verti
Forum VIP

British Grand Prix - Cardiff (28.06.2008r)
Lista startowa:
1. (2) Leigh Adams (Australia)
2. (13) Lukas Dryml (Czechy)
3. (8 ) Scott Nicholls (Wielka Brytania)
4. (12) Niels Kristian Iversen (Dania)
5. (9) Chris Harris (Wielka Brytania)
6. (4) Tomasz Gollob (Polska)
7. (15) Fredrik Lindgren (Szwecja)
8. (7) Rune Holta (Polska)
9. (16) Edward Kennett (Wielka Brytania)
10. (1) Nicki Pedersen (Dania)
11. (14) Krzysztof Kasprzak (Polska)
12. (3) Jason Crump (Australia)
13. (6) Greg Hancock (USA)
14. (5) Hans Andersen (Dania)
15. (10) Andreas Jonsson (Szwecja)
16. (11) Bjarne Pedersen (Dania)
17. (17) Tai Woffinden (Wielka Brytania)
18. (18 ) Simon Stead (Wielka Brytania)
Czerwonym kolorkiem co oczywiste zaznaczyłem Polaków
Przejdźmy teraz do głównych faworytów, a tu nie zmienia się prawie nic - cały czas te same nazwiska : Adams, Crump, Pedersen, Hancock, Jonsson, Gollob, Andersen. To właśnie między tymi Panami powinna odbyć się decydująca batalia o zwycięstwo, jednak może powtórzy się sytuacja sprzed roku, gdzie w kapitalnym stylu wygrał Chris Harris - nie sądze jednak aby w sobotni wieczór wygrał jakiś `czarny koń`, chociaż może wreszcie zaskoczy Scott Nicholls (ale jego zostawmy na potem). Faworyci, faworyci - uważam, że pierwszoplanowe rolę odegra ktoś z dwójki Kangurów : Jason Crump bądź Leigh Adams, szczególnie ten pierwszy w moim odczuciu może wygrać - ostatnio Jason prezentuję się wybornie, wygrywa wszystko gdzie tylko się pojawi - Memoriał Edwarda Jancarza, wczoraj również był niepokonany w turnieju Craiga Boyce, naprawdę Jason znajduję się w fenomenalnej formie, kolejnym Jego atutem powinna być znajomość angielskich torów - na codzień rudowłosy australijczyk jeździ w drużynie Asów z Manchesteru. Tak naprawdę to Crump zawsze radził sobie świetnie w Cardiff w ostatnich 7 latach, Crump aż 4 krotnie stawał na podium Grand Prix Wielkiej Brytanii, odpowiednio 2001 rok - 2miejsce; 2003 - 2miejsce, 2006 - 1miejsce, 2007 - 3miejsce. Widać, że czuję się tu świetnie. Z kolei Leigh Adams mówi, że znajduję się w najlepszej formie od lat, jednak dopiero 5 miejsce w Klasyfikacji Generalnej cyklu GP, tego nie potwierdza, czas najwyższy to zmienić i piąć się do góry, Leigh jest w dobrej sytuacji, gdyż wylosował dobry numer startowy. Układ pól jest dla Australijczyka dużo łaskawszy w Cardiff - w fazie zasadniczej dwukrotnie pojedzie z pierwszego toru. Widać ogromną motywację Australijczyka przed zawodami, wie, że jeżeli teraz nie dojedzie co najmniej do finału, jego szanse na pierwszy mistrzowski tytuł w karierze się bardzo zmniejszą. Oczywiście nie można zapomnieć o aktualnym Mistrzu Świata - Nickim Pedersenie, to on wg. bukmacherów jest głównym faworytem do zwycięstwa w Cardiff, jednak w tegorocznym cyklu popularny `Power` nie wygrał ani razu - ale aż 4 krotnie meldował się na podium i to on jest aktualnie liderem klasyfikacji przejściowej. Nicki powinnien zameldować się w finale, ale mam wrażenie że w ostatnim czasie w najważniejszych chwilach Nicki po prostu się spala. Jeśli miałbym szukać jakiś `Czarnych Koni` to myślę, że mógłby to być Greg Hancock, Andreas Jonsson lub Scott Nicholls ( o ile w ogóle można ich nazwać czarnymi końmi
Teraz przejdźmy do typów

Tak jak już wcześniej wspomniałem Scott znajduję się w naprawdę dobrej formie ostatnio podczas turnieju S. Johnstona w Coventry, gdzie pokonał m.in - Leigh Adams czy Jasona Crumpa. Nicholls na Wyspach czuję się naprawdę świetnie pod względem średniej biegowej ustępuje tylko dwójce Kangurów. Nicholls zdaję się stabilizować swoją formę na wysokim poziomie w barwach Eastbourne dwa razy po 12 punktów ostatnio kręcił, 11 punktów w Szwecji dla Hammarby. Jego rywalem w tym `bratobójczym` pojedynku będzie Chris Harris oraz Edward Kennet, popularny Bomber ostatnio uległ wypadkowi z Joe Screenem i dopiero we wtorek zanotował swój pierwszy start po prawie tygodniu przerwy, w pierwszym meczu po kontuzji zanotował 6 punktów dla Vasterviku, jednak mimo to narzekał na ból w kolanie. Kennet za to pojedzie z dziką kartą i w pojedynku z Nichollsem nie powinnien mieć nic do powiedzenia

Krótko i na temat (bo dłuzsza wypowiedź znajduję się wyżej) : Jason w świetnej formie, jest ogromnie zmotywowany aby wygrać sobotnie GP, świetna jazda na torze w Cardiff w ostatnich 7 latach - 4 razy podium. Awans do finału powinnien osiągnąć
Takie moje skromne zdanie na temat tych zawodów, jeżeli pojawi się bardziej szczegółowa oferta myślę, że jeszcze coś wymyślę. Zapraszam do dyskusji na temat najbliższego GP. Bo póki co ten dział jest chyba jednym z najmniej odwiedzanych :/