobie szanse na zdobycie gola. Ja jednak skupiam się na napastniku Bayernu Monachium, którego oglądam regularnie i mam nadzieję, że selekcjoner Rigobert Song od pierwszych minut postawi na tego zawodnika.
Eric Maxim Choupo-Moting wyraźnie odżył w stolicy Bawarii, gdzie Julian Nagelsmann wraz z włodarzami zrozumiał, że Mistrzowie Niemiec muszą grać z klasyczną 9, aby osiągać sukcesy. Widoczna jest pewność siebie w napastnika Kamerunu i stawiam na jego trafienie. Jasne, w swojej reprezentacji nie ma takiego serwisu, jak w Bundeslidze, ale Eric Maxim Choupo-Moting potrafi odpowiednio się ustawić i znaleźć w polu karnym przeciwnika, aby oddać skuteczne uderzenie.
W ostatnim towarzyskim starciu z Panamą wszedł z ławki i od razu cieszył się z gola. Na niedawnych 10 meczach we wszystkich rozgrywkach nasz bohater zdobył 11 bramek. Mam nadzieję, że dzisiaj również stanie na wysokości zadania. Jego jeden celny strzał wyceniany jest po 2.05, ja jednak do konkursu pobieram bardziej ryzykowną propozycję.