A ja w tym tygodniu zaryzykowałem, i to dość mocno.
Może pierw kupon, a później wyjaśnienie:
Postawiłem, że każdy z tych kierowców
nie zostanie sklasyfikowany:
Blok 1:
Sato - 1.8
Davidson - 1.7
Blok 2:
Coulthard - 2.1
Webber - 2.1
Blok 3:
Piquet Jr. - 1.9
Sutil - 1.65
Blok 4:
Trulli - 2.3
Fisichella - 2.1
Blok 5:
Glock - 1.95
Button - 2.2
Blok 6:
Massa - 3.4
Bourdais - 1.95
Vettel - 2.1
System blokowy 4 z 6.
I teraz tak:
Blok nr 1:
Sato & Davidson (obaj - Super Aguri) - dwaj kierowcy najsłabszego obecnie bolidu w stawce. Super Aguri jest na krawędzi bankructwa, w związku z czym nie mogę sobie pozwolić na udoskonalenie bolidu. Jeżdżą obecnie na naprędce udoskonalonym (dostosowanych do nowych przepisów) nadwoziu z zeszłego roku, które notabene jest nadwoziem Hondy z 2006r. Sukcesem dla nich będzie, jeśli pokonają połowę wyścigu ???? .
Blok nr 2:
Coulthard & Webber (obaj Red Bull) - Tutaj natomiast mam dwóch kierowców jednych z najbardziej awaryjnych bolidów zeszłego sezonu.
GP Australii, jak i dzisiejsze treningi pokazały, że w tym sezonie moze wcale nie być dużo lepiej. IMO słabe nadwozie całkowicie uniemożliwi dojazd do mety Webberowi i znacznie utrudni bardziej utytułowanemu Coulthardowi.
Blok nr 3:
Piquet Jr. (Renault) & Sutil (Force India) - Co do pierwszego: Flavio Briatore z pewnością już sobie pluje w brodę, że zgodził się zatrudnić Piqueta. Ten młody zawodnik z pewnością nie powinien jeszcze jeździć w takim zespole jak Renault. Ma on ogromne problemy z utrzymaniem bolidu na torze w normalnych warunkach, więc co będzie się działo w Malezji, skoro zapowiadane są tam ulewne opady?
.
Także niezbyt doświadczonemu Sutilowi ciężko będzie utrzymać nie najlepszy bolid Force India na torze... cóż tu więcej można dodać.
Blok nr 4:
Trulli (Toyota) & Fisichella (Force India) - Ten blok postawiłem bardziej na wyczucie, niż na w 100% racjonalne myślenie. Toyota jest ciągle najbardziej niespełnionym zespołem w stawce, który pomimo dużego budżetu, zatrudnia średniej klasy kierowców, którzy jeżdżą w kratkę (co do Glocka - czy jeździ w kratkę - nie można tego jeszcze stwierdzić).
A Fisichella... no cóż. Zawodnik, który wręcz rzutem na taśmę utrzymał się w
F1 trafiając do najgorszego zespołu ostatniego sezonu. Przypuszczam, że uoskonalona wersja zeszłorocznego Spykera nie pozwoli Włochowi dojechać do mety...
Blok nr 5:
Glock (Toyota) & Button (Honda) - Pierwszy z nich dotąd przejechał 5 wyścigów w
F1 - w 2004r. w teamie Jordan i ostatnio w
GP Australii. W zeszłym sezonie był kierowcą testowym BWM Saubera. JUż ostatnio pokazał, że jazda bez TC mu przeszkadza. w Malezji jest sporo miejsc, w których może wypaść z toru, a żwirowe pobocza na pewno nie ułatwią mu powrotu z nich. Natomiast Button - jak i cały zespół Hondy to największe rozczarowanie poprzedniego sezonu. Jedynie 6 pkt zdobytych we wszystkich wyścigach przez tak bogaty team na pewno nie rokuje dobrze na przyszłość. Podczas testów Honda sprawowała sie fatalnie. Pomimo tego, że Barichello w ostatnim wyścigu dojechał do mety, nie wróże temu zespołowi jakichkolwiek punktów, czy choćby dojazdu do mety w tym, najprawdopodobniej deszoczywm wyścigu, dojazdu do mety.
Block nr 6:
Bourdais, Vettel (Toro Rosso) & Massa (Ferrari). - Toro Rosso jeździ na ulepszonej wersji zeszłorocznego bolidu. Pierwszy wyścig i dzisiejsze treningi pokazały, że problemy z silnikiem złapały się francuskiego kierowcy. Vettela stawiam bardziej z tego względu, że nie wierzę, że TR wyeliminowało wszelkie błęy jak i dlatego, że uwaam, że ten kierowca nie poradzi sobie bez TC.
Natomiast Massa już pokazał, że prowadzenie bolidu bez kontroli trakcji sprawia mu duże kłopoty. Pomimo świetnego bolidu, nie najlepiej sobie radził w trakcie wyścigu. Wierzę prognozom, że będzie padać, co oznacza kolejne utrudnienia. Myślę, że nie ma co się sugerować dzisijaszymi bardzo dobrymi wynikami Massy z treningów - to jeszcze nic nie oznacza, a przez tydzień nie da się nauczyć prowadzić bolidu bez TC.
Krótkie podsumowanie:
Brak kontroli trakcji (TC) + sama w sobie śliska nawierzchnia + deszcz (który najprawdopodobniej spadnie) + wadliwe bolidy + "umiejętności" niektórych kierowców pozwalają mi z optymizmem patrzećna postawiony przeze mnie kupon ???? .